Prapastia dintre generatii nu este inevitabila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prăpastia dintre generații nu este inevitabilă

[2009-01-20]
Părinții trebuie să spere că este posibil să le transmită copiilor lor valorile creștine, și să acționeze pentru a revendica dreptul de a-și educa familiile. Michael Waldstein, profesor de teologie, a afirmat acest lucru în ziua de vineri, 16 ianuarie 2008, în cadrul Întâlnirii Mondiale a Familiilor, în prezentarea intitulată "Familia: formând valorile umane și creștine - o privire asupra SUA și Canada". Referindu-se la idealul pentru familia creștină pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a trasat în scrisoarea sa pentru Congresul familiei din Valencia, Waldstein s-a întrebat dacă acest ideal se găsește în Statele Unite și Canada.
Pornind de la latura pozitivă, el a afirmat că "multe familii își îndeplinesc misiunea cu o admirabilă tărie și devoțiune". Totuși, a arătat că multe familii nu reușesc acest lucru, deoarece "în mod tradițional au delegat o mare parte din responsabilitatea lor ca educatori [...] școlilor, și încă o mai deleagă. El a adăugat: "Școlile, însă, s-au schimbat. [...] Au devenit tot mai seculare". Copiii petrec atât de mult timp la școală încât este dificil să construiască o viață comună cu părinții lor, și "adesea nu știu ce să facă împreună în timpul vacanțelor", a reflectat profesorul.
Waldstein a evidențiat o altă forță care scoate educația din mâinile familiei: "cultura globală a tineretului". În această cultură, a spus el, forțele cu cea mai mare putere de formare sunt "revoluția sexuală" și muzica produsă pentru o audiență adolescentină. El a explicat efectul primei forțe: "În formarea adolescentului, pătrunzătoarele sale pasiuni sexuale au fost dintr-odată eliberate în relații premature distructive. În loc să fie introduși într-o cultură a iubirii, copiii au fost și sunt abandonați unei culturi a folosirii celuilalt pentru plăcere". Cu privire la a doua forță formatoare, Waldstein a explicat că este "o muzică croită pentru absența unei formări personale mai profunde a pasiunilor sexuale de către iubirea autentică", ce vânează "cele mai intense și mai imature pasiuni ale adolescenților, mai ales pasiunea erotică și mânia".
El a vorbit despre sentimentul de neajutorare pe care îl trăiesc părinții, când văd o tot mai largă "prăpastie între generații", prin care copiii sunt luați din mâinile lor și "formați de o altă cultură". El a declarat: "Noi, părinții, trebuie să ne trezim și să acționăm! Trebuie să ne amintim că este datoria noastră inalienabilă și așadar și dreptul nostru inalienabil acela de a ne educa fiii". Waldstein i-a încurajat pe părinți să petreacă timp cu copiii pentru a le transmite valorile, și să "devină implicați în educația copiilor lor". El a concluzionat împărtășind experiența sa de educare școlară a copiilor săi acasă, care l-a condus la a vedea "că cultura globală a tineretului nu este o forță irezistibilă". El a adăugat: "Este posibil să transmitem propria noastră cultură creștină. Prăpastia dintre generații nu este inevitabilă".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1791, Ultimul acces: 2024-09-12 23:10:37