Sarbatoarea celei mai vechi biserici din Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea celei mai vechi biserici din București

[2011-01-15]
Cea mai veche biserică din Capitală, „Sfântul Antonie cel Mare – Curtea Veche” își va sărbători luni ocrotitorul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va rosti un cuvânt de învățătură, informează TRINITAS TV. Programul liturgic închinat pomenirii Sfântului Antonie cel Mare va începe încă din ajun.
„Ca de obicei, în ajunul sărbătorii Sfântului Antonie cel Mare, pe data de 16 ianuarie se va oficiat Slujba Acatistului începând cu ora 17:00, iar de la ora 17:30 se va săvârși Slujba Vecerniei unită cu Litia. În ziua hramului, de la ora 8:00 va începe Slujba Utreniei, iar de la ora 9:30 se va oficia Sfânta Liturghie”, a spus părintele Gheorghe Zaharia, Parohul Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare” – Curtea Veche.
Biserica Domnească de la Curtea Veche este cel mai vechi lăcaș de cult din Capitală, fiind cunoscut și pentru icoana făcătoare de minuni a Cuviosului Antonie care se păstrează aici.
„Biserica este construită în anul 1559 de Mircea Ciobanu și soția sa, Doamna Chiajna. Este importantă prin arhitectura ei și pentru faptul că este legată de palatul voievodal, ea fiind o biserică domnească întru începuturi”, a mai spus părintele Gheorghe Zaharia.
Biserica „Sfântul Antonie cel Mare - Curtea Veche” are și un muzeu parohial, inaugurat anul trecut.
„Avem o icoană de la 1715, realizată în timpul domnitorului Ștefan Cantacuzino și făcea parte din catapeteasmă, reprezentând Sfânta Treime la Stejarul Mamvri. De asemenea, avem o anaforniță dăruită bisericii de Sfântul Constantin Brâncoveanu, precum și alte obiecte de la sfârșitul secolului XVIII și din întreg secol XIX”, a declarat părintele paroh Gheorghe Zaharia.
Pe lângă Sfântul Antonie cel Mare, lăcașul de cult mai are ca hram „Buna Vestire”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10661, Ultimul acces: 2021-09-19 02:54:53