Astazi se savarseste sfintirea mare a apei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Astăzi se săvârșește sfințirea mare a apei

[2010-01-06]
Credincioșii ortodocși serbează astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului. Ieri, în ajunul Bobotezei, a fost zi de post, prilej de pregătire duhovnicească înaintea marelui praznic al Botezului Mântuitorului.
După rânduielile liturgice speciale din ajunul Botezului Mântuitorului, Ceasurile împărătești, care au paremii speciale, prochimen, apostol, Evanghelie și cântări legate de praznicul împărătesc din ziua următoare, și Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, astăzi, la Catedrala patriarhală din București, slujba sfințirii Aghezmei celei mari va fi săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. „Slujba de sfințire mare a apei va fi oficiată de PF Părinte Patriarh Daniel, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală. Sfințirea Apei celei Mari va fi oficiată în piațeta dintre Catedrala patriarhală și Reședința patriarhală, acolo unde sunt așezate 12 vase cu peste 7.000 de litri de apă ce urmează să fie sfințită. Aici a fost amplasată o cruce metalică de aproximativ 3 metri, care a fost împodobită cu cetină de brad, busuioc și flori. La slujba de sfințire mare a apei care se săvârșește numai în ajun și în ziua Praznicului Botezului Domnului, la Catedrala patriarhală vor participa într-o atmosferă duhovnicească specifică marilor praznice ale Ortodoxiei câteva mii de credincioși din București și din împrejurimi. Apa care se va folosi în cadrul acestei sfinte slujbe va fi adusă de brigada de pompieri din cadrul «Inspectoratului pentru situații de urgență București», luată din puțuri de mare adâncime, apă extrem de curată, iar cisternele cu care va fi transportată apa au fost curățate, igienizate și special pregătite în aceste zile premergătoare Praznicului“, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Peste 10.000 de sibieni, așteptați în Piața Mare
Peste 10.000 de sibieni sunt asteptați astăzi, de marele praznic al Botezului Domnului, la ora 12:00 în Piața Mare din centrul municipiului Sibiu, pentru a participa la sfintirea apei, potrivit BASILICA. Slujba va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, mitropolitul Ardealului. Părintele Cătălin Dumitrean, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sibiului, a dat mai multe detalii despre eveniment într-un interviu Radio TRINITAS: „După tradiția care deja, iată, an de an se repetă la Sibiu, un frumos obicei, fiecare parohie după săvârșirea în biserici a Sfintei Liturghii se va îndrepta în coloană, credincioșii și preoții parohi, pentru a ajunge în Piața Mare a orașului. În jurul orei 12:00 va începe slujba de sfințire a Aghezmei mari, slujbă la care participă toți preoții din Sibiu, Înalt Preasfințitul nostru Părinte Mitropolit dr. Laurențiu Streza, Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Andrei Făgărășanu și, ca de fiecare dată, sunt așteptați mii și mii de credincioși. Este un eveniment deosebit pentru Sibiu, o tradiție care sperăm ca și de acum în fiecare an să se repete, care creează o unitate în credință deosebită, o armonie duhovnicească cu totul și cu totul aparte, pentru toți cei care vor să trăiască cu dragoste credința noastră ortodoxă“.
Procesiuni la Constanța, Galați, Brăila și Tulcea
Astăzi, începând cu ora 9:00, la Catedrala arhiepiscopal㠄Sfinții Apostoli Petru și Pavel“ va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La ora 11:45, clerul și credincioșii vor porni într-o amplă procesiune spre faleza Comandamentului Forțelor Navale, unde, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de sfințire a apelor. Conform tradiției, IPS Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoși, anunță Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot în cadrul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți apa din 16 budane de lemn aflate în care trase de boi și de măgari.
Tot astăzi, 6 ianuarie, după oficierea slujbei de sfințire mare a Apei din Portul turistic Tomis, Arhiepiscopul Teodosie va dărui sticle cu Agheazmă mare bolnavilor de la Spitalul Județean din Constanța, bătrânilor de la Azilul de pe strada Unirii, Constanța, și celor privați de libertate de la penitenciarele Poarta Albă și Valul lui Traian.
În ajunul praznicului Botezului Domnului, la Catedrala arhiepiscopală din Galați s-a săvârșit slujba Ceasurilor împărătești urmată de Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, după care a avut loc sfințirea Aghezmei celei mari de către IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul catedralei și numeroși credincioși, informează Biroul de presă al Dunării de Jos.
Astăzi, Înalt Preasfinția Sa va săvârși slujba Sfintei Liturghii la Catedrala „Nașterea Domnului“ din Brăila, de unde, începând cu orele 11:00, preoții și credincioșii de la parohiile brăilene, în frunte cu ierarhul lor, vor porni în procesiune către faleza Dunării, unde va avea loc slujba de sfințire a Aghezmei mari, urmată de tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării. Același ritual va fi săvârșit și la Galați, de către IPS Casian, pe faleza Dunării, în dreptul bisericii fortificate Precista, începând cu orele 13:00.
În frumoasa tradiție a anilor anteriori, în toate parohiile din cuprinsul Episcopiei Tulcei se oficiază astăzi slujba Sfintei Liturghii, urmată imediat de săvârșirea slujbei Aghezmei celei mari, iar acolo unde există posibilitate, conform vechilor practici, această rânduială se oficiază lângă un luciu de apă sau direct pe malul Dunării, informează Biroul de presă al Episcopiei Tulcei.
La bisericile parohiale din municipiul Tulcea, începând cu primele ore ale acestei dimineți, se vor oficia slujba Sfintei Liturghii, apoi slujba Aghezmei celei mari, după care grupurile formate la bisericile centrale din oraș vor porni către Catedrala episcopal㠄Sf. Nicolae“, de unde, la ora 12:30, o procesiune imensă formată aici va trebui să ajungă la ora 13:00 la nava Republica staționată pe faleza Dunării.
Procesiunea va fi condusă de Întâistătătorul Eparhiei Tulcii, Preasfințitul Visarion, și se va desfășura pe traseul str. Progresului, str. Frumoasă, str. Babadag, str. Unirii, Faleză.
După oficierea slujbei Aghezmei celei mari și momentul aruncării în apele Dunării a crucii de lemn împodobite cu busuioc, Episcopul Visarion va rosti un cuvânt de învățătură prilejuit de importanța sărbătorii.
Sfințirea apei pe faleza Dunării din Moldova Nouă
La praznicul Botezului Domnului, începând cu ora 9:00, PS Episcop Lucian al Caransebeșului va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Moldova Nouă din Protopopiatul Oravița, după care va oficia slujba de sfințire a apei celei mari pe faleza Dunării din orașul Moldova Nouă, informează Agenția de Știri a Patriarhiei Române.
Mii de credincioși sunt așteptați astăzi, de Bobotează, la Biserica „Sfinții Apostoli Pentru și Pavel“ din Zimnicea, pentru a participa la sfințirea apelor și la procesiunea de la malul Dunării. Slujba va fi oficiată de PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. După cum a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Cătălin Păunescu, consilier administrativ al eparhiei, „întreaga mulțime a credincioșilor împreună cu Preasfințitul și preoții prezenți vor merge pe malul Dunării. Înveșmântat în toate veșmintele, va arunca crucea în Dunăre, urmând ca acel tânăr care se va arunca pentru a o prinde să primească un premiu din partea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, a Primăriei Zimnicea, înmânat de Preasfințitul Episcop Galaction“.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1564, Ultimul acces: 2024-03-27 14:44:56