Info AZS nr.420 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Info AZS nr.420

[2009-01-17]
Agentia Adventista Romana de Comunicare
Str. Erou Iancu Nicolae 38-38A, Bucuresti, cod 077190, O.P. Pipera;
Tel. 021 / 269 0338, Fax 021 / 269 0340. E-mail: comunicatii@adventist.ro

Buletin Info AZS nr 420
Vineri, 16 Ianuarie 2008

Biserica din Romania

1. Editorial: Stabilitate
2. Romania „Urmeaza Biblia”
3. Biografia asteptatorului
4. Lansarea “Ambasadorilor”

Biserica Mondiala

5. Biserica Adventista ofera asistenta in urma cutremurului din Costa Rica
6. Carl Currie, pionier misionar si presedinte de Uniune moare la 90 de ani

__________________________________

Biserica din Romania

1. Stabilitate
(Valeriu Petrescu / Departamentul Educatie)

Chinezii nu doar numeroteaza anii, ci ii si denumesc cu nume de animale. Astfel avem: anul tigrului, anul maimutei, anul iepurelui, anul… Cred ca anul 2009 deja a primit un nume in America si Europa: el se va numi, pe buna dreptate, anul crizei. Criza este un animal inform, lipsit de trasaturi recognoscibile si de aceea cu atat mai inspaimantator. Pe seama sa se pot broda toate grozaviile si spaimele unei societati globalizate. De la somaj la prabusirea bancilor, de la disparitia creditului la inflatie, de la scaderea puterii de cumparare la diminuarea pensiilor, orice se poate pune pe seama crizei.

De fapt, criza este o realitate atotprezenta care nu tine deloc de anul 2009. Criza a fost si in 2008 si in 1998, si in 1098, ba chiar si in anul 98 sau chiar in anul 8 d.Hr. sau i.Hr. Criza este realitatea permanenta a omenirii de cand armonia desavarsita creata de Dumnezeu a fost distrusa de aparitia pacatului.

Criza este realitatea in care ne nastem, traim si murim. Poate de aceea criza nu ni se mai releva in toata acuitatea ei. Suntem atat de obisnuiti cu ea incat daca ar lipsi ni s-ar parea ceva anormal.

Intrebarea care se pune este daca in aceste conditii mai exista ceva stabil. Stabilitatea este o conditie necesara dezvoltarii fiintei umane si functionarii ei normale. Instabilitatea induce angoasa, stres dincolo de limita suportabilitatii si creeaza dezechilibre emotionale si psihice.

Are Biserica ceva de oferit in periodele de instabilitate marcanta? Poate cauta omul obisnuit suport si soliditate pe taramul religiei? Este diferita oferta Bisericii de ceea ce poate oferi oricare alta structura a societatii?

Din fericire raspunsurile la toate aceste intrebari sunt afirmative. Nu doar ca Biserica este perceputa de societate ca fiind de incredere, asa cum se vede din sondajele de opinie pe aceasta tema, ci si in realitate Biserica poate oferi stabilitate. Mai intai stabilitate la nivelul superficial, social, oferind un grup suport pentru oricine, potentand siguranta oferita de apartenenta si punand la dipozitia celor interesati un spatiu prietenos si accesibil tuturor.

Dar, Biserica poate oferi o stabilitate mai profunda, oferind omului cadrul propice pentru exercitarea credintei. Credinta este cea care ofera stabilitate maxima si de calitate omului iar Biserica este cadrul unde cei care accepta credinta se pot manifesta liber.

Cred ca in anul acesta al crizei rolul Bisericii ar trebui sa creasca, nu institutional, ci in ceea ce priveste calitatea cadrului oferit oamenilor pentru a-si spori credinta. Cu cat mai mult se va intoarce Biserica spre misiunea ei primordiala, aceea de a-i ajuta pe oameni sa se apropie de Dumnezeu, cu atat mai mult va deveni un furnizor de stabilitate.

In contextul acestui an zbuciumat si nesigur cred ca urmatoarea fagaduinta a lui Dumnezeu capata o actualitate deosebita: „Caci Eu stiu gandurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, planuri de pace si nu de nenorocire, ca sa va dau un viitor si o nadejde.” Ieremia 29,11.

