Marele nostru poet a ramas permanent legat de istoria si spiritualitatea poporului nostru: Eminescu si religia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Marele nostru poet a rămas permanent legat de istoria și spiritualitatea poporului nostru: Eminescu și religia

[2011-01-17]
dr. Nicolae Cojocaru
Un aspect mai puțin studiat al vieții lui Mihai Eminescu, despre care circulă încă opinii diferite, este cel al atitudinii poetului față de credința religioasă. Spirit filosofic, atras de metafizică, în special de filosofia transcendentală a lui Schopenhauer, dar și de Kant, din care a tradus o parte a "Criticii rațiunii pure", el s-a arătat mereu preocupat de o concepție demiurgică asupra lumii, pentru care a cercetat mai multe domenii, inclusiv religia.
În timpul studiilor la Viena, spune Zoe Dumitrescu-Bușulenga, (în vol. "Mihai Eminescu", Editura Tineretului, p. 70), Eminescu citea împreună cu Slavici, prietenul său, pe filosofii romantici germani și studii de religie comparată, ceea ce va contribui la formarea unei viziuni originale asupra problemelor fundamentale ale omenirii. Cunoștințele sale temeinice de orientalistică, filosofie, istorie națională și universală, economie politică, artă, religie etc. acumulate cu pasiune în anii de studii au fecundat apoi creația literară, ilustrând complexa personalitate a poetului, definită atât de bine de Constantin Noica a fi "un uomo universale în versiune românească".
Marin Bucur, într-un studiu intitulat "Ineditele eminesciene", arată că genialului poet: "Poezia, arta nu-i erau suficiente în cunoașterea umană, în explicarea Universului, a misterului existenței și a morții". În consecință, el face apel la alte științe menite să-i dezlege tainele macro și micro-cosmosului, optând pentru studiu și erudiție.
Cu toate influențele culturilor străine, Eminescu a rămas însă permanent legat de istoria și spiritualitatea poporului nostru, pentru care avea un cult deosebit. În acest context, în opera eminesciană transpar o serie de referiri și la problemele religioase. Este adevărat că poetul nu s-a preocupat în mod special de elaborarea unor scrieri despre religie, dar nici n-a ignorat fenomenul ca atare.
Romantic și pesimist, hărțuit de neajunsurile vieții sale și nedreptățile sociale ale vremii, el încearcă o evadare spirituală într-un spațiu demiurgic, ceea ce-i va conferi o dimensiune astrală scrisului său și-l va ridica la o înălțime proprie geniului cultivat.
"Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor…"
Când am cercetat manuscrisele lui Eminescu la Biblioteca Academiei Române, am aflat însemnări făcute de poet pe marginea paginilor, în care el a notat și din ideile sale religioase.
Cum notează el pe marginea unui manuscris: "Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor, cum soarbe soarele un nour din marea de amar", exprimând prin aceasta, după Zoe Dumitrescu-Bușulenga, "o credință neclintită în sensul herderian al raportului dintre creator și popor" (Op. cit., p. 94).
Concepția cosmogonică a lui Eminescu, reunind patosul gândirii științifice, filosofice și religioase este una dintre cele mai fericite expresii ale complexității spiritului eminescian. În poezia "Scrisoarea I", versurile despre nașterea lumii, depășind inspirația vedică, se constituie într-un autentic poem de geneză: "La-nceput pe când ființă nu era, nici neființă,/ Pe când totul era lipsă de viață și voință/ Când nu s-ascundea nimica, deși tot era ascuns…/ Când pătruns de sine însuși odihnea cel nepătruns./ Fu prăpastie? Genune? Fu noian întins de apă?/ N-a fost lume pricepută și nici minte s-o priceapă..."
În continuarea acestei viziuni, tabloul sfârșitului lumii este mai puțin apocaliptic, dar păstrează evidente trăsături eshatologice: "Soarele, ce azi e mândru, el îl vede trist și roș/ Cum se-nchide ca o rană printre norii întunecoși,/ Cum planeții toți îngheață și s-azvârl rebeli în spațâ/ Ei, din frânele luminii și ai soarelui scăpați; / Iar catapeteasma lumii în adânc sau înegrit./ Ca și frunzele de toamnă toate stelele-au pierit./ Timpul mort și-ntinde trupul și devine vecinicie,/ Căci nimic nu se întîmplă în întinderea pustie,/ Și în noaptea neființei totul cade, totul tace,/ Căci în sine împăcată reîncepeterna pace …"
Cuprins de avatarurile vieții și crezând atitudinea celor din jur mereu ostilă, Eminescu devine tot mai sceptic. Sufletul său încărcat de lumina începuturilor se pustiește încet și se înstrăinează de ființa originară, cum se confesează în poezia "Melancolie": "Credința zugrăvește icoanele-n biserici-/ Și-n sufletu-mi pusese poveștile-i feerici,/ Dar de-ale vieții valuri, de-al furtunii pas/ Abia conture triste și umbre-au mai rămas".
