Parohia Pojorata II din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor in straie de sarbatoare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Parohia Pojorâta II din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în straie de sărbătoare

[2011-01-09]
Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul“ a parohiei Pojorâta II a îmbrăcat straie de sărbătoare pe 7 ianuarie, când și-a cinstit ocrotitorul. Cu acest prilej a fost oficiată slujba Utreniei, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. De câțiva ani, hramul acestui sfânt lăcaș se ține în Duminica după Botezul Domnului. Enoriașii se pregătesc pentru acest eveniment și vin în număr mare la slujbă, mai ales că Sfânta Liturghie este oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Astăzi, 9 ianuarie, în jurul orei 9:00, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a fost așteptat la intrarea în parohia Pojorâta II de călăreți îmbrăcați în straie populare. De aici până la biserică ierarhul a mers cu trăsura cu cai.
În fața lăcașului de închinăciune chiriarhul a fost întâmpinat, în glasul buciumelor, de soborul de preoți și de copiii îmbrăcați în costum național. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Pimen a citit o rugăciune de dezlegare și i-a miruit pe toți credincioșii. Corul de copii al parohiei Pojorâta II a susținut un concert de colinde.
Pocăința, stare de bucurie sufletească
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Părinte Pimen a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica după Botezul Domnului, făcând referire la pocăință. “Dumnezeu a făcut îndemn la pocăință și prin glasul proorocilor, după cum putem citi în Vechiul Testament. Oamenii greșesc, dar trebuie să se pocăiască, să se întoarcă de la calea păcatului, la calea virtuții. Întoarcerea de la păcat la virtute este o lucrare permanentă. Clipă de clipă trebuie să ne aducem aminte de poruncile lui Dumnezeu și să avem în conștiința noastră că El este prezent pretutindeni. Omul face pocăință când merge să se spovedească, când se așază la rugăciune în fața sfintei icoane, când merge la biserică, când își cere iertare față de semeni, când dă la o parte lenea, vicleșugul și minciuna. Lumea în care trăim este tulburată pentru că L-a părăsit pe Dumnezeu și s-a îndepărtat de poruncile Tatălui Ceresc. Atunci când oamenii sunt tulburați și strâmtorați cad în deznădejde, nedându-și seama că trebuie să se îndrepte către scaunul de spovedanie. Viața noastră trăită în adevărul ei este una de pocăință, de întoarcere permanentă la poruncile lui Dumnezeu. Pocăința este o stare de bucurie sufletească pentru că nu se mai simte osteneala sau lipsurile. Dacă păcatul aduce mâhnire, pocăința aduce bucurie. Omul care se căiește permanent realizează permanent tot ceea ce este frumos și bine. Cu sufletul îndreptat către pocăință frățiile voastre ați realizat această frumoasă biserică și casa socială. Starea de pocăință a oamenilor a ajutat ca în Bucovina să se ridice aceste frumuseți nemuritoare, bisericile din lemn sau din zid. Iată costumele naționale sunt încă purtate în zilele de sărbătoare“, a spus Înalt Preasfințitul Pimen, după cum ne informează doxologia.ro.
"Cu cât ne rugăm mai mult și mai mulți, cu atât mila lui Dumnezeu vine asupra noastră"
Părintele paroh Dumitru Beșliu și-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul credincioșilor din parohia Pojorâta II pe Înalt Preasfințitul Pimen. “Ne-am bucurat de binecuvântările Înalt Preasfinției Sale. Pentru comunitatea noastră este zi de mare sărbătoare, de comuniune și de bucurie. În duminica în care sărbătorim ieșirea Mântuitorului Hristos la propovăduire noi îl avem în mijlocul nostru pe IPS Pimen. Ne-am bucurat de încurajările și binecuvântările Înalt Preasfinției Sale în urcarea noastră spre o viață spirituală mai bună, mai sfântă, mai înaltă. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca harul Său să fie pururea cu noi pentru a ne mântui sufletele“, s-a exprimat pr. paroh Dumitru Beșliu, care a mulțumit pentru prezență soborului de preoți și credincioșilor.
Enoriașii care au participat la serbarea hramului Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul“, mulți dintre ei îmbrăcați în costume naționale, au mărturisit că an de an participă cu mare bucurie la Sfânta Liturghie, în duminica când sfântul lăcaș își cinstește ocrotitorul. “Vin de fiecare dată la hramul bisericii noastre. Mă rog la Dumnezeu, care mă ajută și îmi arată tot ce trebuie să fac. A fost o atmosferă deosebită astăzi la Sfânta Liturghie. Ne mândrim cu biserica din parohia noastră pentru că este frumoasă și deosebită. Biserica plină de credincioși este cea mai frumoasă. Cu cât ne rugăm mai mult și mai mulți, cu atât mila lui Dumnezeu vine asupra noastră“, a declarat Viorica Raia. “Este o tradiție ca în preajma sărbătorilor de iarnă Înalt Preasfințitul Părinte Pimen să vină în parohia noastră, cu atât mai mult cu cât serbăm hramul bisericii. Ne-am străduit mereu să-l primim pe ierarhul nostru așa cum se cuvine. Ca de fiecare dată slujba Sfintei Liturghii a fost deosebită. Dorim ca Dumnezeu să ne dea sănătate pentru a participa cu toții și anul viitor“, ne-a spus și Ioan Raia.
