Sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, 22 ianuarie 2009 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, 22 ianuarie 2009

[2009-01-24]
 Joi, 22 ianuarie 2009, sub președinția Preafericitului Părinte DANIEL, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au desfășurat la Reședința patriarhală lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
În prima parte a ședinței de lucru, la care au participat și ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, a fost evaluat stadiul lucrărilor la albumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești – ctitoriile și mormintele lor”, ce va fi editat de cele două Mitropolii cu prilejul sărbătoririi a 650 de ani de la recunoașterea întemeierii Mitropoliei Țării Românești (1359 – 2009). Albumul, socotit a fi cea mai bună bază istorică pentru ora de religie, se dorește a fi finalizat în vara acestui an, prin implicarea tuturor eparhiilor din cele două Mitropolii.
Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au dezbătut și propunerile eparhiilor privind Ghidul pentru examenul de capacitate preoțească, precum și alte aspecte legate de viața pastoral-misionară și administrativ-bisericească a parohiilor și mânăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
În partea a doua a lucrărilor, au fost definitivate, aprobate și trimise Comisiei liturgice a Sfântului Sinod textele liturgice ale sfinților dobrogeni: Sf. Mucenici Epictet și Astion, Sf. Mucenici Zotic, Atalos, Camasie și Filip de la Niculițel și Sf. Cuvioși Ioan Casian și Gherman. Textele liturgice ale Sf. Ierarh Bretanion, Sf. Ierarh Teotim, precum și textul Acatistului Sfântului Dionisie Exiguul (cel Smerit) au fost trimise spre verificare și îndreptare Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul. În privința Cuviosului Ioachim Schimonahul, propus spre canonizare, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a hotărât ca Eparhia Argeșului să întocmească un studiu, cu argumente pentru canonizare, precum și să revizuiască textele liturgice.
Vineri, 23 ianuarie 2009, membrii Sinoadelor Mitropolitane ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Mitropoliei Olteniei au participat la Momentul aniversar dedicat împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc la Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei.

SECRETARIATUL SINODULUI MITROPOLITAN

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 974, Ultimul acces: 2024-04-14 13:43:01