PS Cornel Damian in vizita la misiunea romana din Kenya - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Cornel Damian în vizită la misiunea română din Kenya

[2010-01-17]
În luna noiembrie a anului trecut, Preasfințitul Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, împreună cu pr. Ionel Pojum, pr. Tarciziu Șerban și pr. Mihai Șerban, a făcut o vizită la misiunea română de la Maikona, în Kenya. Grupul a fost însoțit de pr. Cristian Pișta, preot din Arhidieceza de București, misionar la Maikona. Misiunea se află pe teritoriul Diecezei de Marsabit, în nordul Kenyei: un ținut de deșert și semideșert, a cărui populație este formată din triburi nomade sau seminomade care se ocupă cu păstoritul animalelor. Situl ARCB.ro a publicat relatarea de către PS Cornel a vizitei sale pe continentul negru. "Misionarii sunt prezenți în aceste locuri pentru a vesti Evanghelia prin celebrarea sacramentelor, cateheze, momente de rugăciune etc. Au și ambulatorii, pentru asistența medicală de bază. În plus, desfășoară o foarte frumoasă activitate cu copiii, în școli și grădinițe care funcționează în cadrul misiunii, iar populația locală este foarte bucuroasă de activitatea misionarilor noștri".
"M-a impresionat dăruirea misionarilor noștri", mărturisește Episcopul. "Într-o zi am vizitat un trib nomad, cu circa 30-40 de corturi. Triburile nomade se așează pentru o perioadă într-o zonă unde este apă, iar când vine seceta, pleacă în căutarea apei. Când găsesc o zonă cu apă, se așează acolo, până vine iar seceta... Iar misionarii merg cu ei. Bătrânii tribului - care reprezintă autoritatea în trib - știau de la pr. Eugen Blaj că am venit în vizită și m-au primit foarte frumos. Erau vreo zece bărbați în vârstă; nu erau creștini. Am celebrat acolo Sfânta Liturghie, iar după aceea au făcut cu toții o mare sărbătoare în cinstea lui Baba Askofu (Părintele Episcop) și a preoților români". "Tot cu acea ocazie", continuă Episcopul relatarea, "am putut să văd și cortul unei familii, care e împărțit în două părți: la intrare au focul și bucătăria. În zona a doua e dormitorul, cu două paturi din nuiele și acoperite cu o piele de cămilă: în paturi dorm mama și fetele, iar tatăl și băieții dorm afară lângă cort, ca să păzească familia și animalele". "Ce m-a impresionat la acest trib nomad", adaugă Preasfințitul, "a fost un ritual din religia lor: ritualul focului. În deșert, construiesc un loc înconjurat cu tufe de spini, în mijlocul căruia dimineața femeile vin să aprindă focul și să se roage. Apoi, fiecare femeie ia foc de aici și duce la cortul familiei sale".
Primii misionari au sosit în această zonă deșertică acum circa 40 de ani: erau doi italieni care vreme de cinci ani au însoțit triburile nomade, trăind ca și ei în cort, arătând astfel prețuire față de oamenii locului și de cultura lor. Abia după cinci ani și-au exprimat dorința de a le vorbi despre Dumnezeul creștin, iar bătrânii triburilor au acceptat, cu condiția ca băștinașii să nu fie forțați să îmbrățișeze religia creștină. Continuând munca primilor misionari, preoții români de la misiunea din Maikona - pr. Eugen Blaj, pr. Victor Osoloș și pr. Cristian Pișta - celebrează sacramentele în biserica din sediul misiunii, în aer liber sau o baracă, iar cu ajutorul voluntarilor - unii dintre ei români - se dedică îmbunătățirii condițiilor de viață ale localnicilor. "Cu ocazia vizitei noastre la misiunea de la Maikona am dus și banii cu care au contribuit unii preoți, și cei oferiți de Arhiepiscopul Ioan Robu. Cu acești bani s-a putut construi o nouă școală pentru copii, iar într-un sat a fost construită o instalație eoliană, pentru curent electric". "Ne-am bucura - a mărturisit Preasfințitul la final - ca și din Arhidieceza noastră să fie cât mai mulți cei care acceptă provocarea dăruirii și slujirii misionare".
(Sursa: Arhidieceza Romano-Catolică de București)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 794, Ultimul acces: 2021-04-20 22:17:35