Centrul social al parohiei
Piatra de temelie a Bisericii “Sfântul Ioan Botezătorul“ a fost pusă în 2001, iar în toamna aceluiași an a fost finalizat demisolul sfântului lăcaș. Anul următor, construcția din zidărie, în plan tricong, în stil moldovenesc, a ajuns până la cota de opt metri. Altarul lăcașului de închinăciune a fost sfințit de către Înalt Preasfințitul Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiază în biserica mare. În prezent pictorul Valeriu Dolgher, împreună cu echipa sa, lucrează la pictura în tehnica frescă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt aurite, fiind lucrate manual. În anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmează să fie dotat cu bibliotecă, calculatoare, sală de mese, cabinet medical, farmacie. Aici se vor derula tabere de vară pentru copiii din parohie sau pentru cei care vor veni în vacanță din străinătate. Clădirea centrului social cuprinde și clopotnița, întreaga arhitectură a ansamblului parohial de la Pojorâta II, aparținând părintelui paroh Dumitru Beșliu. “Lucrările au decurs repede, pentru că am fost sprijiniți de credincioșii din parohie, de Primăria comunei Pojorâta, de Consiliul local Pojorâta și de Guvernul României. Anul trecut s-a reușit amenajarea unei săli de mese în centrul social, unde vor primi două mese pe lună cei nevoiași. Bucuria este mare pentru că eu consider această biserică una a tinerilor pentru că ei au fost cei care s-au jertfit mult. La descărcarea cărămizii sau la turnarea betoanelor au venit cu dragoste, cu bucurie, iar acest lucru mi-a dat un și mai mare elan“, ne-a mărturisit pr. Dumitru Beșliu. Parohia are o strânsă colaborare cu Școala Generală Pojorâta, aflată lângă biserică, sprijinind mereu inițiativele extrașcolare inițiate de profesori.
„Știu necazurile și bucuriile fiecăruia“
Deși este nou înființată, parohia are un cor de copii și tineri. În timpul anului, parohia îi sprijină pe copiii sau bătrânii nevoiași, mai ales la marile sărbători. Credincioșii din parohie au ridicat în anul 2008 o casă pentru o familie de sinistrați din localitatea Șcheia, județul Suceava. Oamenii răspund în continuare chemării Bisericii, fiind legați de tradițiile creștinești pe care le-au moștenit de la înaintașii lor. Pomenirea la mormintele celor adormiți se face în fiecare an, pe 8 septembrie. Este o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate. Vin credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate, pentru că parohia păstrează cu sfințenie comuniunea dintre cei vii cu cei care au plecat la Domnul. Localnicii din Pojorâta acordă o importanță deosebită sărbătorilor de iarnă, când participă în număr mare la Sfânta Liturghie și merg să colinde sau să ure. “Sunt bucuros pentru că oamenii din parohie sunt credincioși și au frică de Dumnezeu și dragoste față de sfânta biserică. Au fost mereu alături de mine și țin să-mi îndrept gândul de recunoștință față de ei. Comunic extraordinar cu enoriașii, fiind nu doar preotul satului, ci și prietenul lor. Știu necazurile și bucuriile fiecăruia. Consider că într-o parohie preotul trebuie să-L slujească pe Dumnezeu și pe oameni“, a explicat pr. paroh Dumitru Beșliu.
Parohia îi cheamă la hram pe fiii plecați departe
S-a obișnuit ca hramul parohiei Pojorâta II să fie sărbătorit în prima duminică după sărbătoarea Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Atunci, enoriașii de toate vârstele participă într-un număr mult mai mare la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în ultimii patru ani de Înalt Preasfințitul Pimen. Parohia își adună în fiecare an, la hram, și fiii ei de departe, plecați la muncă peste hotare, cu care părintele paroh păstrează o legătură strânsă. “Țin legătura cu ei prin scrisori, telefoane, și astfel sunt mereu la curent cu problemele pe care le întâmpină. Deseori le trimit cărți de rugăciuni, calendare sau reviste editate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților“, spune parohul de la Pojorâta II.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4314, Ultimul acces: 2024-04-16 01:05:57