Mesajul PF Lucian pentru SRUC - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul PF Lucian pentru SRUC

[2009-01-17]
În mesajul său pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, din perioada 18-25 ianuarie 2009, Preafericitul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintește faptul că "cei ce coordonează celebrarea Săptămânii de rugăciune pentru unitate au avut în vedere experiența Bisericii din Peninsula Coreea, unde o națiune trăiește dezbinată, iar Biserica de acolo lucrează pentru reconcilierea dintre nord și sud... Însă această temă, inspirat aleasă, nu are în vedere numai realitatea dureroasă a poporului coreean, cât mai ales realitatea dureroasă a Poporului lui Dumnezeu care trăiește dezbinat în atâtea fracțiuni creștine, fracțiuni care se constituie în ne-mărturie pentru creștinătatea zilelor noastre".
Preafericitul Lucian explică apoi pasajul din profetul Iezechiel care, "dimpreună cu regele și cu o bună parte din poporul său, au fost duși în robia babiloniană. Un popor sfâșiat în unitatea sa, un popor a cărui credință în Unicul și Adevăratul Dumnezeu era pusă în pericol. Profetul vede realitatea aceasta ca pe un câmp plin cu oase; oase, rămășițe ale morților... Domnul cere profetului să anunțe că atotputernicia Lui va face să intre în oase spirit de viață și acestea să învie (v. 5). Acesta este semnul că viața este mai tare decât moartea, iubirea mai tare decât ura, unitatea mai presus decât dezbinarea și Dumnezeu mai puternic decât orice forță și acțiune a răului. El, Atotputernicul, i-a apropiat pe unii de alții așa încât toți împreună erau în mâna Lui ca un singur toiag (cf. v. 17).
În continuare, Arhiepiscopul Major a făcut o paralelă între situația de atunci și cea din zilele noastre: "Tot așa se prezintă, iubiți frați și surori, creștinismul fărâmițat datorită orgoliilor și neputințelor firii umane: ca un câmp de oase fără viață, risipite peste tot. Suntem conștienți că unitatea deplină dintre toți creștinii va fi rodul lucrării Desăvârșitei Treimi. Însă această lucrare atotputernică cere colaborarea tuturor Bisericilor și comunităților creștine... Este necesară pocăința sinceră, adică recunoașterea din partea fiecărei Biserici a aportului adus la ne-unitate, precum și rugăciunea sinceră a fiecărui creștin pentru a se repara orice greșeală împotriva unității; este necesară iertarea frățească, iertare din iertarea Domnului cel iubitor și milostiv, pentru ca apoi, dorita îmbrățișare, după decenii sau secole multe de separare, să se celebreze în jurul aceleiași mese a împărtășirii Euharistice și a Cuvântului viu al lui Dumnezeu.
(Sursa: BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1424, Ultimul acces: 2024-04-17 08:11:24