Inaintepraznuirea Botezului Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Înainteprăznuirea Botezului Domnului

[2011-01-02]
Pentru pregătirea sufletească a credincioșilor toate sărbătorile împărătești sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit „pre-serbare”, „înainte-serbare” sau „înainte-prăznuire”. Ele au, de asemenea, și o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numit㠄după-serbare” sau „după-prăznuire”. Prin aceste perioade pregătire și de prelungire, sărbătorile mari sunt ca soarele care, înainte de a răsări el însuși, își trimite razele, iar după ce apune, lumina lui stăruie încă pe culmi. Ziua cea dintâi a înainte-serbării se numește „începutul sărbătoririi”, iar ziua ultimă a după-serbării se numește „odovania”, adică sfârșitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii. De astăzi, 2 ianuarie, a început „pre-serbarea” pentru Sărbătoarea Botezului Domnului.
Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul, numit și Înaintemergătorul Domnului. Sfântul Prooroc Ioan L-a oprit pe Iisus, zicându-I: „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine?“. Dar Domnul Iisus i-a zis că botezul Lui este plinirea a toată dreptatea. Prin botezul lui Hristos, toată firea apelor s-a sfințit. În momentul botezului, cerurile s-au deschis și s-a auzit glasul lui Dumnezeu: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit“, iar Sfântul Duh S-a coborât peste Domnul Iisus în chip de porumbel. Astfel S-a descoperit în chip văzut oamenilor Sfânta Treime: Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul și Dumnezeu-Sfântul Duh. De aceea sărbătoarea se numește și epifanie, care înseamnă, în limba greacă, descoperire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4844, Ultimul acces: 2023-12-11 16:49:50