Romania in 2050 va avea 15-16 milioane de locuitori - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

România în 2050 va avea 15-16 milioane de locuitori

[2011-01-11]
În România, declară prof. dr. Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice, o femeie naște în medie 1,3 copii. "Toate evoluțiile social-economice din România din ultimii doi ani au influențat natalitatea. Sunt indicii puternice că natalitatea s-a micșorat în ultimele 3-4 luni. Și nupțialitatea (numărul căsătoriilor la mia de locuitori) a scăzut în ultima vreme, iar acesta este un factor care influențează natalitatea." Populația României va ajunge astfel în 2050 la 15-16 milioane de locuitori, din cauza natalității scăzute și a emigrației. Numărul de copii născuți de o femeie este diferit în funcție de etnie, arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romă dă naștere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau o conațională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii, arată prof. Ghețău. Pentru ca o populație să nu îmbătrânească, este nevoie ca o femeie să dea naștere, în medie, la 2,1 copii, potrivit cercetărilor demografice.
"Moldova a fost dintotdeauna o regiune istorică cu o natalitate peste media națională, un rezervor de populație", a mai declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Iar astăzi este la fel. O femeie din Iași sau Vaslui dă naștere, în medie, la 1,6 copii, pe când una din București, Hunedoara, Olt, Gorj, Mehedinți, Brăila sau Teleorman, doar la 1,1. Totodată, în Iași sporul natural este de +2,9 la mie, pe când în Teleorman este de -9,1 la mie, arată raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Riscurilor Sociale și Demografice, publicat în septembrie 2009.
Trecând de limitele țării noastre articolul indică și alte cifre. Natalitatea va continua să scadă în țările europene, cea mai mare creștere, la nivel global, înregistrându-se în Africa, Asia, America Latină și Caraibe, conform datelor din 2009 ale Biroului de Referințe Demografice din SUA. Până în 2050, India va deveni țara cu cea mai mare populație, cu un număr estimat de 1,7 miliarde locuitori, detronând China, care va ajunge la 1,4 miliarde locuitori. Statele Unite ale Americii vor ocupa poziția a treia în topul 10 al țărilor, după numărul de locuitori, cu o populație de 439 de milioane. Aproape jumătate, 48%, dintre copiii care s-au născut în 2008 în State nu au fost albi, spun sociologii americani, ale căror date arată că, în 1990, doar 37% dintre copiii aduși pe lume erau de alte rase decât cea caucaziană. Potrivit estimărilor, în 2050, 54% din populația țării va fi constituită din minoritari.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 801, Ultimul acces: 2021-04-18 20:36:17