Familiile sunt importante in edu-comunicare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Familiile sunt importante în edu-comunicare

[2009-01-20]
A-i învăța pe copii și tineri să folosească bine noile mijloace de comunicare este și responsabilitatea părinților, afirmă președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale. Arhiepiscopul Claudio Maria Celli a transmis vineri, 16 ianuarie 2009, un mesaj video către a VI-a Întâlnire Mondială a Familiilor, care s-a încheiat duminică în Ciudad de Mexico. Tema evenimentului de cinci zile a fost: "Familia, formatoare de valori umane și creștine". În mesajul transmis de Catholic.net TV, Arhiepiscopul a arătat că "una dintre cele mai grave provocări cu care se confruntă în acest moment familiile și întreaga Biserică - găsindu-se într-un mediu modelat de mijloacele de comunicare - este formarea noilor generații în valorile umane și creștine".
El a arătat prevalența și impactul mass-media, despre care a spus că au devenit "aerul pe care îl respirăm" și a avertizat că "mesajele mass-media, multe și în diferite formate, sunt adesea contradictorii, și nu este neobișnuit pentru ele să se îndepărteze de valorile care dorim să fie trăite în familie". Arhiepiscopul a întrebat: "Trebuie să fie acesta un motiv de teamă sau respingere a momentului în care trăim? Trebuie ca noi, credincioșii, să rămânem în afara culturii timpului nostru, lipsind-o de participarea noastră activă și de mesajul nostru?" Arhiepiscopul Celli a răspuns că nu trebuie să fie așa: "Familia și comunitatea eclesială trebuie să fie locul în care se creează semnificația, în care învățăm să filtrăm, să decidem, să alegem ce să vedem și auzim. Familia și comunitatea sunt o ocazie pentru dialog între Biserică și lume".
Citându-l pe Papa Benedict al XVI-lea, prelatul a arătat: "Împreună cu transmiterea credinței și a iubirii pentru Domnul, una dintre cele mai importante sarcini ale familiei este aceea de a forma persoane libere și responsabile. "A-i educa pe copii pentru ca să folosească bine mijloacele de comunicare este responsabilitatea părinților, a Bisericii și a școlii, pentru ca ei să fie în stare să exprime judecăți senine și obiective care apoi să îi călăuzească în alegerea sau respingerea programelor". De aceea "de ani de zile Biserica a promovat formarea percepției critice a mass-media, numită și edu-comunicare". De exemplu, a continuat Arhiepiscopul Celli, "filmele bune, alese potrivit vârstei copiilor, sunt un mijloc perfect de aprofundare a valorilor și de dezvoltare a criteriilor la copii". El a arătat că aceste filme pot fi "în beneficiul întregii familii... pentru ca toți să fie participanți activi și misionari ai Cuvântului în cultura digitală".
Prelatul a continuat: "De aceea este necesar să nu îi lăsăm pe copii de capul lor, ci să fim cu ei pentru ca să folosească noile mijloace de comunicare, cum ar fi telefoanele mobile, jocurile video și computerele, care se răspândesc într-un mod surprinzător, cu moderație, creativitate și abilitate. Ei sunt protagoniști în acest nou domeniu și pot face mult bine prietenilor lor dacă împărtășesc cu ei viața de credință. Cât este de important ca societatea să sprijine familiile pentru ca aceste noi mijloace de comunicare să promoveze o cultură a respectului, a dialogului, a prieteniei!" "Fie ca Fecioara de Guadalupe, comunicatoare prin excelență", a continuat Arhiepiscopul Celli, "să protejeze și să călăuzească familiile și întreaga societate pentru ca să fie tot mai armonioasă, pașnică și dreaptă".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1649, Ultimul acces: 2025-04-19 01:32:09