150 de ani de la Unirea Principatelor Romane – moment aniversar la Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

150 de ani de la Unirea Principatelor Române – moment aniversar la Galați

[2009-01-24]
 Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Române, la Galați se vor desfășura sâmbătă, 24 ianuarie 2008, ample acțiuni culturale și spirituale.
În prima parte a zilei, de la orele 11.00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, vor avea loc manifestări omagiale unde ierarhul Dunării de Jos, istorici și reprezentanți ai autorităților locale vor rosti alocuțiuni despre importanța acestui moment jubiliar.
De asemenea, la inițiativa Preasfințitului Părinte Episcop Casian, în aceeași zi, începând cu orele 12.30, la biserica Vovidenia din centrul municipiului – unde se află și mormântul mamei Domnului Principatelor Unite, Sultana Cuza - se va săvârși, în prezența oficialităților, a preoților, tinerilor și credincioșilor din municipiul Galați, slujba de pomenire a celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859.
Manifestările dedicate acestui eveniment se vor încheia la Muzeului “Casa Cuza Vod㔠din Galați, unde va avea loc evocarea personalității făuritorului României moderne, Domnul Alexandru Ioan Cuza.
Municipiul Galați ocupă un loc important în biografia lui Alexandru Ioan Cuza având în vedere faptul că aici a studiat până în anul 1831, în pensionul francez Sachetti, iar în patrimoniul cultural gălățean se află clădirea în care acesta locuit, în perioada 1844 – 1859, când a deținut funcția de președinte al Judecătoriei și pârcălab al județului Covurlui.
De asemenea, este demn de amintit faptul că cel dintâi Episcop al Dunării de Jos, ilustrul cărturar și marele patriot Melchisedec Ștefănescu a fost o personalitate marcantă în lupta pentru Unirea Principatelor, fiind ales la 1857 membru în Divanul Ad-Hoc.

Biroul de Presă și Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 981, Ultimul acces: 2024-04-10 02:21:31