Dupa ce s-au stropit cu agheasma, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dupa ce s-au stropit cu agheasma, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan

[2009-01-07]
Ieri, in toata tara, credinciosii ortodocsi au praznuit Botezul Domnului, sarbatoare numita în popor Boboteaza, Epifania sau Aratarea Domnului. In aceasta zi, Iisus a primit botezul în râul Iordan de la Sfântul Ioan. În Sfânta Scriptura, evanghelistii descriu momentul în care a avut loc Botezul Domnului astfel: Fiul lui Dumnezeu primeste Botezul cu apa de la Ioan, Duhul Sfânt Se pogoara sub forma de porumbel deasupra Fiului, iar glasul lui Dumnezeu Tatal Se aude din cer spunând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit!” În aceasta zi, se sfintesc apele. Prin apa, întreaga natura primeste harul divin. În localitatile situate la malul unei ape, preotii, împreuna cu credinciosii, merg în procesiuni si oficiaza slujba de sfintire. Agheasma Mare se sfinteste doar în zilele de 5 ianuarie si 6 ianuarie si poate fi bauta dimineata, înainte de masa, pâna pe data de 14 ianuarie.

La Patriarhie, apa a fost sfintita de Patriarhul Daniel

Dupa Sfanta Liturghie, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a savarsit slujba de sfintire a apei - agheasma mare - la Patriarhie, in prezenta a aproximativ 2.000 de credinciosi. Ca in fiecare an, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhale a fost amplasata o cruce de gheata de aproximativ trei metri înaltime, împodobita cu flori, cetina de brad si busuioc. Pentru marele eveniment al inceputului de an s-au pregatit vase cu o capacitate de peste 7.000 de litri de apa, care a fost sfintita si oferita miilor de credinciosi prezenti pe Dealul Patriarhiei.

Si tot ca in fiecare an, dupa ce s-a terminat slujba, lumea nerabdatoare s-a inghesuit sa-si umple sticlele cu apa sfintita.

La Constanta, au fost botezate apele Marii Negre

Mai bine de 3.000 de constanteni au infruntat ieri gerul si s-au incumetat sa ia parte la slujba de sfintire a apelor, care a avut loc in Portul Tomis. Dupa Sfânta Liturghie, oficiata la Catedrala Arhiepiscopala „Sfintii Petru si Pavel” de catre IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, credinciosii au pornit in procesiune catre port, unde un sobor de preoti a sfintit apele. Procesiunea a fost formata din preoti, diaconi, credinciosi si opt care trase de boi si magari, impodobite cu colaci si drapele, care purtau budanele cu apa care urma sa fie sfintita. Dupa sfintirea apelor, au fost aruncate in apa marii trei cruci, pe care cei mai curajosi dintre credinciosi trebuia sa le recupereze. Dintre toti tinerii care au plonjat in apa aproape inghetata a marii, numai unul a avut curajul sa dezbrace costumul de neopren, dar din pacate, el nu s-a numarat printre câstigatori. Cei care au ajuns primii la crucile din lemn, toti scafandri profesionisti, au fost recompensati de Arhiepiscopie cu daruri simbolice. Pentru ca apa sfintita sa ajunga la toti enoriasii, inca de luni au fost umplute 50.000 de PET-uri, care au fost duse in Portul Tomis si asezate sub forma crucii Sfantului Andrei. Dupa experienta anilor trecuti, enoriasilor nu li s-a mai permis sa-si ia singuri recipientele de plastic, asa incât jandarmii au fost cei care au impartit PET-urile. Dupa ceremonia din port, carele trase de animale au pornit in procesiune pe strazile din oras, pe mai multe trasee, in asa fel incât cei care din diverse motive nu au putut fi prezenti la slujba sa primeasca agheasma mare.

