Prima biserica din Rupea Gara, judetul Brasov - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima biserică din Rupea Gară, județul Brașov

[2011-01-15]
În localitatea Rupea Gară, din județul Brașov, se construiește de câțiva ani primul lăcaș de cult ortodox al comunității de aici. Lucrările de construcție se află într-un stadiu avansat, iar slujbele religioase au început să se oficieze periodic, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Deși localitatea Rupea Gară din județul Brașov aparține administrativ orașului Rupea, comunitatea ortodoxă de aici a devenit parohie încă din 1990. Principalul motiv pentru care comunitatea din localitatea brașoveană, considerată un cartier îndepărtat al orașului Rupea, s-a ridicat la rang de parohie a fost construirea unei biserici ortodoxe aici. Necesitatea construirii unui lăcaș de cult ortodox în Rupea Gară venea din dificultatea întâmpinată de credincioșii din localitate de a participa la cultul public. Aceștia au fost nevoiți ani buni să participe la slujbele religioase oficiate în bisericile din împrejurimi. 'O parte din credincioși veneau la Homorod, o parte la Ungra și încă o parte la cele două parohii din Rupea. Împreună cu un grup de credincioși mai tineri, cărora le-am spus că n-are rost să bată atâta drum până la bisericile din jur, am hotărât, în 1990, să începem demersurile pentru construirea unei biserici în localitate', ne-a spus preotul de la Rupea Gară, părintele Matei Sucaciu. Imediat au început demersurile pentru obținerea terenului necesar zidirii și pentru obținerea autorizațiilor de construcție.
Dificultăți la construcție
Odată pornite demersurile, dificultățile nu au întârziat să apară. Localitatea Rupea Gară a fost înființată în jurul anului 1948 și n-a avut prea mult pământ în proprietatea comună. Inițial, a fost construită gara din localitate, apoi câteva case în jurul ei, iar în timpul regimului comunist s-a dezvoltat aici un sat în toată regula. După Revoluția din 1989, autoritățile locale n-au reușit să atribuie pământ parohiei, întrucât proprietatea comună nu era prea mare. 'Cu înțelegere din partea administrației Rupea, am obținut un teren de 50 de ari, după doi ani de muncă, din care n-au lipsit demersuri juridice, hotărâri judecătorești, donații etc. Am lucrat mult timp la proiect și, efectiv, de lucrările de zidire ne ocupăm din 2004', ne-a explicat părintele Sucaciu. Dificultățile ivite la începutul construirii lăcașului de cult au fost și ele pe măsură. Din cauza terenului mlăștinos, a fost necesară întărirea acestui pământ. Au fost aduse, pe locul atribuit, peste 1.200 de camioane de umplutură, care au fost așezate în jurul terenului. O primă soluție tehnică oferită de specialiști era zidirea bisericii pe piloni de beton, care trebuiau turnați la 13 metri adâncime, până la nivelul la care terenul era bun pentru fondare. A doua variantă, cea care a și fost adoptată, era cea de excavare a perimetrului și umplerea cu balast. 'Am excavat o suprafață de 24 de metri pe 14 metri. Era cât un bazin olimpic de înot, pentru că a intrat acolo multă apă de la ploaie. Au fost depozitate 150 de camioane de pietriș pentru a fi tasate succesiv. Am pus traverse de cale ferată și am turnat fundația', continuă părintele Sucaciu.
Casa Pelerinului
Actualmente, biserica se află într-un stadiu avansat al finisajelor interioare și exterioare, comunitatea de credincioși susținând în permanență lucrările de la biserică. Slujbele religioase se oficiază în lăcașul de cult amenajat în interior astfel încât să poată oferi un spațiu liturgic adecvat. O dată pe lună se oficiază în biserica din Rupea Gară și Sfânta Liturghie, părintele Matei Sucaciu venind de la Homorod într-una dintre duminici sau sărbători. Parohia de la Rupea Gară are 51 de familii de credincioși, din care o bună parte sunt mixte, români și maghiari. Pe lângă finalizarea lucrărilor de construcție la biserica parohială, planurile de viitor ale comunității conțin și alte proiecte. Întrucât părintele Matei Sucaciu este paroh la Homorod, unde coordonează activitățile unui centru social de zi pentru copii, un proiect asemănător se va implementa și în comunitatea de la Rupea Gară. De asemenea, se intenționează ca, în apropierea bisericii, să se zidească un așezământ cultural cu mai multe funcțiuni. 'Una dintre aceste funcțiuni va fi cea de Casă a Pelerinului. Dorim să avem un spațiu în care să asigurăm cazare pelerinilor care trec prin apropiere, pe drumul european E60. Prin donațiile pe care le vor lăsa la Casa Pelerinului vom putea să supraviețuim ca parohie, să acoperim cheltuielile zilnice și să deschidem și la Rupea Gară un centru social pentru copii, după modelul celui de la Homorod', ne-a explicat părintele Matei Sucaciu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2349, Ultimul acces: 2021-09-25 13:48:32