Patriarhia are chitantier unic pentru donatiile facute Catedralei Neamului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhia are chitanțier unic pentru donațiile făcute Catedralei Neamului

[2011-01-19]
Scris de Cristian Georgescu
Donațiile pentru Catedrala Neamului făcute la nivelul parohiilor din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române vor fi înregistrate pe un chitanțier special unic, pentru evitarea confuziilor cu alte colecte, propunerea urmând să fie făcută de Cancelaria Sfântului Sinod în ședința din 16-17 februarie.
Potrivit Patriarhiei Române, această propunere are ca scop asigurarea transparenței procedurii de colectare a donațiilor și evitarea confuziilor cu donațiile în alte scopuri făcute la fiecare parohie.
„Se are în vedere evitarea confuziilor și a tentației deturnării în alte scopuri a donațiilor pentru construirea viitoarei Catedrale Patriarhale, situații nedorite care ar încălca flagrant demnitatea donatorului și noblețea scopului oferirii donației, respectiv construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Clericii care nu vor respecta principiile stabilite de către Sfântul Sinod pentru colectarea donațiilor destinate construirii Catedralei Mântuirii Neamului vor primi sancțiunile în vigoare în cazul nerespectării disciplinei financiare“, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă. Nu știam că Patriarhia a luat deja locul fiscului, dar trebuie luată în seamă perseverența conducerii BOR pentru a strćnge bani în vederea satisfacerii plăcerilor megalomanice. Catedrala Neamului, dotată cu mall religios, hotel, parcări etc, nu mai are nicio legătură cu credința, cu pioșenia, devenind o imensă afacere.
Grijulie cu banii enoriașilor, Patriarhia s-a gandit și la contribuțiile benevole ale credincioșilor la unele servicii religioase, cum ar fi botezuri, cununii și înmormântări.
„Potrivit Statutului pentru organizarea și funcționarea BOR și a Legii cultelor contribuțiile benevole ale credincioșilor la unele servicii religioase (botezuri, cununii și înmormântări) se stabilesc de către adunarea parohială a fiecărei parohii, la propunerea consiliului parohial, ținând cont de mediul rural sau urban în care se află lăcașul și de situația economică a credincioșilor (pensionari, șomeri, salariați sau oameni cu posibilități financiare mai mari). Contribuțiile benevole sunt folosite pentru completarea salariilor personalului deservent, întreținerea lăcașurilor de cult, plata utilităților și nu pot fi în niciun caz considerate donații pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului“, mai precizează comunicatul Patriarhiei, ca nu cumva preoții să încurce pușculițele Patriarhiei.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1293, Ultimul acces: 2024-04-18 07:38:26