Hramul invatamantului teologic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul învățământului teologic

[2010-02-01]

Sfinții Trei Ierarhi, adică Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur, trăitori în veacurile al IV-lea -al V-lea, sunt sărbătoriți la 30 ianuarie începând din secolul al XI-lea. Un congres al profesorilor de teologie ortodoxă (Atena, 29 noiembrie-6 decembrie 1936) a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi să fie ocrotitorii tuturor școlilor teologice. Astfel, săptămâna trecută, învățământul teologic din țara noastră a fost în sărbătoare, informează cotidianul „Ziarul Lumina“.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, în paraclisul facultății (foto) au venit sute de studenți, profesori și credincioși la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop -vicar patriarhal, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evocat personalitatea Sfinților Trei Ierarhi: „Cei trei mari Dascăli ai lumii și Ierarhi sunt deopotrivă nu numai ocrotitorii facultăților de teologie și ai studenților prin excelență, dar și ai ierarhilor, ai profesorilor și ai credincioșilor. Au fost sărbătoriți separat în cursul acestei luni, apoi începând cu secolul al XI-lea au fost sărbătoriți împreună, la sfârșitul lunii ianuarie. Pentru menținerea comuni-unii, sfinții s-au arătat unui episcop la Constantinopol și i-au spus să fie sărbătoriți împreună, deoarece credincioșii manifestau o evlavie diferită față de ei. Au făcut aceasta tocmai pentru a arăta comuniunea sfinților, că nu este unul mai mare decât celălalt, că Dumnezeu este Cel care împărtășește darurile așa cum dorește El și că, pentru darurile pe care le-a revărsat Dumnezeu asupra lor și le revarsă și asupra noastră, Lui trebuie să-i fim în primul rând mulțumitori“. La final, părintele decan Ștefan Buchiu a vorbit despre responsabilitatea ce le revine studenților în cinstirea ocrotitorilor: „Teologia pe care ne străduim ca dascăli să o facem ține cont și de caracterul științific al ei, de tot ce au acumulat înaintașii noștri începând cu Sfinții Trei Ierarhi, care ne rămân modele, dar în același timp vrea să fie și duhovnicească pentru a putea răspunde și nevoii credincioșilor“.
La hramul Facultății de Teologie din Iași, sărbătorit în Catedrala mitropolitană, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a subliniat scopul principal al înființării școlilor teologice: „Școala de teologie să fie vas și trâmbiță a Duhului Sfânt! Acesta este mandatul pe care Biserică îl oferă, îl dăruiește unei școli de teologie pregătitoare pentru misionarii, clerici sau laicii de mâine: să fie loc binecuvântat în care, prin slujbele săvârșite, prin asimilarea de cunoștințe, prin predarea de cunoștințe, Duhul Sfânt să fie prezent și, prin aceasta, vasul binecuvântat, școala de teologie să devină vas al Duhului Sfânt“. Părintele decan Viorel Sava a vorbit despre importanța sărbătorii pentru instituția pe care o conduce. El a subliniat că acești trei mari ierarhi sunt modele vrednice de urmat atât pentru profesorii facultății cât și pentru studenți, deopotrivă.
Sfinții Trei Ierarhi au fost prăznuiți și la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Profesori, studenți și credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Tot cu ocazia hramului, în aula Facultății de Teologie Ortodox㠄Andrei Șaguna“ din Sibiu, părintele Nicolae Chifăr a ținut o prelegere despre cei Trei Mari Ierarhi.
La Craiova, serbarea Sfinților Trei Ierarhi a început din seara zilei de 29 ianuarie în Sala Albastră din incinta Universității din Craiova. Aici profesorii și studenții Facultății de Teologie, în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, au analizat bilanțul activităților din anul 2009. Programul dedicat sfinților ocrotitori a fost deschis printr-un scurt recital de cântece religioase susținut de corul facultății. Corespondentul nostru de la Craiova, diac. Ioniță Apostolache, ne-a relatat că, după prezentarea bilanțului, IPS Irineu le-a vorbit celor prezenți despre modelul pe care îl oferă Sfinții Trei Ierarhi: „Pe acești trei luminători mai mari ai Dumnezeirii, așa cum spune troparul, îi cinstim astăzi deopotrivă cu întreaga noastră teologie pentru că s-au arătat cu adevărat părinți, dascăli, învățători, mijlocitori înaintea lui Dumnezeu și întotdeauna folositori pentru noi oamenii. A studia teologia lor nu înseamnă a ne aduna cunoștințele, ci, mai mult, a ne împrospăta sufletul de o mireasmă a Duhului Sfânt care mustește prin învățăturile lor. Și dacă am avea discursul lui Diogene, sau al lui Demostene, și dacă am avea filosofia lui Platon, sau logica lui Aristotel, nu ne-ar fi suficient să arătăm pe deplin cât de mult s-au ridicat acești Părinți deasupra întregii filosofii, deasupra întregii cugetări elenistice din vremea lor. I-au admirat toți. Și prietenii, și dușmanii. Au fost reazimul atâtor generații, chiar din acele vremuri. De aceea, este necesar ca și noi, cei de astăzi, să le urmăm exemplul. Nu este suficient numai să le citim operele, ci trebuie să le punem în primul rând la suflet“. Serbarea Sfinților Trei Ierarhi a continuat și a doua zi, pe 30 ianuarie, atunci când IPS Irineu, alături de membrii Sinodului Mitropolitan, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală Madona Dudu din Craiova.
