„Casa Sfantului Antonie“, pentru copiii din Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Casa Sfântului Antonie“, pentru copiii din Galați

[2010-01-19]

În data de 17 ianuarie, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din Galați și-a serbat hramul, informează 'Ziarul Lumina'. La acest moment de sărbătoare a participat și chiriarhul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi și a adresat un cuvânt duhovnicesc credincioșilor. Tot cu acest prilej, au fost binecuvântate și inaugurate noul Centru de zi pentru copiii defavorizați, precum și cantina parohială.
Situată în cartierul gălățean Micro 21, parohia „Sfântul Antonie cel Mare“ a reușit ca, în numai șapte ani de la înființare (1 septembrie 2003), să ridice o frumoasă capelă împodobită cu pictură, sfințită la 16 ianuarie 2008, să ridice o casă de prăznuire și să amenajeze un pangar, să pună temelia bisericii parohiale, iar anul acesta să inagureze un centru de zi pentru copiii defavorizați și o cantină. Toate acestea s-au datorat preotului paroh Vasile Poalelungi, ajutat de inimoșii și harnicii credincioși ai parohiei.
Sărbătoarea hramului parohiei din acest an a debutat sâmbătă, 16 ianuarie a.c., la praznicul Închinării cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru și în preziua pomenirii Sfântului Antonie, cu o vizită pastoral-misionară și filantropică la Penitenciarul Galați, prilej cu care au fost oferite deținuților daruri constând în cărți de rugăciune și iconițe, precum și pachete cu produse de igienă.
Duminică, 17 ianuarie, credincioșii parohiei au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Îndemnând la trăirea vieții după modelul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Înalt Preasfinția Sa a adresat credincioșilor un cuvânt de folos: „Astăzi cinstim Ziua onomastică a acestei biserici și mulțumim lui Dumnezeu pentru împlinirea unui an de când a fost sfințită. Astăzi ne bucurăm de învățăturile și darurile Sfântului Antonie cel Mare, care a trăit în veacul al patrulea creștin, veac care a dăruit pe cei mai mari Sfinți Părinți ai Bisericii.
Exemplul vieții Sfântului Antonie este minunat și extraordinar. El a viețuit ca pustnic, nu departe de satul său natal, iar mai apoi, pentru a se curăți de păcat, a trăit mulți ani în- tr-un mormânt. Mergând apoi pentru a se nevoi sihăstrește în pustia Egiptului, a ajuns să fie atât de îmbunătățit, încât viața lui a fost o «școală a vieții în Hristos»!
Sunt oameni care vorbesc frumos despre Hristos și sunt sfinți care trăiesc după cum a trăit Hristos. Iar viața Mântuitorului Iisus Hristos este învățătura cea mai înaltă, este medicamentul desăvârșit al vindecării de toate păcatele noastre și este izvorul de cunoaștere, de bucurie și de iubire în Dumnezeu.
De aceea, în jurul Sfântului Antonie s-au strâns cu timpul mulți ucenici, care au venit să se adape ca la un izvor de la bunătatea, de la înțelepciunea, de la sfințenia și de la vrednicia Sfântului Antonie.
Pentru sfințenia vieții sale și pentru învățătura sa luminoasă pe care a transmis-o ucenicilor săi și Bisericii, Sfântul Antonie este numit «Patriarhul călugărilor» sau «Patriarhul vieții monahale» și a primit și supranumele «cel Mare», ca și Sfântul Vasile și alți sfinți deosebiți ai Bisericii“.
La slujbă au asistat și circa 30 de copii beneficiari ai noului centru de zi, care au cântat la unison răspunsurile liturgice.
După săvârșirea Sfintei Taine, a urmat alegerea și constituirea noului consiliu al parohiei „Sf. Antonie cel Mare“ din Galați. Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a ținut să felicite pe membrii acestui for bisericesc de până acum, spunând: „Este o minunată și sfântă lucrare a lui Dumnezeu ca la ziua hramului să se facă și alegerea noului consiliu parohial. De aceea, bucurându-mă, vă felicit din toată inima pentru nenumăratele activități și lucrări pe care le-ați oferit de-a lungul celor patru ani de slujire a lui Dumnezeu în propria familie, la locul de muncă, în societate, dar mai ales ajutând sfânta biserică și întreaga parohie ca să ajute pe cei care au nevoie de ajutor.
Vă mulțumim tuturor și rugăm pe Dumnezeu să primească lucrarea dumneavoastră ca jertfă bineplăcută, să vă dăruiască sănătate și pace și să vă bucurați mereu de frumusețea bisericii!“
Conform regulamentelor și reglementărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adunarea parohială a ales și votat pe cei 12 membri care să-i reprezinte și să lucreze, alături de preotul paroh, în consiliul parohial.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în prezența copiilor, a autorităților locale și a credincioșilor, au avut loc sfințirea și inaugurarea Centrului de zi pentru copii și a Cantinei parohiale, aflate în imediata vecinătate a bisericii.
Așezământul pentru copii, aflat tot sub ocrotirea Sfântului Antonie, este destinat micuților defavorizați din cadrul parohiei. Construcția a fost începută în anul 2005, având finanțarea parohiei (180.000 lei), la care s-au adăugat fonduri de la Ministerul Muncii prin Direcția de muncă Galați (HG. 1273/ 2008), în valoare de 522.000 lei. Valoarea totală a construcției se ridică, astfel, la suma de 546.000 lei.
Mulțumind lui Dumnezeu și Sfântului Antonie cel Mare pentru această casă oferită copiilor aflați în situații familiale cu risc social, ierarhul Dunării de Jos a apreciat frumoasa colaborare dintre parohie, Sectorul social eparhial, Centrul social al Primăriei Galați și Direcția județeană pentru muncă, precum și efortul tuturor binefăcătorilor care s-au implicat în această lucrare.
La final, copiii beneficiari ai centrului au luat masa de prânz, fiind serviți de însuși chiriarhul Dunării de Jos, care, mai apoi, a binecuvântat și tradițională agapă, la care s-au împărțit 800 de pachete de alimente pentru pelerinii veniți la hram.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1312, Ultimul acces: 2024-04-20 03:10:43