Muzeul de arta bisericeasca veche al Arhiepiscopiei Timisoarei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Muzeul de artă bisericească veche al Arhiepiscopiei Timișoarei

[2011-01-20]
Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timișoarei de la subsolul Catedralei mitropolitane este deschis iubitorilor de frumos și tuturor credincioșilor care doresc să cunoască un crâmpei din istoria vieții bisericești și a artei religioase din zona Banatului, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
De mai bine de 25 de ani, părintele Aurel Filip este muzeograful responsabil de colecția de artă bisericească veche a Arhiepiscopiei Timișoarei, care adăpostește aproape 1.000 de obiecte de patrimoniu, între care un însemnat număr de icoane pe lemn, pe sticlă și pânză, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal și un important fond de carte veche religioasă. Toate obiectele provin din biserici bănățene și datează din secolele XIV, XVI, XVII și XIX. 'Încă de prin anii 1960-1970, conducerea mitropoliei noastre a observat că o mare parte din icoanele și cărțile vechi de patrimoniu au luat calea Occidentului, la vremea aceea nefiind o lege a patrimoniului care să le ocrotească. În acest sens, Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, a considerat că mai bine le adunăm noi înaintea altora. A fost prima acțiune de genul acesta din Patriarhia Română, iar la acea vreme colecția noastră era cea mai mare din cuprinsul patriarhiei. În prezent, deținem peste 1.000 de icoane și mai bine de 3.000 de cărți bisericești rare, peste 130 de obiecte bisericești, 10 artefacte de metal prețios, 10 veșminte. Toate sunt de patrimoniu sau susceptibile a fi de patrimoniu. Încă de la început, de când le-am adunat, le-am dat importanța cuvenită, știind că au o valoare deosebită și parte din ele au fost restaurate, iar unele sunt chiar în curs de restaurare, în fiecare an în bugetul mitropoliei fiind sume considerabile alocate pentru restaurarea icoanelor și a cărților', a declarat pr. Aurel Filip.
Icoana Sfântului Arhanghel Mihail din sec. al XVI-lea
Cea mai veche icoană expusă în muzeu este o icoană pe lemn de la Jebel ce îl reprezintă pe Sfântul Arhanghel Mihail și care, în urma unui studiu comparativ efectuat, a fost datată ca aparținând secolului al XVI-lea, unii specialiști fiind de părere că ar aparține chiar secolului al XVI-lea. 'În mod sistematic, vin elevi de clasa a IX-a și a X-a, împreună cu profesorii lor de limba română și țin lecțiile aici, unde găsesc manuscrise românești timpurii despre care învață la școală, precum 'Noul Testament de la Bălgrad' din 1648 sau 'Cazania lui Varlaam' din 1643, 'Biblia lui Șerban' sau 'Biblia de la Bucureșci' din 1688, 'Îndreptarea legii de la Târgoviște', 'Pravila de la Govora', cărți de referință pentru cultura lor generală, fiind printre primele tipărituri în limba română', a mai spus pr. Aurel Filip.
Muzeul din incinta Catedralei mitropolitane din Timișoara a fost gazda a numeroase expoziții cu tematică religioasă. Mulți artiști timișoreni, și nu numai, au fost impresionați de atmosfera din acest loc și l-au ales ca spațiu pentru vernisarea propriilor expoziții. Muzeul este deschis publicului zilnic, după următorul program: luni, marți 10:00-13:00, miercuri-vineri 10:00-17:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 13:00.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 711, Ultimul acces: 2022-09-27 08:25:25