Migratia este o oportunitate pentru dialogul interreligios - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Migrația este o oportunitate pentru dialogul interreligios

[2009-01-28]
Imigrația constituie atât o provocare cât și o oportunitate, și cere promovarea integrării autentice precum și respectul pentru demnitatea fiecărei persoane, a afirmat Arhiepiscopul Agostino Marchetto, secretar al Consiliului Pontifical pentru Pastorala Migranților și Itineranților, într-un discurs din 27 ianuarie 2009 la Universitatea San Diego din California. Tema conferinței a fost: 'Religie, migrație și identitate națională'. Arhiepiscopul Marchetto a vorbit despre identitatea culturală a migranților, care se pierde ușor atunci când ei se mută într-o nouă societate, și despre nevoia de a pregăti oamenii pentru acest pas prin programe educaționale pre-migrație.
El a subliniat nevoia unei integrări autentice a migranților în societatea gazdă, evitând extremele de respingere totală a noii culturi, având ca și consecință marginalizarea, sau de adoptare din partea migranților a 'modelului cultural local fără a încerca cel puțin să evalueze consecințele acestuia asupra felului în care își duc viața'. Prelatul a declarat că această integrare interculturală prin dialog este responsabilitatea atât a imigrantului cât și a societății gazdă. El a continuat: 'O simplă alăturare a grupurilor de migranți și localnici tinde să încurajeze o închidere reciprocă a culturilor, sau stabilirea între ele de relații doar superficiale sau tolerante. Trebuie să încurajăm în schimb o fecundare reciprocă a culturilor'. Arhiepiscopul Marchetto a mai vorbit despre importanța accentuării respectului pentru demnitatea fiecărei persoane, incluzând respectul pentru practicile lor culturale și tradițiile lor religioase.
El a arătat că datorită legăturii dintre cultură și religie, 'migrația internațională a devenit o ocazie de aur nu doar pentru dialogul dintre culturi, ci și pentru dialogul interreligios. Dacă societatea dorește așadar să beneficieze de pe urma migrației internaționale, atunci trebuie să respecte libertatea migranților de a-și mărturisi, practica și chiar schimba religia'. În această privință, Arhiepiscopul a susținut principiul reciprocității, 'o relație bazată pe respect reciproc și pe dreptate probleme juridice și religioase', care 'ne permite să trăim împreună oriunde, cu drepturi și îndatoriri egale'. El a concluzionat susținând 'comoara' pluralității culturilor, și nevoia de a promova valoarea unității, trăind ca o familie umană după planul lui Dumnezeu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 966, Ultimul acces: 2024-04-12 15:15:41