Datini pagane de Boboteaza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Datini pagane de Boboteaza

[2010-01-06]
Boboteaza serbeaza ziua in care Isus Hristos s-a botezat in apa Iordanului ca Fiu al Domnului. Sarbatoarea crestina se impleteste cu o serie de obiceiuri pagane ce puncteaza ciclul agricol al anului. La tara , astazi se stropesc, cu agheasma animalele si gradinile pentru a le apara de spiritele rele, iar femeile rostesc descantece pentru a feri gospodaria de farmece.Astazi, in ziua de Boboteaza, dupa liturghie, credinciosii se indreapta spre un rau sau lac, pentru slujba Sfintirii Apelor. La sfarsitul slujbei preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar barbatii se arunca in apele inghetate sa o scoata. Se crede ca de Boboteaza toate apele pamantului sunt sfintite, de aceea femeile nu spala rufe timp de opt zile pana la sfarsitul praznicului.Sarbatorita, dupa ritul vechi ortodox, impreuna cu Craciunul, Boboteaza este marcata de datini precrestine in toate zonele Romaniei. In Bucovina , de Boboteaza, se purifica aerul, prin focuri, printr-un obicei numit Ardeasca. In aceeasi regiune, rudele, prietenii si vecinii se colinda reciproc, dar numai dupa ce preotul a sfintit gospo­dariile. In Maramures, se ascunde sub pragul casei un manunchi de busuioc, care dupa plecarea preotului se pune la oglinda si foloseste la descantece menite sa-i aduca fetei nemaritate cat mai multi petitori. In aceeasi zona, batranii spun ca nu e bine sa arunci gunoiul pana nu iti calca preotul casa. Gunoiul trebuie aruncat imediat dupa plecarea preotului si astfel gospodaria va scapa pentru tot anul de relele. In Banat , se spune ca daca tinerele fete merg la rau la miezul noptii, de unde iau apa neinceputa, fetele isi vor vedea ursitul in apa din ulcior. In Ardeal, batranii strang, inainte de aprinderea focului, cenusa din vatra pe care o pastreaza pana in primavara, cand se presara pe straturile cu legume pentru a le face rodnice si pentru a le feri de daunatori.
Imediat dupa Bobo­teaza, in seara si noaptea de Sfantul Ion, femeile din sat petrec la casa uneia dintre ele. De Iordanit, regulile comunitatii se suspenda, femeile fiind mai presus decat barbatii, petrec zcomotos, ies pe ulite si iau barbatii pe sus, amenintand ca ii arunca in apa. Acestia trebuie sa se rascumpere, platind pretul cerut de femei in litri de vin.
Silviu SECRIERU, silviu.secrieru@ziua.ro; Traian George Horia, horia@ziua.ro

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1508, Ultimul acces: 2024-03-23 15:43:27