Agheasma Mare – Semnificatie si intrebuintare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Agheasma Mare – Semnificație și întrebuințare

[2011-01-08]
În această perioadă, în fiecare casă se găsește Agheasmă mare, pe care creștinii ortodocși au luat-o în ziua Bobotezei de la sfintele lăcașuri. Cuvântul „agheasma” în limba greacă înseamn㠄apă sfințită”. Ca element fundamental al Creației, apa se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată și lucrării de curățire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului.
“Dacă la Aghiasma Mică, atunci când se face sfeștanie se face o singură invocare a duhului Sfânt pentru Sfințirea apei, acum la Bobotează se face invocarea Duhului Sfânt de două ori pentru a sfinți apa. Aceasta este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare. După citirea acestei rugăciuni, cântându-se troparul Bobotezei, se stropesc cu Agheasmă Mare toți credincioșii, biserica și toți cei care participă la slujbă”, după cum a spus pr. asist. drd. Alexandru Dumitrescu.
Pe lângă sfințirea lumii exterioare, Agheasma mare sfințește și trupurile creștinilor.
„Agheasma Mare se poate consuma dimineața pe nemâncate și înainte să se ia anafură, iar atunci când credincioșii se împărtășesc, după împărtășanie, nu înainte. Timpul în care se consumă Agheasma Mare este în perioada Praznicului Bobotezei, din preziua Bobotezei și până la Odovania Praznicului, până la 14 ianuarie. De asemenea se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață, sau în zilele când credincioșii merg la Biserică”, a spus pr. asist. drd. Alexandru Dumitrescu, de la Facultatea de Teologie din București pentru TRINITAS TV.
Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an.
Agheasma mare este păstrată la loc de cinste în locuință, îndeosebi în vase de sticlă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1506, Ultimul acces: 2024-02-21 23:07:03