Papa ne stimuleaza pe drumul comuniunii (II) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa ne stimulează pe drumul comuniunii (II)

[2011-01-20]
- În dialogul teologic au apărut noi dificultăți cu ortodocșii?
- Examinăm punctul crucial al diferențelor noastre cu privire la structura și la modul de a fi și de a acționa al Bisericii: problema rolului Episcopului de Roma în comuniunea Bisericii din primul mileniu, când Biserica din Occident și din Orient era încă unită. După studii și discuții aprofundate, membrii Comisiei teologice și-au dat seama de diferența dintre experiența istorică trăită, asimilată și relatată în cultura occidentală și experiența istorică percepută în viziunea orientală a lucrurilor. Orice eveniment istoric este deschis la diferite interpretări. Discuția nu a ajuns la o convergență reală. Dar este adevărat și că, pentru a găsi un consens, ceea ce contează este mai întâi să se dezvăluie principiile doctrinale și teologice care era în desfășurare în acele evenimente și care sunt determinante pentru a rămâne fideli față de voința lui Cristos pentru Biserica sa. Astfel s-a decis să se pregătească un nou document de bază în cheie teologică. Sunt convins că este calea corectă. De aceea, atunci când se vorbește despre noi dificultăți, nu e vorba de dificultăți insurmontabile, ci de o adevărată oportunitate. Este clar că discuția nu va fi nici ușoară nici scurtă. Însă mi se pare că se lărgește convingerea că unitatea este posibilă; circumstanțele lumii de astăzi stimulează Bisericile în această direcție. După părerea mea, este urgent ca teologia catolică să elaboreze o viziune mai concretă, un model a ceea ce se așteaptă în momentul comuniunii vizibile depline. În acest mod frații ortodocși vor putea avea încredere, depășind fricile atavice ale prezumției de superioritate tipică a Occidentului. Va trebui desigur să reafirmăm ceea ce a spus Conciliul despre demnitatea egală a tuturor riturilor, despre respectul datorat instituțiilor, tradițiilor și disciplinelor Bisericilor din Orient și atâtea alte lucruri.
- Și cu protestanții?
- În anul 2009, Cardinalul Kasper a publicat un studiu important intitulat Culegând roadele, care examinează în profunzime peste patruzeci de ani de dialoguri ecumenice între Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și principalele comunități ecleziale mondiale. Rămân divergențe semnificative și uneori apar altele noi; dar este surprinzător să descoperim că toate controversele din secolul al șaisprezecelea sunt percepute acum într-o nouă lumină care atenuează emfaza pozițiilor luate; înțelegem astfel că suntem mai puțin distanți cu privire la multe puncte esențiale. Desigur, principala dificultate se află în concepția diferită a ceea ce este Biserica însăși voită de Cristos. Întrebarea nu este numai în abstract: ce este Biserica? Ci și în concret: unde este Biserica și unde este realizată plinătatea ei? Cu privire la asta mai este încă mult de făcut.
- Aceasta este munca experților; însă ecumenismul ar trebui să-i implice pe toți?
- Desigur. Dialogurile vor continua, pentru că sunt calea maestră a ascultării față de voința Domnului pentru unitatea discipolilor săi în adevăr. Însă au sens și vor fi rodnice numai dacă sunt susținute de întregul corp viu al Bisericii. Bisericile, comunitățile de credincioși vor trebui să conveargă în unitate. Astăzi trebuie să ne întoarcem la originile mișcării ecumenice și să descoperim ceea ce este numit "ecumenism spiritual". Rugăciunea, convertirea inimii, postul și pocăința, purificarea memoriei, purificarea modului nostru de a vorbi despre alții: această sensibilitate spirituală era prezentă la începutul mișcării ecumenice, este centrul ecumenismului și este datoria tuturor. Ecumenismul spiritual nu este monopolul experților; toți creștinii pot să fie protagoniști ai acestei mișcări. Un aspect deosebit la îndemâna tuturor a fost subliniat în Sinodul Episcopilor despre Cuvântul lui Dumnezeu, preluat în exortația apostolică Verbum Domini a Papei Benedict al XVI-lea: a asculta, a ne ruga și a reflecta împreună despre Scriptură "constituie un drum care trebuie parcurs pentru a ajunge la unitatea credinței, ca răspuns la ascultarea Cuvântului". Cu privire la Scriptură ne-am despărțit, în jurul Scripturii trebuie să ne adunăm. Așadar să facem din sfânta Scriptură inima ecumenismului! În acel document, Sfântul Părinte a amintit și importanța ecumenică a traducerilor comune ale Bibliei. Departe de orice închidere, Sfântul Părinte ne stimulează înainte pe drumul căutării unității!
- Dorințe pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate?
- Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor pe care o celebrăm anul acesta se inspiră din fraza din Faptele Apostolilor care descrie prima comunitate din Ierusalim: erau "uniți în învățătura apostolilor, în comuniune, la frângerea pâinii și în rugăciune". Astfel ne confruntăm cu ceea ce înseamnă a fi Biserică drept comuniune, în adevăr, în iubire, în fapte. Textele pentru anul acesta au fost pregătite la Ierusalim; creștinii din cetatea sfântă ne îndeamnă pe noi toți să redescoperim valorile care i-au ținut uniți pe primii discipoli și ne invită la o angajare reînnoită în favoarea unui ecumenism genuin întemeiat pe modelul de viață al primei comunități creștine. Pe baza experienței lor în Țara Sfântă, în Orientul Mijlociu, creștinii din Ierusalim ne spun că unitatea pentru care ne rugăm este condiție necesară pentru a obține dreptatea, pacea și prosperitatea tuturor popoarelor. Doresc ca această Săptămână să ne facă să înțelegem cu seriozitate, și pe noi catolicii, că această căutare a unității nu poate fi amânată la momentul în care toate celelalte probleme religioase și pastorale vor fi rezolvate: ea este condiție esențială pentru depășirea tuturor celorlalte probleme. Domnul a spus un lucru minunat și cutremurător în același timp: ca să fim una "pentru ca lumea să creadă". Biserica există pentru a evangheliza, dar nu va putea oferi Evanghelia în mod convingător în timp ce creștinii rămân în dezbinările lor. Căutarea unității nu este un lux; este o datorie peremptorie a credinței.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 861, Ultimul acces: 2023-10-03 17:13:13