Galatenii si brailenii au facut Boboteaza pe malul Dunarii

Aproape 2.000 de braileni s-au adunat ieri pe esplanada din apropierea Falezei Inferioare a Dunarii pentru a participa la slujba de Boboteaza. Ca in fiecare an, la Braila si Galati, slujba a fost oficiata de PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos. Ceremonia a inceput intâi la Braila, apoi la Galati, trei ore mai târziu. Numarul temerarilor care s-au aruncat in apa pentru a recupera crucea sfintita a fost mai mare decât anul trecut. Sase braileni cu vârste cuprinse intre 21 si 56 de ani s-au aruncat in valurile Dunarii pentru recuperarea crucii aruncate in apa de PS Casian. Cel care a adus-o la mal se numeste Bogdan Vasiliu, un brailean de 26 de ani. Barbatul, care participa pentru a opta oara la acest ritual, este cel care a câstigat si anul trecut cursa de recuperare a crucii. „De opt ori m-am aruncat in apa pâna acum. De sase ori am si câstigat, de doua ori chiar un an dupa altul. Cred ca ma ajuta asta. In opt ani de zile de când am decis sa ma arunc dupa cruce nu m-am inbolnavit niciodata, indiferent daca am reusit sau nu sa prind crucea”, a spus Bogdan Vasiliu. Ca de obicei, si la Braila, multimea de credinciosi a luat cu asalt butoaiele cu apa sfintita. La Galati, peste 3.000 de credinciosi au participat la slujba de Boboteaza, unde 20 de galateni au vrut sa sara in apa pentru a recupera crucea aruncata de Episcop. Numai cinci au si sarit insa in Dunare, deoarece 15 persoane au fost oprite de echipajele Ambulantei, care au considerat ca starea de sanatate nu le permitea sa intre in apa extrem de rece. Cei cinci care au sarit in Dunare au vârste cuprinse intre 30 si 41 de ani si majoritatea sunt „veterani” ai acestor manifestari rituale. Crucea aruncata de PS Casian Craciun a fost prinsa de Costel Dumitriu, un galatean de 28 de ani. Dupa ce a recuperat crucea sfintita, barbatul a dat-o celor din jur ca sa o sarute si nu a dus-o direct preotilor cum faceau ceilalti castigatori. Costel Dumitriu a spus ca este pentru a zecea oara când sare in Dunare dupa cruce si de patru ori a si reusi sa o recupereze. Omul spune ca in ceilalti ani in care a recuperat crucea, in 2004, 2005 si 2006, i-a mers bine nu numai ca sanatate, dar a si reusit sa se angajeze, desi era somer, sau apoi, sa gaseasca un post mai bun la Bucuresti, unde lucreaza si acum.

Peste doua milioane de romani poarta numele Inaintemergatorului Ioan

A doua zi dupa Boboteaza, ortodocsii sarbatoresc Soborul Sfantului Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului. In tara noastra, peste doua milioane de conationali poarta numele de Ioan, ca si Inaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, glasul care striga in pustie „gatiti calea Domnului“, care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost fixata cu sase luni inaintea Craciunului, pe 24 iunie. Nasterea Inaintemergatorului a fost anuntata de Arhanghelul Gavril, care i-a transmis totodata preotului Zaharia, tatal proorocului, cand acesta se afla in templu, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. Cunoscut pentru viata sa ascetica, Ioan Botezatorul a devenit patronul zilei in care se desfasoara complexele ritualuri populare in centrul carora se afla simbolul vegetal, asociat in mentalitatea traditionala cu gradina Edenului si viata vesnica. Poporul de atunci l-a numit pe Ioan Botezatorul, fiindca chema pe oameni la pocainta si-i boteza in raul Iordan afundandu-i cu tot trupul in apa. El zicea poporului: „Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor!“. El lasa sa se inteleaga ca aceasta imparatie, atat de asteptata de evrei, nu se cucereste nici cu sabia, nici cu aurul, nici prin rascoale, ca ea este de o alta ordine, o imparatie cu totul duhovniceasca, imparatia sufletelor, unde se intra prin pocainta si se traieste prin iubire si milostenie. Intr-o zi, Ioan zari in multimea care venea la el un tanar la treizeci de ani pe care nu-L vazuse niciodata. La vederea Acestuia, care purta numele Iisus, Botezatorul se trase inapoi cuprins de frica si-I zise: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?“. Trimis de Dumnezeu in desert sa anunte vestea cea buna a venirii lui Mesia si sa pregateasca calea lui Iisus, Ioan isi implineste misiunea botezand pe Mantuitorul lumii in apele Iordanului. De acum stralucirea lui urma sa scada, iar a Mantuitorului sa creasca.

Cu prilejul acestei zile, „Gardianul” ureaza tuturor celor care poarta acest nume „La multi ani !”.

Maria Petrean, Maria Agache, Dumitru Manolache

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1547, Ultimul acces: 2024-02-22 18:53:35