Proclamarea lui Cristos cu cuvinte si cu marturia vietii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Proclamarea lui Cristos cu cuvinte și cu mărturia vieții

[2009-01-08]
Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie marți, 6 ianuarie 2009, în solemnitatea Epifaniei Domnului, în Bazilica San Pietro. În predica sa, Sfântul Părinte a afirmat că tradiția latină identifică Epifania, "revelarea Domnului nostru Isus Cristos", cu "vizita Magilor la Pruncul Isus din Betleem și astfel o interpretează mai presus de toate ca revelarea Mesiei lui Israel tuturor popoarelor păgâne". Și a continuat: "În acest an, 2009, care marchează al patrulea centenar al primelor observații făcute de Galileo cu telescopul, și este dedicat special astronomiei, nu putem să nu acordăm o atenție specială simbolului stelei, foarte important în pasajul evanghelic despre Magi, care au fost cel mai probabil astronomi".
Papa a subliniat faptul că "în timp ce teologia păgână diviniza elementele și forțele cosmosului, credința creștină, în linia revelației biblice, contemplă un singur Dumnezeu, Domn și Creator al întregului univers. [...] Iubirea divină, întrupată în Cristos, este legea fundamentală și universală a creației. Nu trebuie înțeasă poetic ci ca o realitate. [...] Aceasta înseamnă că stelele și planetele, întregul univers, nu este guvernat de o forță oarbă; ele nu se spun doar dinamicii materiei. De aceea, elementele cosmice nu trebuie divinizate ci, dimpotrivă, o voință personală este în și deasupra tuturor lucrurilor, Duhul lui Dumnezeu, care în Cristos este revelat ca Iubire. De aceea oamenii - după cum scrie Sf. Paul Colosenilor - nu sunt sclavi ai `puterilor` cosmice, ci liberi, capabili de interacțiune cu libertatea creatoare a lui Dumnezeu".
Continuând, Pontiful a afirmat că "El este la originea la orice și guvernează totul, nu rece și anonim ca o forță conducătoare ci ca un Tată, Soț, Prieten, Frate, ca Logos, ca și `Cuvânt-Rațiune` care s-a unit cu trupul nostru muritor o dată pentru totdeauna și care a împărtășit pe deplin condiția noastră, revelând puterea copleșitoare a harului Său". Sfântul Părinte a subliniat faptul că "gândirea creștină compară cosmosul cu o `carte` - după cum chiar Galilei spunea - considerând-o lucrarea unui autor care se exprimă pe Sine prin `simfonia` creației".
"Nu există umbră, oricât de întuneric ar fi, capabilă să acopere lumina lui Cristos. De aceea, pentru toți cei care cred în Cristos, speranța nu pălește niciodată, nici chiar în fața gravelor crize sociale și economice prin care trece omenirea, în fața urii destructive și a violenței care nu încetează să acopere multe regiuni ale lumii cu sânge, în fața egoismului și pretenției umane de a ne considera ca Dumnezeu, care uneori conduce la alterări periculoase ale planului divin pentru viață și demnitatea ființei umane, pentru familie și armonia creației". Papa a afirmat că "efortul nostru de eliberare a vieții umane și a lumii de otrava și contaminarea care i-ar putea distruge prezentul și viitorul își menține valoarea și semnificația - după cum scriam în Enciclica `Spe Salvi` - chiar dacă noi, în aparență, nu reușim sau se pare că suntem neputincioși în fața forțelor ostile".
"Domnia universală a lui Cristos acționează asupra Bisericii într-un mod special". În acest context, Papa a asigurat că "Biserica este mândră de nimic altceva decât de Domnul ei: lumina nu vine de la ea iar gloria nu este a ei. Dar este bucuria ei, pe care nimeni nu poate să i-o răpească, faptul de a fi `semn și instrument` al Celui care este `lumen gentium`, lumina neamurilor". Sfântul Părinte a subliniat faptul că "harul lui Dumnezeu l-a făcut pe Sf. Paul o stea a neamurilor" și i-a invitat pe toți să se roage pentru păstorii Bisericii "pentru ca, alimentându-ne zilnic din Cuvântul lui Dumnezeu, să putem să îl transmitem cu fidelitate mai departe fraților și surorilor noastre". "Să ne rugăm", a spus în încheiere, "pentru credincioși, deoarece toți creștinii sunt chemați prin Botez și Mir să îl proclame pe Cristos, lumina lumii, cu cuvintele și cu mărturia propriilor lor vieți".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1596, Ultimul acces: 2024-07-13 07:36:27