Dincolo de metafore avem aici un adevăr incontestabil pentru marele nostru poet, că nu a fost străin de credința religioasă și n-a respins fenomenul de facto. Poziția inconsecventă totuși în exprimarea acestei concepții, fapt de care au făcut uz atâția cercetători și critici afirmând numai o "frază" din poezia proletară, se datorează atitudinii înflăcărate a poetului pentru renașterea vieții sociale.
"Există un secret - Dumnezeul lumii, mecanica Universului"
O mărturie care aduce lumină asupra atitudinii lui Eminescu față de credința religioasă este o scrisoare inedită a lui Gheorghe Teodorescu Kirileanu către Constantin Meissner, din 1902, păstrată în fondul Arhivelor Statului București (fond C. și E. Meissner, VI/35, f. 68, orig.) în care Kirileanu, amintind de influența lui Eminescu asupra sa, spune următoarele: "Înrâurirea lui Eminescu asupră-mi n-a fost deloc deprimantă precum sunteți plecat a crede ci, dimpotrivă, dânsul a stârnit și întărit numai părțile bune ale firii mele: iubirea țăranului, patriotismul, iubirea limbii și a trecutului nostru. Căci acei ce cunosc pe Eminescu numai din poeziile lui sunt în primejdie a-l privi sub o lumină falsă. Pesimismul și indiferența lui filosofică din puține poezii, necredința religioasă din alte poezii nu se văd deloc în proza lui Eminescu. Mai rar luptător ca el în direcțiile de mai sus și luptătorii numai indiferenți nu sunt."
Combătând "strâmtorarea spiritului", Eminescu pledează fervent pentru crearea unui orizont unitar al personalității în raport cu lumea și cultura sa. Pentru împlinirea acestui deziderat n-a nesocotit nimic din laturile cunoașterii umane pe care le-a aprofundat într-un spirit propriu, atotcuprinzător și vizionar. Cum scrie Zoe Dumitrescu Bușulenga: "Ca un mag străvechi, ca un brahman văzător departe înapoi și înainte, poetul român a evoluat în toate dimensiunile timpului, stăpânindu-l, dominându-l în mod demiurgic, așa cum a făcut de altfel și cu spațiul în toate ipostazele lui" ("România literară" nr. 3/ l98l).
Totuși, în urma cercetărilor sale multidisciplinare, Eminescu ajunge la concluzia că nu toate tainele lumii pot fi dezlegate prin științele pozitive. De aceea notează pe foaia unui manuscris: "Există un secret - Dumnezeul lumii, mecanica Universului".
Religia, un factor de cultură și morală în societate
În plan social, Eminescu a apreciat spiritualitatea creștină ca valabilă pentru viața morală din societatea vremii sale, iar lipsa educației religioase a considerat-o cu repercusiuni negative în diferite domenii, chiar în administrația publică, criticând într-un articol pe "advocați fără știrea lui Dumnezeu". Totodată, el atacă de pe această poziție, cu un spirit deosebit de virulent, întreaga construcție a unei societăți corupte: "Într-o țară în care religia și curăția moravurilor au fost înlăturate prin epicureism și sibatirism, în care conștiința de drept și nedrept, de bine și rău sunt zilnic jignite prin ridicarea socială a unor pături de oameni neonești, în care nepăsarea a ajuns a admira oamenii de nimic, însă abili, spiritul public caută în zadar un razim în contra corupțiunii. Departe de a găsi undeva acest razim, el e din contră atras de vârtejul general și ajunge a crede că legile morale, uniforme pentru toate popoarele sunt vorbe goale care pretextează din gură, dar pe care nu le crede nimene." ("Opere XII", p. 324).
Poetul critică vehement în presă și alienarea vechilor așezăminte ale educației spirituale, ceea ce a dus la marile carențe sociale. Iată ce spune el: "Prin ignorarea laturei educative a școalei, a bisericei, a vieții de stat, am ajuns a face dintr-o țară înzestrată cu atât de multe condiții de dezvoltare sănătoasă, această Americă dunăreană, în care totul e atins de morbiditate. Dacă starea materială a populațiunilor noastre e rea, cea morală e aproape și mai rea." ("Opere XII", p. 325).
Este evident deci că Eminescu a văzut în religie un factor indispensabil de cultură și morală în societate. El însuși și-a sublimat aspirațiile sale în ideea de nemurire, proprie geniului înscris în istorie. Conștient însă că singura eternitate acceptată de memoria popoarelor este aceea a creațiilor spirituale, Eminescu se înalță la un destin astral. El tinde mereu către puritate, și nostalgia originilor îi dau setea de repaos asociată cu setea de nemurire.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1365, Ultimul acces: 2024-04-16 14:52:04