Culai, cersetorul miliardar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Culai, cersetorul miliardar

[2010-01-02]
– Sau cum să mori de foame dormind pe hran㠖

Eram cu câteva zile în urmă, într-un super market căutând câte ceva pentru lucrări de construcție. La ieșirea din magazin, l-am văzut pe vecinul meu, Dănuț, așteptând. L-am salutat și l-am întrebat pe cine așteaptă și mi-a spus că are de transportat o placă de placaj. L-am invitat să meargă cu mine și m-am pus la dispoziția lui să-l duc acasă.bo

Pe drum am vorbit de una de alta și când să ajung acasă mi-am adus aminte de Culai, vecinul de curte al acestuia. I-am spus că nu l-am mai văzut pe Culai de ceva vreme, iar răspunsul a fost năucitor. Culai a murit acum trei luni de zile, la fel de nebăgat în seamă așa cum a trăit o viață…

……………….

Culai, vecinul meu, un om înalt, cu barbă neîngrijită, fie vară fie iarnă, cu o căciulă în cap și cu un parpalac gri șoboloan, din cauza mizeriei, își făcea rondul în fiecare zi. Dimineața când ieșeam la stradă, îl vedeam trecând alene târșâindu-și bocancii sprijinit de un băț și cu nelipsita-i țigară din colțul gurii. Îl salutam adesea și intram în vorbă cu el. Îl rugam să renunțe la țigări pentru că sănătatea este mai de preț iar el îmi replica că dacă nu fumează îl doare capul…

Apoi se așeza de dimineață până seara pe marginea unui parapet de lângă o pizzerie de pe colț, vis a vis de biserica “Greci” unde aștepta cu mâna întinsă un bănuț.

Știam că cerșește și adesea îi spuneam că nu este corect atâta timp cât are o pensie… dar asta era viața lui.

Nu se îngrijea deloc, era foarte murdar și locuia într-o magerniță din scânduri, într-o mare mizerie. L-am întrebat odată ce vrea să facă cu banii și mi-a spus că vrea să își ia o garsonieră. Pe timpul când eu aveam o moară, el avea deja la CEC mai mult decât dădusem eu pe acea moară și nu-mi venea să cred că are atâția bani… Dar nu asta a fost lucru care m-a frapat ci faptul că nu se hrănea decât dacă cineva în loc de bani i-ar fi dat o pâine sau ceva colivă… Altfel nu-și cumpăra decât țigări…

Moartea lui nu a surprins pe nimeni, pentru că nici măcar nu a avut pe cineva să-l plângă. Are un băiat din căsătoria lui ratată, dar care nu l-a căutat niciodată. Surprinderea abia după moartea lui a fost foarte mare. În noaptea când vecinul meu a anunțat poliția că din camera lui iese un miros înțepător de cadavru, a fost invitat de către procuratură să fie de față când se sparge ușa.

S-a întâmplat lucrul ăsta și imaginile au fost de coșmar. În stare de putrefacție, era așezat pe un pat făcut din saci cu conserve pline și saci de cutii de bere sigilate!!! Sub pernă erau pregătiți câteva zeci de milioane de lei pentru a fi duși la bancă, iar într-un sertar un CEC cu peste un milliard de lei!!!

Culai a murit de foame stând pe saci întregi cu conserve de legume, pește și altele date de cei care dădeau de pomană la biserică (deh, suntem din ce în ce mai comozi când facem pomană și rezolvăm mai repede cu câte o conservă și o cutie de bere decât să mai faci farfurii cu mâncare și cu căni de vin!), alături de sute de cutii de bere deja bombate și gata de explozie. Nu mânca decât ce i se dădea neconservat și din ce în ce mai puțin. La ce s-o fi gândit Culai de și-a făcut asemenea rezerve? Chiar pricepea ceva cu privire la o criză iminentă? Sau cumva credea că și acestea vor putea fi făcute vreodată bani?

Sigur că nu vom ști până când judecata lui Dumnezeu va fi făcută, însă altceva vreau să spun. Întamplarea asta m-a marcat foarte mult și anume cum poți muri de foame alături de hrană și mai ales alături de hrana de calitate.

