Teologul ortodox francez Olivier Clément a trecut la cele vesnice - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Teologul ortodox francez Olivier Clément a trecut la cele veșnice

[2009-01-17]
 La vârsta de 87 de ani, teologul ortodox francez Olivier Clément a trecut la cele veșnice, în seara zilei de joi, 15 ianuarie 2009, la Paris.
Născut în anul 1921 la Cévennes, acesta a făcut inițial studii istorice. Oscilând între ateism și cercetările în direcția spiritualității asiatice, în cele din urmă, s-a convertit la Ortodoxie, la vârsta de 30 de ani. Decizia i-a fost inspirată de parcurgerea operelor lui Nicolae Berdiaev și Vladimir Lossky, cărora le-a fost, ulterior, student și prieten. Descoperind gândirea părinților creștini din Orient și primind botezul în Biserica Ortodoxă, a devenit unul dintre mărturisitorii remarcabili ai Ortodoxiei în Occident, în cea de-a doua jumătate a secolului trecut. După botez, a studiat teologia la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din capitala Franței, institut al cărui doctor și profesor a devenit. A ținut cursuri și la Institutul Superior de Studii Ecumenice, la École cathédrale (Centrul de formare al diocezei pariziene) și la Centrul Sèvres (Facultatea iezuită), toate din Paris. A desfășurat o intensă activitate editorială, coordonând colecția de studii ortodoxe „Theophanie” la Editura Desclée de Brouwer și ca secretar de redacție al revistei ortodoxe de limba francez㠄Contacts”. A fost autorul a peste 30 de lucrări de istorie, teologie și spiritualitate creștină, unele dintre acestea fiind traduse și publicate și în limba română. În paralel cu activitatea didactică și editorial-publicistică desfășurată, s-a implicat în viața și misiunea Bisericii Ortodoxe din Franța. A fost consultant al Comitetului inter-episcopal ortodox de aici, între 1967-1997, și membru al proiectului comun de dialog teologic ortodox-catolic și al reuniunilor bilaterale ortodox-protestante. A participat la înființarea și la acțiunile Frăției Ortodoxe din Europa Occidentală și la diferite conferințe inter-ortodoxe și ecumenice. Teologul francez a fost, de asemenea, interlocutorul unor personalități spirituale ale timpului său: patriarhul Athenagora, papa Ioan Paul al II-lea, părintele și teologul român Dumitru Stăniloae, arhimandritul Sofronie, fratele Roger de la Taizé, întreținând cu toți relații amicale. În toate întreprinderile sale, s-a dovedit extrem de atent la provocările modernității, cărora a căutat să le răspundă într-o manieră creatoare și regeneratoare, printr-o reflecție profundă și poetică, înrădăcinată adânc în Tradiția Bisericii. În decursul timpului, a fost distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității catolice din Louvain (Belgia), al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și al Universității „Sacré Coeur” din Connecticut (Statele Unite ale Americii).
Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1577, Ultimul acces: 2025-01-19 14:57:35