Moment aniversar: 150 de ani de la Unirea Principatelor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Moment aniversar: 150 de ani de la Unirea Principatelor

[2009-01-23]
Patriarhia Română, împreună cu Președinția României și Academia Română, a organizat astăzi, 23 ianuarie 2009, un moment aniversar dedicat împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2009), la Catedrala patriarhală și la Palatul Patriarhiei din București, aflăm de pe Basilica.ro. Evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române au început pe Dealul Patriarhiei din Capitală, dimineață, cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală, de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei au fost pomeniți Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române.
După Sfânta Liturghie, a urmat slujba de Te Deum, oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, în prezența Președintelui României, a reprezentanților Parlamentului și Guvernului, a membrilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Sinodului Mitropolitan al Olteniei și numeroși clerici și credincioși. A urmat o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din apropierea Catedralei Patriarhale. Au fost depuse coroane și jerbe de flori din partea celor trei instituții organizatoare ale comemorării. Momentul aniversar a continuat în Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, palat construit pe locul în care, la 24 ianuarie 1859, a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești.
Aici a rostit un discurs omagial Excelența Sa Traian Băsescu, președintele României, care a apreciat actul unirii ca un pas decisiv în modernizarea României. Domnia Sa a elogiat capacitatea oamenilor politici ai vremii de a trece peste orgolii în interesul națiunii. La rândul său, vicepreședintele Academiei Române, Dan Berindei, a prezentat contextul istoric în care a fost posibilă realizarea Unirii, deschizându-se calea către Unirea desăvârșită în anul 1918. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a descris contribuția Bisericii și, în special, a Mitropolitului Nifon la realizare actului de Unire. Preafericirea Sa a menționat, de asemenea, implicațiile Unirii în plan spiritual. Cu acest prilej au fost lansate: volumul de studii "Biserica Ortodoxă Română și Unirea Principatelor - moment aniversar 1859-2009", publicat la Editura "Cuvântul Vieții" a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, și o medalie aniversară, emisă de Patriarhia Română, având imprimate chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (avers) și imaginea Catedralei patriarhale (revers), în care a fost primit Alexandru Ioan Cuza, la 8 februarie 1859, ca domnitor al Principatelor Române. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit câte o medalie aniversară președintelui României și vicepreședintelui Academiei Române.
Manifestările s-au încheiat cu un scurt moment muzical patriotic susținut de orchestra și grupul psaltic "Anton Pann" din București.
(Sursa: Basilica.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1432, Ultimul acces: 2024-04-15 14:22:55