Papa isi exprima solidaritatea cu evreii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa își exprimă solidaritatea cu evreii

[2009-01-29]
Papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat solidaritatea cu evreii și a condamnat folosirea lagărelor de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial ca răspuns la tensiunile provocate de ridicarea excomunicării pentru patru Episcopi, dintre care unul care neagă Holocaustul. După audiența generală de ieri Pontiful a ținut să amintească de oroarea Holocaustului și în special de lagărele de la Auschwitz, unde "s-a desfășurat masacrarea brutală a milioane de evrei, victime inocente ale unei oarbe uri rasiale și religioase".
Papa și-a exprimat "speranța că amintirea acelor evenimente va îndemna omenirea să reflecte asupra puterii impredictibile a răului atunci când acesta cucerește inima omului", subliniind că Holocaustul "trebuie să fie pentru fiecare un semnal de alarmă împotriva iertării, împotriva negării sau reducționismului, deoarece violența comisă chiar împotriva unei singure ființe umane este o violență împotriva tuturor". "Nici un om nu e o insulă", a continuat Papa Benedict, cu o referință la poetul John Donne (1571-1631). Drama evreilor trebuie să învețe "generațiile mai mari precum și cele tinere, că doar mergând neabătut pe calea ascultării și dialogului, iubirii și iertării, popoarele, culturile și religiile lumii vor ajunge la dorita fraternitate și pace în lume. Fie ca violența să nu mai umilească niciodată demnitatea omului!"
Pr. Federico Lombardi, director al biroului de presă al Vaticanului, a spus după audiență că declarațiile Papei despre Holocaust "ar trebui să fie mai mult decât suficiente pentru a răspunde întrebărilor celor care se îndoiesc de poziția Papei și a Bisericii Catolice". De câteva zile circulă informația că rabinii din Israel ar întrerupe pe timp nelimitat relațiile cu Vaticanul, stabilite în 2000, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Israelul, și că ar fi anulat o întâlnire cu o comisie vaticană. Sfântul Scaun a ținut să lămurească faptul că Israelul are relațiile proprii diplomatice cu Vaticanul, începute în 1993, și că situația actuală nu afectează relațiile dintre state. Pr. Lombardi a mai declarat că "dificultățile expuse de rabinii Israelului pot să fie obiectul unei reflecții ulterioare mai profunde" și că relațiile Vaticanului cu evreii "pot să meargă înainte cu rodnicie și serenitate".
Într-un interviu difuzat de televiziunea italiană, Oded Wiener, din partea rabinilor Israelului, a vorbit despre importanța relațiilor cu Vaticanul: "cred că vorbim de o importanță fundamentală, așa după cum este și pentru Vatican". Legat de comentariile papale de la audiența generală. Wiener a subliniat: "În primul rând consider că declarațiile Papei din această dimineață (ieri - n.r.) sunt extrem de importante, pentru noi și pentru lumea întreagă. Nu există loc pentru oameni precum Williamson, care neagă existența Holocaustului. Cred că este un mare pas înainte." Ambasadorul Israelului la Sfântul Scaun, Mordechay Lewy, s-a declarat "foarte fericit de o declarație de la un nivel atât de înalt prin care se clarifică și se depășesc aceste neînțelegeri". Privitor la intenția Sfântului Părinte de a merge în Țara Sfântă în luna mai, ambasadorul a spus că "Papa este așteptat cu bucurie în Israel și astăzi, cum a fost și ieri și înainte".
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1034, Ultimul acces: 2024-04-14 13:17:03