Episcopia de Oradea saluta decizia CEDO privind parohia Sambata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopia de Oradea salută decizia CEDO privind parohia Sâmbăta

[2010-01-16]
Episcopia Greco-Catolică de Oradea a emis un comunicat în care salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 12 ianuarie 2010, care condamna statul român pentru îngrădirea accesului la justiție și discriminarea religioasă în cazul parohiei greco-catolice Sâmbăta, jud. Bihor, prin refuzul de a i se permite utilizarea lăcașului de cult care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist în anul 1948 și dat în posesie Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, Curtea a decis plata de către Statul Român a sumei de 15.000 euro daune către parohia greco-catolică pentru această discriminare.
Solicitările repetate ale credincioșilor greco-catolici din Sâmbăta către parohia ortodoxă de a li se permite slujirea alternativă în lăcașul greco-catolic s-au lovit de refuzul sistematic al părții ortodoxe, deși aceasta avea propria biserică, ortodoxă, în localitate. Pe data de 3 mai 1995 a avut loc o întâlnire a reprezentanților celor două comunități, însă întâlnirea nu a avut nici un rezultat. Ulterior partea ortodoxă a refuzat orice dialog. Ca urmare a refuzului de a se permite comunității greco-catolice accesul în lăcașul de cult expropriat abuziv de regimul comunist, parohia greco-catolică a înaintat o acțiune în justiție de folosire în comun a acestuia. Pe data de 24 octombrie 1996, Judecătoria Beiuș a decis ca, pe baza unui orar alternativ, ambele culte să poată celebra slujbele religioase. Nemulțumită de această decizie, parohia ortodoxă a atacat hotărârea, iar Tribunalul Bihor a menținut aceeași sentință.
În continuare, se arată în comunicat, parohia ortodoxă Sâmbăta a sesizat Curtea de Apel Oradea, care a hotărât pe data de 12 ianuarie 1998 că, la acea vreme, litigiile privitoare la lăcașele de cult greco-catolice confiscate de regimul comunist și aflate în posesia Bisericii Ortodoxe Romane sunt de competența exclusivă a comisiilor mixte de dialog. Datorită refuzului părții ortodoxe de a găsi o soluție amiabilă, precum și a Statului Roman de a repara exproprierea abuzivă din perioada comunistă, parohia greco-catolică Sâmbăta s-a adresat CEDO pe data de 11 iunie 1998, pentru a sancționa atitudinea abuzivă și discriminatorie a autorităților române. Prin decizia pronunțată în 12 ianuarie 2010, CEDO a admis cererea parohiei greco-catolice Sâmbăta ca întemeiată și a hotărât că statul român a încălcat art. 6 si 14 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevăd în esență dreptul fiecărei persoane la judecarea în mod echitabil a cauzei sale de către o instanță de judecată, respectiv obligația statului român de a asigura exercitarea drepturilor civile fără discriminarea reclamantului pe motivul religiei.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea salută decizia CEDO și face apel la legiuitorul român pentru adoptarea unei legi speciale de retrocedare a lăcașelor de cult expropriate în timpul regimului comunist. Statul Român are datoria să repare nedreptatea pe care făcut-o Bisericii Greco-Catolice în 1948, restituindu-i proprietățile confiscate. În privința bisericilor retrocedate, Biserica Greco-Catolică și-a manifestat mereu disponibilitatea de a le oferi pentru celebrări alternative fraților ortodocși, astfel încât nimeni să nu își celebreze serviciile religioase în condiții improprii. Soluția există și funcționează în câteva localități din Eparhia de Oradea. Funcționează și în Europa de Vest, unde Biserica Catolică pune la dispoziția Bisericii Ortodoxe Române lăcașuri de cult pentru ca aceasta să își poată celebra propriile servicii religioase.
(Sursa: BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 942, Ultimul acces: 2021-04-22 12:27:44