Centrul de Pregatire, Conservare si Promovare a Patrimoniului Cultural Religios „Sfantul Voievod Martir Constantin Brancoveanu” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Centrul de Pregătire, Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Religios „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”

[2011-01-11]
Activitatea de ocrotire și punere în valoare a patrimoniului cultural bisericesc, prin Sectorul Patrimoniu al Patriarhiei Române, a fost și în 2010 una foarte bogată. Una dintre realizările anului trecut a fost înființarea Centrului de Pregătire, Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Religios „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”. Instituția își desfășoară activitatea într-o clădire consolidată și amenajată anul trecut, dotată cu ateliere specializate de conservare și restaurare a patrimoniului.
„Sunt în primul rând spațiile de la etajul întâi pe care le folosește Centrul și în afară de birourile echipei Centrului pentru Patrimoniu ‚Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu’ sunt două săli mari care pot deveni și una în funcție de necesitățile de spațiu, în care avem intenția de a organiza cursurile pentru grupe, în jur de 30 de persoane. La mansardă am amenajat integral spațiul pentru un laborator de restaurare pictură, inclusiv cu disponibilități pentru investigații în acest domeniu. În corpul B al clădirii am făcut toate lucrările de pregătire și de dotare cu mobilier pentru ateliere de restaurare carte veche-document și legătorie”, a spus pr. Florin Șerbănescu Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Patrimoniu.
În 2011, pe lângă programele de formare și perfecționare a personalului de specialitate, vor fi elaborate noi proiecte, dar și activități muzeal - expoziționale. Vor fi organizate, printre altele, un curs pentru ghizi de monument istoric, pentru bibliotecari, arhivari, dar și cursuri de operare computer.
„Pentru anul acesta, întrucât este anul Sfântului Botez și al Sfintei Cununii, am început să ne gândim deja la modalitatea de realizare a unei expoziții cu această tematică, pentru luna octombrie. De asemenea, avem binecuvântarea Părintelui Patriarh să începem pregătirile pentru organizarea unui simpozion privitor la cercetările arheologice în sit-uri bisericești sau monahale, în special în București”, a spus pentru TRINITAS TV pr. Florin Șerbănescu Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Patrimoniu.
În cadrul centrului, pe lângă activitățile specifice privind formarea și atestarea personalului de specialitate, se va putea face și practică.
„Aceste ateliere vor fi nu numai ateliere în care se va lucra pentru anumite necesități ale Patriarhiei Române, ci vor fi locuri pentru practica cursanților, studenților de la Facultatea de Teologie, de la cele două secții care pregătesc restauratori”, după cum a mai spus părintele Florin Șerbănescu.
Centrul pentru patrimoniul cultural „Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu” a fost inaugurat anul trecut, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 859, Ultimul acces: 2021-04-10 07:59:46