Papa despre relatiile dintre evrei si catolici - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa despre relațiile dintre evrei și catolici

[2010-01-17]
Biserica a cerut iertare pentru greșelile catolicilor care au contribuit la "plaga anti-semitismului", iar Papa Benedict al XVI-lea speră că "aceste răni se vor vindeca pentru totdeauna". Aceste gânduri au fost exprimate astăzi, când pentru a doua oară un Pontif a intrat în sinagoga din Roma. Sfântul Părinte a subliniat că pentru catolici Conciliul Vatican II "a reprezentat un moment de cotitură la care se face mereu referință când vine vorba de atitudinea sau relațiile noastre cu poporul evreu, marcând o nouă și semnificativă etapă". Conciliul a dat "un puternic impuls" la ceea ce a numit "angajamentul irevocabil de căutare a căii dialogului, fraternității și prieteniei".
Anii scurși de atunci au însemnat aprofundarea și dezvoltarea acestui itinerar, care include "pași importanți și gesturi semnificative". După ce a vorbit despre eforturile făcute în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea, a afirmat: "Și eu, în decursul pontificatului meu, am dorit să îmi demonstrez apropierea și afecțiunea față de poporul Legământului". Și a continuat: "Mai mult, Biserica nu s-a oprit din a deplânge eșecurile fiilor și fiicelor ei, cerând iertare tuturor celor cărora în diferite moduri le-au provocat rău prin anti-semitism și anti-iudaism. Fie ca aceste răni să se vindece pentru totdeauna! [...] Rugăciunea fierbinte oferită de Papa Ioan Paul al II-lea în fața Zidului Plângerii, la 26 martie 2000, îmi revine în minte și provoacă un profund ecou în inimile noastre: `Dumnezeul Părinților noștri, care l-ai ales pe Avraam și pe urmașii lui să ducă Numele Tău popoarelor: Suntem profund îndurerați de comportamentul celor care, de-a lungul istoriei, au provocat suferință acestor copiii ai Tăi și îți cerându-ți iertare dorim să ne angajăm la o adevărată frățietate cu poporul Legământului`."
Papa Benedict a vorbit apoi despre atrocitățile regimului nazist, subliniind că programul celui de-al Treilea Reich "a ajuns chiar până la Roma", în 1943, când peste 10.000 de evrei romani au fost deportați la Auschwitz. "Amintirea acelor evenimente ne îndeamnă să întărim legăturile care ne unesc, pentru ca înțelegerea, respectul și acceptarea să crească între noi." Sfântul Părinte a continuat reflectând la legăturile dintre iudaism și creștinism. "Apropierea și fraternitatea noastră spirituală găsește în Sfânta Scriptură [...] temelia cea mai durabilă și mai stabilă, ce ne amintește constant de rădăcinile noastre comune, de istoria noastră și de bogăția patrimoniului spiritual pe care îl avem în comun. Tocmai în reflectarea asupra propriului mister Biserica, poporul Dumnezeului Noului Legământ, își descoperă profunda legătură cu evreii, care au fost aleși de Domnul înaintea altora pentru a primi cuvântul Său. Credința iudaică, spre deosebire de alte religii necreștine, este deja un răspuns al revelației lui Dumnezeu din Vechiul Legământ. Ale evreilor `sunt înfierea și mărirea, alianțele și Legea, cultul și promisiunile; ai lor sunt patriarhii și din ei vine, după trup, Cristos` (Romani 9,4-5), `căci darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile` (Romani 11,29)."
Papa Benedict a amintit că sunt multe lecții ce pot fi învățate din "moștenirea noastră comună". A amintit trei: "În primul rând solidaritatea ce leagă Biserica de poporul evreu `la nivelul identității lor spirituale`, ce oferă creștinilor oportunitatea de a promova `un înnoit respect pentru interpretarea iudaică a Vechiului Testament`; apoi centralitatea Decalogului ca mesaj etic comun de valoare permanentă pentru Israel, pentru Biserică, pentru necredincioși și pentru întreaga omenire; și în fine sarcina pregătirii sau realizarea Împărăției Celui Preaînalt prin `grija față de creație` încredințată de Dumnezeu omului, pentru a o cultiva și îngriji în mod responsabil."
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 728, Ultimul acces: 2021-04-14 09:56:12