A fost sărbătoare și pentru timișoreni. Catedrala mitropolitană din orașul de pe Bega și-a serbat hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, și de PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. „Este una dintre sărbătorile de suflet ale noastre, ale tuturor, în mod special pentru că acest praznic a devenit într-un fel propriu catedralei mitropolitane“, a spus IPS Nicolae. Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura și sculptura ei, Catedrala mitropolitană din Timișoara a fost construită între anii 1936 și 1946. Târnosirea a avut loc în 6 octombrie 1946, la eveniment luând parte patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I, ierarhi și reprezentanți din toate colțurile țării.
Catedrala arhiepiscopală din Buzău are ca ocrotitori tot pe Sfinții Trei Ierarhi. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit un parastas pentru profesorii și elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“ trecuți la Domnul. A urmat un program de cântece religioase și de poezie, susținut de corul „Credo in Deo“ al seminarului și de elevi ai școlii. În cadrul manifestării, diac. Marius Băjenaru a susținut un referat cu tema „Învățătura Sfinților Trei Ierarhi despre Preoție“.
Menționăm, de asemenea, că sâmbătă a fost sărbătoare și la cunoscuta mănăstire „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași, ctitoria domnitorului Vasile Lupu.
Credincioșii din cartierul gălățean Mazepa au participat la hramul bisericii „Sfinții Trei Ierarhi“, unde Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, a oficiat Sfânta Liturghie. Înalt Preasfinția Sa a menționat c㠄învățăturile Sfinților Trei Ierarhi nu pot pătrunde prin urechi, ci prin simțire, prin credință și să se așeze prin dragoste în inimile noastre, pentru a vedea cât de aproape sunt Sfinții Vasile, Grigore și Ioan, deodată de Dumnezeu și de noi, cât de prezenți sunt în viața lui Dumnezeu și a noastră“. Aflată foarte aproape de faleza Dunării, biserica „Sfinții Trei Ierarhi“ din Galați este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din oraș.
Manifestările legate de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi au debutat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, cu oficierea Sfintei Liturghii la vechea catedrală de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Oficiul liturgic a continuat, în Aula „Ilarion V. Felea“ a facultății, cu un program duhovnicesc. Pr. lect. dr. Nicu Breda, profesor de patrologie, a prezentat un studiu teologic intitulat „Sfinții Trei Ierarhi și aspectele sociale ale vremii lor“. A urmat apoi un scurt buchet de cântări bisericești, în interpretarea corului facultății, având intercalate lecturi din operele acestor trei mari Părinți sărbătoriți.
După ce săptămâna trecută, într-un cadru academic, în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeșului a avut loc un moment cultural-omagial dedicat patronilor învățământului teologic de către institutele teologice din Caransebeș, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, la Catedrala episcopal㠄Învierea Domnului“ din Caransebeș a avut loc Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, potrivit Biroului de presă al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul dumnezeieștii Liturghii au fost pomeniți și profesorii institutelor teologice caransebeșene, trecuți la Domnul.
Și în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, instituțiile de învățământ teologic i-au cinstit pe sfinții protectori, informează Biroul de presă al acestei episcopii. Astfel, după ce vineri, 29 ianuarie, au fost organizate manifestări cultural-științifice și religioase la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, în ziua de sâmbătă, 30 ianuarie, sărbătoarea a continuat la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea. După Sfânta Liturghie din paraclisul universitar, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor cadrelor didactice de la fosta Academie Teologică din Oradea și de la actuala Facultate de Teologie, profesori adormiți în Domnul.
La Catedrala episcopală din Baia Mare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în prezența IPS Arhiepiscop Iustinian. Au participat cadre didactice, elevi și studenți de la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“ și de la Catedra de teologie și asistență socială a Facultății de Litere din cadrul Universității de Nord din Baia Mare. La sfârșit, membrii celor două instituții teologice băimărene au primit, din partea Ministerului Culturii, diplome de excelență.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1306, Ultimul acces: 2024-04-15 03:39:29