Moment festiv in Protopopiatul Medias - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Moment festiv în Protopopiatul Mediaș

[2011-01-11]
Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie duminică, 9 ianuarie, la Biserica 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil' din centrul orașului Mediaș. După slujbă, Mitropolitul Ardealului l-a prezentat oficial pe părintele Ovidiu Ioan Găban, slujitor la biserica amintită, ca noul protopop de Mediaș, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Biserica 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil' din Mediaș, cunoscută drept catedrală a orașului, a fost duminică, 9 ianuarie, locul unde s-au adunat la rugăciune sute de credincioși din oraș, dar și din împrejurimi. Lăcașul de cult a fost, pentru câteva ore, o adevărată catedrală, întrucât Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu, de preoții slujitori de aici și de trei diaconi. Biserica medieșeană a fost neîncăpătoare în Duminica de după Botezul Domnului, iar răspunsurile la strană au fost date de corul parohial. Între invitații de seamă s-au numărat parlamentari, autorități locale, printre care și primarul Teodor Neamțu, precum și alți membri de marcă ai comunității medieșene, apropiați de Biserică. Bucuria sărbătorii Bobotezei a fost prelungită până în această duminică, zi de sărbătoare pentru medieșeni, întrucât le-a fost prezentat noul protopop.
'O unire cu Hristos'
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre însemnătatea botezului pe care Sfântul Ioan Botezătorul l-a adus în rândul poporului iudeu, despre diferențele dintre acest botez și cel creștin, precum și despre tainele de inițiere ale Bisericii Ortodoxe.
'Ioan Botezătorul a pregătit venirea Mântuitorului și începutul activității Sale. Mântuitorul Însuși S-a botezat pentru noi, pentru ca firea omenească să fie pregătită și să-I urmeze poruncile Lui. Și apoi a lăsat El în Biserica Sa două lucruri mari care au stat la temelia vieții spirituale și cărora li s-au adăugat și alte lucrări minunate, tainice. Școlărește, numim o Sfântă Taină o lucrare văzută a Bisericii prin care se împărtășește o lucrare nevăzută a Duhului Sfânt. Dar o taină este mult mai mult. Este o unire cu Hristos, o întâlnire a noastră cu El. La Cina cea de Taină, Hristos a pus temelia Liturghiei, pentru că acolo a instituit Liturghia ca o continuare, ca o permanentizare a jertfei Sale de pe Cruce pentru noi. Cei care se împărtășeșc la Sfânta Liturghie devin purtători de Hristos. După Învierea Sa, i-a trimis pe ucenici la propovăduire și le-a dat un mandat special: 'Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh'. A instituit Hristos Liturghia ca taină esențială a Bisericii, dar pentru ca oamenii să devină creștini, pentru ca cei care vor auzi cuvântul Său să-l împlinească și însușească, ei au fost chemați la prima taină a Bisericii, cea a Botezului. Botezul creștin a fost instituit de Hristos, după Învierea Sa, și Biserica creștină s-a constituit la Rusalii, când Duhul Sfânt a venit peste Apostoli. Aceștia au ieșit să propovăduiască pe Hristos și li s-a pus întrebarea: 'Ce să facem?' Apostolii le-au răspuns să creadă în Hristos și, pe baza credinței, să se boteze ca să primească darul Duhului Sfânt', a spus IPS Laurențiu.
Prezentarea noului protopop
La final, IPS Laurențiu a citit decizia Consiliului Eparhial Sibiu conform căreia părintele Ovidiu Ioan Găban a fost ales, de la 1 decembrie 2010, în funcția de protopop de Mediaș. Părintele Mitropolit l-a prezentat apoi pe noul protopop și a subliniat importanța unei astfel de misiuni printre preoții dintr-un protopopiat.
'Avem foarte multe lucruri de făcut împreună și funcția de protopop nu este doar o cinste, ci și o sarcină foarte dificilă. Cu cât este sarcina mai grea, cu atât trebuie să fie mai destoinic cel care o împlinește. Îi dorim părintelui protopop putere de la Dumnezeu, destoinicie să îndeplinească misiunea sa, dar și să continue lucrarea preoțească', a spus Părintele Mitropolit.
La rândul său, părintele Găban a mulțumit IPS Laurențiu pentru încrederea acordată și a făgăduit că va primi noua misiune cu multă responsabilitate.
'Orice sarcină în Biserica Ortodoxă trebuie primită cu smerenie și cu multă responsabilitate. În astfel de momente se fac promisiuni, însă sper că îmi este îngăduit să nu fac promisiuni, ci să fac o mărturisire publică: îi cer iertare lui Dumnezeu pentru ceea ce n-am lucrat și trebuia să lucrez și-L rog să-mi dea sănătate, înțelepciune și smerenie pentru a putea lucra, de acum înainte, ceea ce trebuie să lucrez', a spus părintele Găban.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3621, Ultimul acces: 2021-04-10 23:49:26