Papa propune in Sinagoga trei domenii de colaborare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa propune în Sinagogă trei domenii de colaborare

[2010-01-17]
Recurgând la recunoașterea comună a celor Zece Porunci, evreii și creștinii pot și trebuie să se unească în apărarea lui Dumnezeu, a vieții și a familiei, a propus Papa Benedict al XVI-lea vizitând astăzi sinagoga din Roma. Sfântul Părinte a devenit astăzi al doilea Pontif care vizitează această sinagogă după Papa Ioan Paul al II-lea, care a mers acolo acum aproape 24 de ani, în 1986. Dar este a treia sinagogă pe care o vizitează, după cea din Koln și cea din New York.
Discursul său a fost o reflecție asupra patrimoniului spiritual comun al evreilor și creștinilor, reafirmând totodată eforturile pe care Scaunul Apostolic le-a făcut în timpul celui de-al doilea război mondial pentru salvarea evreilor. Episcopul Romei a subliniat în particular cele 10 Porunci ca "o lumină strălucitoare pentru principiile etice, pentru speranță și dialog, o stea călăuzitoare a credinței și moralei pentru poporul lui Dumnezeu". A spus apoi că Poruncile sunt "un far și o normă de viață în dreptate și iubire, un `mare cod etic` pentru întreaga omenire". Ele "aruncă lumină asupra binelui și răului, adevărului și falsității, dreptății și nedreptății, și sunt criteriile potrivite pentru conștiința fiecărei persoane umane".
În acest sens, Papa Benedict a spus că sunt "câteva posibile domenii de cooperare și mărturie", alegând să sublinieze trei. "Cele 10 Porunci cer ca să îl recunoaștem un Domn, împotriva tentației de a construi idoli, de a face chipuri de aur". Și din moment ce "în lumea noastră sunt mulți care nu îl cunosc pe Dumnezeu sau îl consideră superfluu" și dat fiind că "au fost fabricați diverși noi zei în fața cărora oamenii se închină", evreii și creștinii împărtășesc o misiune comună. "Retrezirea deschiderii societății noastre față de dimensiunea transcendentă, mărturisindu-l pe Unul Dumnezeu, este o slujire prețioasă pe care evreii și creștinii o pot face împreună". În al doilea rând, cele 10 Porunci "ne cheamă la respectarea vieții și la protejarea ei împotriva oricăror nedreptăți și abuzuri, recunoscând demnitatea ființei umane". Papa a continuat: "A da mărturie comună despre valoarea supremă a vieții împotriva tuturor formelor de egoism reprezintă o contribuție importantă pentru o lume nouă, în care să domnească dreptatea și pacea."
În fine, Sfântul Părinte a afirmat că Decalogul ne cheamă să "conservăm și să promovăm sanctitatea familiei, în care `da`-ul personal și reciproc, credincios și definitiv, al bărbatului și al femeii, fac loc pentru viitor, pentru umanitatea autentică a fiecăruia, și deschide în același timp către darul noii vieți". Pontiful i-a îndemnat pe evrei și pe creștini să dea mărturie despre faptul că "familia continuă să fie celula esențială a societății și mediul de bază în care se învață și se practică virtuțile umane", susținând că aceasta "este o misiune importantă în construirea unei lumi cu o față mai umană".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 746, Ultimul acces: 2021-04-11 09:40:33