Libertatea religioasa, cale privilegiata de construire a pacii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Libertatea religioasă, cale privilegiată de construire a păcii

[2011-01-01]
Iubiți frați și surori,
În acest prim "Angelus" din 2011, adresez tuturor urarea mea de pace și bine încredințând-o mijlocirii Preasfintei Maria, pe care astăzi o celebrăm ca Mamă a lui Dumnezeu. La începutul unui nou an, poporul creștin se reunește în mod spiritual înaintea peșterii din Betleem, unde Fecioara Maria l-a adus la lumină pe Isus. Să îi cerem Mamei binecuvântarea, și ea ne binecuvântează arătându-ne pe Fiul: într-adevăr, El în persoană este Binecuvântarea. Dăruindu-ni-l pe Isus, Dumnezeu ne-a dat tot: iubirea Sa, viața Sa, lumina adevărului, iertarea păcatelor; ne-a dăruit pacea. Da, Isus Cristos este pacea noastră (Cf Ef 2,14). El a purtat în lume sămânța iubirii și a păcii, mai tare decât sămânța urii și a violenței; mai tare pentru că Numele lui Isus este mai presus de orice alt nume, conține toată stăpânirea lui Dumnezeu, cum anunțase profetul Mihea: "Și tu, Betleeme,... din tine va ieși pentru mine un conducător... El se va ridica și va paște poporul prin puterea Domnului, întru slava numelui Domnului Dumnezeului Său... Și el însuși va fi pacea!" (5,1-4).
Pentru aceasta, înaintea icoanei Fecioare Mame, Biserica în această zi invocă de la Dumnezeu, prin Isus Cristos, darul păcii: este Ziua Mondială a Păcii, ocazie prielnică pentru a reflecta împreună asupra marilor provocări pe care epoca noastră le pune umanității. Una dintre acestea, urgentă în mod dramatic în zilele noastre, este cea a libertății religioase; de aceea, anul acesta am dorit să dedic Mesajul meu acestei temei: "Libertatea religioasă, cale pentru pace". Asistăm astăzi la două tendințe opuse, două extreme amândouă negative: pe de o parte laicismul, care în mod adesea perfid marginalizează religia pentru a o împinge în sfera privată; pe de altă parte fundamentalismul, care în schimb ar vrea să o impună tuturor cu forța. În realitate, "Dumnezeu cheamă la sine omenirea printr-un plan de iubire care, în timp ce implică toată persoana în dimensiunea ei naturală și spirituală, cere să se corespundă la acesta în termeni de libertate și de responsabilitate, cu toată inima și cu toată ființa, individuală și comunitară" (Mesaj, 8). Acolo unde se recunoaște efectiv libertatea religioasă, demnitatea persoanei umane este respectată în fundamentul ei și, printr-o căutare sinceră a adevărului și a binelui, se consolidează conștiința morală și se întăresc însăși instituțiile și conviețuirea civilă (cf ibid. 5). Din acest motiv libertatea religioasă este cale privilegiată pentru a construi pacea.
Dragi prieteni, să ne îndreptăm din nou privirea spre Isus, în brațele Mariei, Mama Sa. Privind la El, care este "Principele păcii" (Is 9,5), noi înțelegem că pacea nu se dobândește cu armele, nici cu puterea economică, politică, culturală și mediatică. Pacea este lucrare conștiințelor ce se deschid spre adevăr și spre iubire. Să ne ajute Dumnezeu să înaintăm pe această cale în noul an ce ne este dat să îl trăim.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5132, Ultimul acces: 2024-07-12 06:36:08