Olivier Clement - un teolog marturisitor intr-o lume secularizata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Olivier Clement - un teolog mărturisitor într-o lume secularizată

[2009-01-20]
Acesta a fost titlul sub care PF Daniel a transmis mesajul său la slujba înmormântării teologului ortodox francez Olivier Clement. "Plecarea din această lume a marelui teolog ortodox francez Olivier Clement reprezintă o imensă pierdere pentru Biserica Ortodoxă, se spune în mesaj. "Teolog renumit, istoric și om de litere, acesta s-a remarcat prin daruri deosebite. Mai întâi, Olivier Clement rămâne în conștiința Bisericii ca un mare mărturisitor al credinței creștine, în general, și al credinței creștine ortodoxe, în special, într-un timp secularizat și confruntat cu numeroase ideologii atee și nihiliste."
"Purtător al unei vaste culturi laice și al unei profunde reflecții teologice, Olivier Clement și-a pus toate cunoștințele sale în slujba mărturisirii valorilor și frumuseților nepieritoare ale Ortodoxiei. Puternic ancorat în credința Sfinților Părinți, Olivier Clement a știut, cu mult talent și cu multă inteligență, să prezinte Ortodoxia omului de astăzi ca fiind credința creștină cea mai mistică și cea mai bogată din punct de vedere duhovnicesc, de o actualitate existențială fascinantă. În același timp, Olivier Clement a fost un teolog inspirat care a știut să îmbine credința și cultura, sacrul și socialul. Teolog laic, el iubea profund Liturghia Bisericii apropiindu-se cu smerenie de taina prezenței lui Hristos în Sfânta Euharistie."
"Orator captivant și scriitor remarcabil, Olivier Clement rămâne în conștiința celor care l-au ascultat sau citit un teolog al tainei persoanei în comuniune divino-umană și al luminii pascale. Prin recunoașterea tainei persoanei umane, el acorda omului o valoare veșnică fundamentată în marea taină a Persoanelor divine ale Preasfintei Treimi. De asemenea, într-o lume nihilistă, marcată de scepticism și de îndoială, Olivier Clement a mărturisit pe Hristos cel Răstignit și Înviat ca fiind sensul ultim al existenței persoanei umane, al istoriei și al universului, căci singur Hristos este biruitorul păcatului, al iadului și al morții."
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române își încheie mesajul astfel: "Cu recunoștință față de Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Bisericii Sale în persoana lui Olivier Clement, rugăm pe Domnul Hristos cel Înviat să așeze sufletul său în ceata drepților și să-i dăruiască odihna în lumina și dragostea Preasfintei Treimi. Veșnică să-i fie pomenirea!"
(Sursa: Basilica.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1608, Ultimul acces: 2024-02-28 01:15:42