Astfel mă gândesc la cei care au alături hrană de prima mână și anume Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, și mor de foame fără să se hrănească! Câte milioane de oameni trec prin viață și în loc să se înfrupte din hrana de calitate (conservată de milenii) ciugulesc câte ceva de la cei care mai dau ceva de pomană, neconservat și anume câte puțin din tradiții sau din ceremonii reci. Câte miilioane de înfometați trec pe lângă noi zi de zi, câți sunt însetați și caută în fântâni care seacă, când Izvorul nesecat al lui Dumnezeu este în casa fiecăruia?

Ce a lăsat în urmă Culai?

- Un CEC pe care-l revenidcă o sumedenie de rude apărute ca cipuercile după ploaie, dar care ajunge exact la acela care se așteptă cel mai puțin. La fiul său care nu l-a cunoscut niciodată… Degeaba, se transferă hrană către alt înfometat al acestui pământ dar care nu va reuși să se sature;

- Atâția zeci de saci cu conserve ieșite demult din termenul de garanție și cutii cu bere gata să explodeze, spunând lumii că hrana de genul acesta este stricată și nu merită căci nu ține de foame și de sete;

- Un semnal de alarmă care să ne atragă atenția că viața aceasta nu stă în mâncare și băutură căci chiar cu acestea nu te poți sătura ci te trimite, așa cum spune Sfânta Scriptură, la Acela care cu atâta dragoste ne face chemarea: “Veniți toți cei însetați, veniți la ape, chiar și cel ce n-are bani!… De ce cântăriți argint pentru un lucru care nu hrănește? De ce vă dați câștigul muncii pentru ceva ce nu satură?” Isaia 55.1-2

- Un semn de întrebare pentru toți. Banii nu înseamnă fericirea… sunt oameni în jurul nostru care sunt atât de săraci încât doar bani au!

- Cu banii poți muri de foame. Incredibil, dar adevărat, iată dovada!

- Nu cerșind, ci căutând vei găsi sursa de hrană autentică, iată acesta nu se poate cumpăra cu bani (“…ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea cumpăra cu bani” F.A.8.20, “Mă veți căuta și mă veți găsi, dacă Mă veți căuta din toată inima” Ieremia 29.13)

- Chiar dacă hrana îți este transferată prin moștenire (vezi transferul miliardului de la Culai la fiul său), nu satură. Adică mântuirea nu poate fi moștenită …ține doar de alegerea ta!

Mă gândesc că acea figură boemă, cu barbă și plin de mizerie a venit pe lumea asta și cum a venit așa a si plecat fără să lase în urmă altceva decât argint… argint care nu satură, altfel n-ar fi murit de foame…

În aceste zile grele pe care le trăim, dealtfel ultimele din clepsidra timpului planetar, nu mai merită altceva decât să cauți pe Dumnezeu. Este ultima Lui invitație…”Căutați mai întâi Împărăția Mea și toate celelate vi se vor da pe deasupra” Matei 6.33

Inima ta de ce este legată? Ce planuri ai? Vrei să fie împlinite? Cu El sau fără El? Ce te reține să răspunzi UNUIA care are tot Universul la picioare și este gata să-ți ofere și ție fericirea?

Culai a murit nefericit… miliardar nefericit, singur, într-o magherniță, plin de păduchi, într-o mizerie de nedescris, mort de foame, de frig, lângă un carton (CEC) pe care scria 12 urmat de multe zerouri…(12 miliarde lei…)

Și dacă vei fi bine îmbrăcat, trăind în lux, în căldură, cu hrana pe masă, alături de același carton pe care scrie multe cifre… și ești fără El, tot nefericit vei fi.

Culai prototipul celui care va pieri în iadul de foc fără să-și fi predat viața lui Dumnezeu, având atâtea ocazii de aur, și care s-a legat de pământ cu funii de nefecire.

Tu, trebuie să fii prototipul celui care indiferent ce ai adunat, vrei să mergi cu Hristos alături, învăluit în funiile dragostei Sale.

Tu alegi, să mori lângă hrana care nu satură sau să fii însetat după neprihănire care nu costă!

Dumnezeu să te vorbească de bine, dragă prietene.

Emil Simionescu

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 4980, Ultimul acces: 2023-12-11 16:50:04