Poetul Mihai Eminescu, omagiat in aceste zile la Vorona si Botosani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul Mihai Eminescu, omagiat în aceste zile la Vorona și Botoșani

[2010-01-15]

În parohia Vorona Centru din Protopopiatul Botoșani au debutat ieri, 14 ianuarie, manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, informează 'Ziarul Lumina'. La bustul lui Mihai Eminescu de la Grupul Școlar „Ștefan cel Mare și Sfânt“ - Vorona au fost depuse coroane și jerbe de flori, iar elevii au recitat poezii ale poetului.
Programul a continuat cu vizitarea expoziției de tablouri „Dor de Eminescu“, de la Centrul pentru copii și tineri al parohiei „Sf. Împ. Constantin și Elena“ - Vorona Centru. În debutul acestui moment, primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan, și-a exprimat bucuria de a deschide manifestările prilejuite de „Zilele Mihai Eminescu“, la Vorona. Primarul Ștefan a recomandat celor prezenți să se gândească mai des la Mihai Eminescu, „pentru a reveni la valorile noastre autentice și pentru a nu ne pierde în neantul globalizării“. La manifestări au participat profesori, poeți din municipiul Botoșani, din Basarabia, dar și elevii Grupului Școlar din Vorona. „În mijlocul nostru s-a aflat dl Leo Butnaru, poet, critic și istoric literar de la Chișinău, dl George Vulturescu, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, venit din Țara Oașului, iar din Vorona au fost prezenți dl Vlad Scutelnicu, dl Florentin Florescu și alți poeți. Fiecare dintre invitați a recitat câte o poezie a poetului Mihai Eminescu“, a declarat pr. paroh Cristian Ștefan. Participanții la manifestările organizate de parohia Vorona Centru au asistat, în continuare, la șezătoarea literar㠄Vreme trece, vreme vine“, susținută de grupuri corale, de dans și teatru din Vorona: Grupul de recitatori „Hyperion“, Corala „Raluca Iurașcu“ a Societății Culturale „Raluca Iurașcu“ din Vorona, Grupul folcloric bărbătesc „Arcașii“ și Grupul folcloric de copii „Ciobănașul“, de la Căminul Cultural Vorona. A urmat oficierea unei slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu și pentru părinții lui, Raluca Iurașcu și Gheorghe Eminovici. După încheierea acestei șezători literare, invitații au mers în pelerinaj la Mănăstirea Sihăstria Voronei, unde s-au închinat la moaștele Sfântului Onufrie de la Vorona.
Manifestări culturale la Ipotești și la Muzeul „Mihai Eminescu“ din Botoșani
În Amfiteatrul „Memorialul Ipotești“ din localitatea Ipotești a avut loc ieri o prezentare de cântece și poezie eminesciană a elevilor de la Școala „Mihai Eminescu“ - Ipotești. Astăzi, la Biserica Uspenia din Botoșani se va oficia o slujbă de parastas pentru poetul Mihai Eminescu și familia sa. Vor urma manifestările din cadrul „Zilele Eminescu“, de la Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“. La ora 11:30, la Biblioteca Națională de Poezie „Mihai Eminescu“ va avea loc deschiderea Zilelor „Mihai Eminescu“, ce va fi urmată de lansarea antologiei „Poeți laureați ai Premiului Național de poezie Opera Prima“. Tot astăzi, vor fi decernate medaliile jubiliare „160 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu“ și albumul omagial „Mihai Eminescu“. În cadrul Muzeului „Mihai Eminescu“ din Botoșani, va avea loc vernisajul expoziției „Donația Doina Gloria Folescu“ și vernisarea expoziției etnografice „La gura sobei“, realizată în colaborare cu Grupul Școlar „Ștefan cel Mare și Sfânt“ din Vorona. Astăzi va fi inaugurată și Sala „Timpul“ a Muzeului „Mihai Eminescu“, urmând ca manifestările să se încheie cu un concert pe versuri eminesciene.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 872, Ultimul acces: 2021-04-11 06:47:22