Vizita pastorala a PS Virgil Bercea la greco-catolicii din Italia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizita pastorală a PS Virgil Bercea la greco-catolicii din Italia

[2009-01-27]
În perioada 12-18 ianuarie 2009, Preasfinția Sa dr. Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, s-a aflat într-o vizită pastorală la aproape toate parohiile greco-catolice din Italia, din protopopiatele din Triveneto și Emilia-Romagna, întâlnind pe Episcopii italieni din respectivele Dieceze romano-catolice, pe parohii români din respectivele parohii și pe credincioșii veniți la Sfintele Liturghii arhierești celebrate, la conferințele și la întâlnirile parohiale organizate cu acest prilej. Prima etapă a avut loc la Udine, la parohia Învierea Domnului, unde la ora 9, împreună cu pr. paroh drd. Ioan Mărginean-Cociș, Preasfințitul Virgil a fost primit de către Arhiepiscopul și Mitropolitul din Udine, Mons. Pietro Brollo. Timp de o oră s-a vorbit despre situația actuală a Bisericii Greco-Catolice, câteva aspecte ecumenice în urma noilor hotărâri luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și situația locală a parohiei greco-catolice Învierea Domnului.
A doua întâlnire a fost la catedrala mitropolitană din Udine, cu Mons. Luciano Nobile, de care aparține și biserica San Cristoforo, unde este găzduită parohia greco-catolică. Episcopul Virgil a mulțumit tuturor pentru găzduire și i-a invitat să viziteze România, să vadă și să cunoască Biserica și realitatea din Transilvania, mai ales închisorile comuniste, acum transformate în muzeu, unde și-au dăruit viața în suferințe cumplite martirii comunismului, dintre care în prima linie Episcopii greco-catolici. În după-amiaza zilei de luni, 12 ianuarie 2009, P.S. Sa Dr. Virgil Bercea și-a continuat vizita pastorală spre celelalte destinații. De la Veneția Mestre, parohia San Rocco, a fost însoțit de către pr. drd. Vasile Al. Barbolovici, protopop pe zona ecleziastică Triveneto, la Milano, Crema și Alessandria. Au urmat Forli, Macerata, Rimini, Faenza, Imola și Bologna, vizita pastorală încheindu-se la Ostiglia (Mantova), duminică, 18 ianuarie 2009, cu inaugurarea unei noi parohii românești greco-catolice.
Episcopul Virgil Bercea a ținut o conferință la Poggio Rusco (Mantova), în data de 17 ianuarie 2009, în sala Oratoriului parohial, la ora 20.30, cu tema "Biserica Română Unită între comunism și libertate". A fost prezent la deschiderea conferinței Mons. Roberto Busti, Episcopul de Mantova, care a mulțumit PS Virgil pentru bogăția credinței Bisericii Greco-Catolice pe care o transmite tuturor credincioșilor în vizita sa pastorală. Duminică, 18 ianuarie 2009, Episcopul român a celebrat Sfânta Liturghie în ritul latin roman, la ora 10, în orașul Ostiglia, mărturisind credința și prezentând pe scurt istoria de prigoană, suferință și scoatere în afara legii, în vremurile comuniste, a Bisericii Române Unite cu Roma. În aceeași zi, la ora 17, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii în ritul bizantin împreună cu un sobor de preoți de la parohiile din Italia, alături de peste 300 de credincioși români și italieni.
Pe parcursul vizitei, PS Virgil s-a întâlnit cu diferite oficialități eclesiale pentru a discuta probleme legate de credincioșii și parohiile românești din respectivele Dieceze. În această vizită pastorală, el a dorit de asemenea să se informeze și despre dificultățile pe care le întâmpină preoții în viața pastorală de fiecare zi, cu o atenție deosebită la familia preotului, adică modul în care preotul trăiește această misiune în diasporă și efectele ei asupra raportului soț/soție/copii, mai ales că în mare parte situația este de așa natură încât preotul nu se poate întreține numai din ofertele enoriașilor, în general foarte mici sau inexistente, insuficiente chiar și pentru acoperirea cheltuielilor de la parohie. S-a pus accent pe importanța carității: primirea, însoțirea, asistența inițială necesară și sprijinul spiritual acordat românului venit recent în Italia, acțiuni care izvorăsc din trăirea speranței și credinței în "Hristos prezent în mijlocul nostru".
S-a subliniat rolul important pe care îl au Asociațiile românești sau româno-italienești pe zona în care fiecare își desfășoară activitățile: de la distribuirea alimentelor, căutarea locurilor de muncă, până la aspectul cultural reprezentat de ansambluri de dansuri populare, cenacluri artistice, de poezie și literatură, toate acestea contribuind la arătarea unei imagini pozitive și frumoase a României, precum și colaborarea cu diferite asociații de voluntariat. Iată pe cele mai importante: Asociația non-profit italo-română "Alba Julia Nord Est" din Triveneto, cu sediul la Udine; Asociația "Hora" Onlus-Forli/Cesena, cu Ansamblul de dansuri populare "Românașul", Asociația română de voluntariat "Betania" din Imola.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1163, Ultimul acces: 2024-09-18 22:34:29