Romania, condamnata la CEDO pentru discriminare religioasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

România, condamnata la CEDO pentru discriminare religioasa

[2010-01-15]
Guvernul de la Bucuresti a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru discriminare religioasa.
CEDO s-a pronuntat in dosarul privind dreptul de a organiza slujbe pentru catolici in Parohia Greco-Catolica de la Sambata, din Bihor, dupa ce cladirea bisericii a revenit ortodocsilor in 1948, informeaza Evenimentul Zilei.
Judecatorii de la Strasbourg au decis ca statul roman sa-i despagubeasca pe membrii parohiei greco-catolice cu 23.000 de euro pentru ca le-au incalcat liberul acces la justitie si i-au discriminat in fata legii pe motive religioase.
Parohia Greco-Catolica de la Sambata a fost desfiintata in 1948, iar cladirea a fost transferata Bisericii Ortodoxe. Situatia bunurilor litigioase, printre care si cea a bisericii de la Sambata trebuia sa fie clarificata dupa 1990 de o comisie mixta formata din reprezentantii Bisericii Ortodoxe si cei ai restului cultelor.
Tentativa de a crea o comisie mixta la Sambata a esuat, iar reprezentantii cultului ortodox au refuzat propunerea greco-catolicilor de a organiza slujbe religioase alternativ, spunandu-le catolicilor sa isi construiasca propria biserica.
Dupa ce greco-catolicii s-au adresat instantei, magistratii au constatat, in 1996, ca peste 28% din populatia din Sambata este de religie catolica, astfel ca a decis oficierea de slujbe in mod alternativ si echitabil. Ortodoxii au facut apel si li s-a dat castig de cauza, ei aratand ca o astfel de decizie trebuia sa fie luata de o comisie mixta si nu de un tribunal.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 829, Ultimul acces: 2021-04-20 12:19:34