2. Romania „Urmeaza Biblia”
(AARC)

In cadrul proiectului international „Urmeaza Biblia”, intre 22-31 ianuarie 2009 Biserica Adventista de Ziua a Saptea din Romania va organiza in 20 de localitati din intreaga tara un eveniment care sa promoveze aceasta initiativa si sa marcheze astfel prezenta Bibliei multilingve pe teritoriul tarii noastre.

Toate detaliile legate de acest eveniment, planuri, fotografii si materiale video din fiecare localitate pe unde va trece aceasta Biblie precum si numeroase resurse legate de studiul Bibliei vor fi disponibile pe www.Urmeaza-Biblia.ro

Initiativa consta in organizarea unei calatorii in jurul Pamantului a unei Biblii unicat de 1500 de pagini si dimensiuni generoase (45 cm / 40) fiecare din cele 66 de carti ce o formeaza fiind scrisa intr-o alta limba, printre care si Limba Romana (Epistola lui Pavel catre Filimon) simbolizand astfel universalitatea mesajului lui Dumnezeu pentru locuitorii acestei planete.

Aceasta Biblie, va ajunge in mai putin de o saptamana si in Romania urmand a fi transmisa mai departe Uniunii Adventiste Bulgare iar sfasitul calatoriei va fi in iunie 2010 la sesiunea Conferintei Generale din Atlanta SUA.

Desi se adreseaza in principal Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, motivatia acestei initiative este revitalizarea si incurajarea crestinilor din orice confesiune religioasa de a studia Biblia in mod personal si de a urma invataturile ei in vietuirea zilnica. Biblia este sursa primara si baza oricarei invataturi crestine dar si un model demn de urmat in aceasta perioada unde cuvantul „stabilitate” este din ce in ce mai rar.

Pentru acest eveniment Biserica Adventista de Ziua a Saptea a propus materiale diverse si un program general care poate fi insa adaptat si imbogatit la nivel local in functie de posibilitatile si de realitatile existente. Astfel, in fiecare localitate prin care va trece Biblia se va organiza o Expozitie in cadrul careia vor fi prezentate cateva zeci de Biblii inedite, de la cele foarte vechi la cele digitale sau care incap pe un microfilm de cativa centimetri. Pe langa aceasta expozitie vor fi organizate simpozioane pe tema rolului Bibliei in viata individuala si a societatii.

„Simpozionul si expozitia vor urmari sa constientizeze participantii ca la baza crizei multiple de mari dimensiuni pe care o parcurge societatea sta criza morala si ca Biblia ofera o solutie pentru aceasta criza” a declarat Viorel Dima, coordonatorul proiectului in Romania. „In acest context”, a mai spus el, „mesajul cel mai important al manifestarii va fi: citirea zilnica a Bibliei aduce insanatosire morala si ofera putere spirituala avand un impact pozitiv asupra calitatii vietii”.

Simpozionul si expozitia vor urmari motivarea pentru citirea Bibliei, instruirea cu privire la modul in care este bine sa se citeasca Biblia si intelegerea locului pe care trebui sa-l aiba Biblia in viata practica de zi cu zi.

Punctul culminant al manifestarii va consta in prezentarea Bibliei multilingve. Impreuna cu aceasta, va fi prezentata o Biblie scrisa pe o pagina format A2, o Biblie scrisa de tinerii adventisti in 22 minute (1999) si a Bibliei pe microfilm (intr-un dreptunghi de 4 cm x 4 cm se afla scrisa intreaga Biblie).

3. Biografia asteptatorului
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)

Biografia omului obisnuit include viata si activitatea lui cu toate evenimentele ei mai mult sau mai putin importante. Biografia unei tabere poate include ziua sosirii si ziua plecarii, inviorarea de dimineata si intalnirea de seara, primul contact cu zapada sau cu publicul larg si toate celelalte evenimente ale ei. Anul acesta biografia asteptatorului, asteptatorul de tabara si nu numai s-a impletit vreme de 10 zile cu biografia unei noi tabere biblice. Cea de a saptea.

