Sfantul Ioan, ultimul dintre proroci - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Ioan, ultimul dintre proroci

[2011-01-07]
Autor: LORETA POPA
Sfântul Ioan a fost nu numai proroc, ci și Înainte Mergător, Botezător, Mar­tor, Mărturisitor, Prieten al lui Iisus Hristos. Pentru sfințenia sa, Bi­se­­rica îl numește „înger în trup”. Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Proroc Ioan, cel care L-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apa Iordanului. Peste 1.974.231 de români își sărbătoresc ziua numelui. Ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Botezul Domnului, este închinată preamăririi Sfântului Ioan Înaintemergătorul, cel care, se știe, l-a botezat pe Mântuitor în Iordan și a arătat cel dintâi lumii, după semnul ce i s-a dat de sus, că Domnul Iisus este cu adevărat Mesia.
Părinții Sfân­tu­lui Ioan Botezătorul au fost Zaharia și Elisabeta, rudă a Fecioarei Maria. Elisabeta nu putea avea copii, iar în timp ce oficia slujba, lui Za­ha­ria, soțul ei, i s-a arătat Ar­han­ghe­lul Gavril, de la care a primit ves­tea că Elisabeta va avea un copil și încă din pântecele mamei sale se va um­ple de Duh Sfânt. Arhanghelul i-a mai dezvăluit că numele copilului său va fi Ioan. Elisabeta a născut un fiu. În ziua a opta, când au venit să taie pruncul împrejur și voiau să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său, Elisabeta s-a opus spunând că numele lui va fi Ioan. Zaharia a scris același nume sfânt pe care îngerul i l-a spus pe o tăbliță și-n acea clipă, spune Evaghelia lui Luca, i s-a des­chis gura, i s-a dezlegat limba, și el vor­bea și binecuvânta pe Dumnezeu. Cel mai mare dintre toți oamenii născuți din femeie și cel dintâi între Proroci, Sfântul Ioan s-a retras la ma­tu­ritate, el, „de care lumea nu era vred­nic㔠(cf. Evrei 11, 38), în pustiu, aco­perit cu o haină din păr de cămilă și încins cu o curea de piele, semni­fi­când stăpânirea tuturor pornirilor trupești.
Regăsind, ca un nou Adam, sta­rea de armonie a firii noastre crea­te pentru a se dedica numai lui Dumnezeu, el se hrănea cu lăcuste conservate în miere sălbatică și-și ținea în contemplare mintea netulburată de grijile acestei lumi. În anul 15 al domniei cezarului Tiberiu (anul 29), Ioan, când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu în pustie, s-a dus în regiunea Iorda­nului, pentru a predica pocăința către mulțimile care veneau la el, atrase de viața sa îngerească. El îi boteza în apele Iordanului în semn de curățire de păcatele lor, și pentru a-i pregăti să îl primească pe Mântuitorul, el îi îndruma să facă mai curând roade vrednice de pocăință, decât să se laude că sunt fiii lui Avraam. Pe doi din cei mai buni ucenici ai săi, Sfântul Ioan i-a îndemnat să-l urmeze pe Domnul Iisus (Ioan, 1, 35-40).
Atunci când unii dintre ucenicii săi au încercat să stârnească invidia în inima învățătorului lor față de Mân­tu­i­torul, dar Sfântul Ioan a dat un răspuns pe măsura harului său: „Un om nu poate să ia nimic dacă nu-i este dat de Sus. Cel ce vine din Cer este mai presus de toți. Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez” (Ioan 3, 27-31).
Sărbătoriții zilei
Peste 1.900.000 de români își aniversează astăzi onomastica de Săr­bă­toa­rea Sfântului Prooroc Ioan Bo­te­ză­torul. Din cei 1.974.231 de români aniversați la Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, 1.452.203 sunt bărbați, iar 522.028 sunt femei, arată statisticile existente la nivelul Direcției pentru Evidența Persoa­ne­lor și Administrarea Bazelor de Date.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1526, Ultimul acces: 2024-03-27 11:41:37