In perioada 26 decembrie 2008 - 4 ianuarie 2009, 70 de tineri din intreaga tara s-au aflat la Centrul de Tineret de la Moeciu de Sus (jud. Brasov) pentru a petrece perioada vacantei de iarna si a sfarsitului de an intr-un mod deosebit, raspunzand provocarii unui experiment. Cum ar fi daca ai dormi opt ore in fiecare noapte, ai pune de-o parte o ora de studiu biblic de calitate, chiar te-ai bucura de un mare dejun si de inca doua mese, mereu la aceeasi ora si mereu vegetariene, ai iesi sa te inviorezi dimineata pentru a incepe ziua cat se poate de bine, ai invata ceva nou si profund, ai face ceva pentru oamenii pe langa care treci in fiecare zi, ai petrece un timp placut jucandu-te intr-un mod constructiv, ai impleti relatii de prietenie de calitate? Si astfel biografia asteptatorului (aceasta a fost tema taberei) s-a impletit vreme de zece zile cu cea a tanarului dornic sa experimenteze lucruri noi. Iar cei mai curajosi au rezistat pana la sfarsit.

Mergand pe principiul ca nicio tabara biblica nu este la acelasi nivel cu cealalta, ci fiecare dintre ele este o treapta, organizatorii, pastorii Norel Iacob si Laurentiu Mot au introdus si in acest an elemente noi, demne de experimentul mai sus amintit. Un concert de colinde pentru turistii si localnicii din Moeciu, organizat in incinta Centrului si sustinut de o parte din participanti; amenajarea unui staul, reprezentare cat mai apropiat posibila a celui din Betleem, pe care au fost invitati sa-l viziteze spectatorii de cu o seara mai inainte si nu numai; si pentru ca un staul nu merge fara poveste, cei care au trecut pe acolo au avut posibilitatea de a-l asculta pe domnul profesor Virgil Peicu, spunandu-le povestea nasterii si vietii Mantuitorului; un seminar de organizarea timpului tinut de domnul Eduard Calugaru, unul dintre invitatii speciali ai taberei, alaturi de familia dansului; dar si unul despre Apocalipsa….dupa Pavel sau despre influenta mass-media; o discutie libera cu intrebari in direct si invitati pe teme de familie; o serie de devotionale bazate pe biografiile pionierilor Bisericii Adventiste si lista ar putea continua.

Una dintre cele mai mari provocari lansate a fost insa implicarea fiecarui participant intr-un fel sau altul in organizarea si buna desfasurare a taberei. Impartiti pe grupe acestia au avut misiunea de a ajuta la buna functionare si respectare a regulilor si programului acesteia, de a aranja intr-un mod creativ de fiecare data sala de intalniri, de a promova punctele centrale din program, de a facilita comunicarea dintre participanti, de a pregati programul pentru ocaziile speciale cum ar fi seara de Anul nou sau Sabatul, de a adauga taberei si o nuanta ecologica….

Sfarsitul taberei i-a gasit pe participanti cu o esarfa de culoarea grupei lor la gat, cu o felicitare cu poza lui pe care avea scrise sase ganduri bune si promisiuni de rugaciune de la tot atatia prieteni dragi, cu lucruri noi de continuat acasa si o decizie (vers din imnul taberei): “Si oricat ar mai dura, vom ramane asteptatori”

Mai multe detalii pe www.tabarabiblica.ro

4. Lansarea “Ambasadorilor”
(Cristina Neagu / Departamentul Tineret)

In perioada 8-10 ianuarie 2009 a avut loc la Centrul de Tineret de la Moeciu lansarea programului pilot “Ambasadori”. Proaspat promovat si de catre Organizatia Mondiala a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, acest program a fost conceput din dorinta de a raspunde nevoilor adolescentilor si tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15-21 de ani si de a-i ajuta sa-L descopere intr-un mod personal pe Hristos si valorile biblice.

Cei 50 de participanti, lideri ai programelor de adolescenti din intreaga tara au descoperit pe parcursul celor doua zile si jumatate elementele de baza ale acestui program, modalitati noi prin care le pot transmite adolescentilor nu doar informatii ci si lectii de viata, principii si solutii, au stat de vorba, au impartasit experiente, au primit curaj si motive pentru a continua activitatea deja inceputa.

In urmatoarele sase luni, participantii vor avea posibilitatea sa implementeze si sa testeze in comunitatile locale programul de ambasadori in cadrul grupelor in care lucreaza deja, urmand ca la sfarsitul acestui timp sa fie trasate liniile generale, rezolvate ultimele probleme, particularizate unele aspecte astfel ca, daca el s-a bucurat de succes in randul grupelor implicate sa poata fi lansat incepand cu toamna anului 2009 in intreaga tara. Pe toata aceasta perioada, programul se va desfasura in paralel cu cel de companioni, existent in momentul de fata.

Biserica Mondiala

5. Biserica Adventista ofera asistenta in urma cutremurului din Costa Rica
(Libna Stevens/ IAD/ ANN)

Biserica Adventista de Ziua a Saptea si Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor (ADRA) din Costa Rica continua evaluarea pagubelor produse de un cutremur de 6.1 grade care a lovit partea de Nord a tarii Central Americane in 8 ianuarie.

Liderii Bisericii nu au raportat decese in randul membrilor, dar inca mai exista zone izolate, pagubele fiind evaluate pe masura ce drumurile devin accesibile.

Potrivit raportului autoritatilor locale, in urma cutremurului, cu epicentrul la aproximativ 36 km Nord-Vest de San Jose, langa Parcul National Poas Volcano, sute de persoane sunt declarate disparute si mii nu au apa, electricitate si servicii de telefonie.

„Situatia este critica”, a spus Roberto Romero, directorul ADRA Costa Rica. „Cutremurul a lovit zona montana in care locuiesc putine persoane dar, cu toate acestea, 42 de comunitati au disparut – acum sunt ca niste orase fantoma.”

Rapoartele indica faptul ca exista adventisti care si-au pierdut locuintele, a spus Marlon Moodie, secretar executiv si director al departamentului comunicatii al Bisericii din America Centrala si de Sud. Au fost afectate Biserica, biblioteca si cantina Universitatii Adventiste Alajuela, a spus el.

Regiunea Misiunii de Nord a Costa Rica, ce in care se gasesc mai mult de 55 de biserici, a fost cel mai grav afectata, spune Moodie.

20 de tineri adventisti, studenti la medicina, din San Jose au oferit asistenta medicala in ziua ce a urmat cutremurul, a spus Romero. Sute de tineri adventisti sunt voluntari ai Comisiei Nationale pentru Situatii de Urgenta a Costa Rica pentru a participa la operatiunile de salvare, a adaugat el.

ADRA Costa Rica colaboreaza cu Bisericile Adventiste locale pentru a colecta alimente si pentru a le distribui in centrele administrate de guvern, a spus Romero.

ADRA a raspuns si nevoilor create de ploile torentiale de pe coasta de Est a Costa Rica de la sfarsitul lunii decembrie care au provocat inundatii in provincia Limn, distrugand locuinte si izoland mai mult de 100 de comunitati. Organizatia a furnizat cosuri cu alimente de urgenta pentru mai mult de 570 de rezidenti.

In Costa Rica aproape 60.000 de adventisti de ziua a saptea se inchina in 173 de biserici.

6. Carl Currie, pionier misionar si presedinte de Uniune moare la 90 de ani
(Don A. Roth/ ANN)

Adventistul de Ziua a Saptea care a fost primul presedinte al Uniunii de Misiuni Taiwan si care a condus Uniunea Zambesi in Africa dupa ce fosta colonie britanica Rhodesia a devenit statul independent Zimbabwe a decedat. H. Carl Currie, 90 de ani, a decedat sambata, 3 ianuarie, din cauza unor complicatii suferite in urma unei operatii. Din 2000 el si sotia sa locuiau in Yuciapa, California.

In timpul celor 50 de ani in care a fost angajatul denominatiunii, Currie a slujit Biserica Adventista de Ziua a Saptea pe patru continente. A slujit in special in China, dar si in Statele Unite, Insulele Bermude, Singapore si Africa.

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 1713, Ultimul acces: 2025-01-17 01:59:14