Simpozion national la Cercul Militar Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Simpozion național la Cercul Militar Timișoara

[2011-01-22]
În sala de festivități a Cercului Militar Timișoara a debutat vineri, 21 ianuarie, Simpozionul național dedicat omagierii evenimentelor și personalităților istorice, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.
Manifestarea se desfășoară pe parcursul a trei zile, iar în cadrul ei vor avea loc o serie de comunicări, prezentări de referate, expoziții și programe artistice. 'În toată țara există evenimente și personalități istorice ce trebuie omagiate, de aceea astăzi omagiem 190 de ani de la începuturile epocii moderne în România, prin mișcarea revoluționară condusă de Tudor Vladimirescu, 410 ani de la prima unire a Țărilor Române pe teritoriul vechii Dacii, sub conducerea lui Mihai Viteazul, și Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859', a menționat Sevastian Vlădescu, coordonator general și moderatorul evenimentului.
Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în deschiderea simpozionului, după intonarea imnului de stat, a fost săvârșită slujba de Te Deum de către pr. Marcel Vlaicu, preotul Parohiei Timișoara-Cetate, preotul Vasile Baboș de la Parohia Dumbrăvița și preotul Vasile Suciu de la Parohia Giarmata Vii. 'Din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, am marea cinste de a transmite organizatorilor și tuturor participanților la acest eveniment deosebit dedicat comemorării evenimentelor și personalităților istorice mesajul ierarhului nostru, alături de binemeritatele felicitări. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască tuturor un an binecuvântat cu împliniri și realizări pe plan material și spiritual, în special, iar la trecutul mare al neamului nostru românesc, pe care astăzi îl evocăm, să-i rânduiască un mare viitor', a spus pr. Marcel Vlaicu, paroh Timișoara-Cetate.
Părintele Vasile Baboș, de la Parohia Dumbrăvița, a susținut în cadrul sesiunii de comunicări un referat dedicat personalității marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, în care a subliniat faptul că, prin atitudinea domnitorului român față de Patriarhia Ecumenică, s-a făcut un pas pentru viitoarea dobândire a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, domnitorul Ioan Cuza a contribuit la restaurarea și reorganizarea învățământului teologic bisericesc, la înființarea universităților de la București și Iași, precum și la reorganizarea seminariilor din țară, în timpul său fiind sprijinit în special clerul de mir.
Simpozionul național pentru omagierea evenimentelor și personalităților istorice se va încheia mâine, 23 ianuarie, cu înmânarea de diplome și distincții participanților.
Organizatorii simpozionului sunt consiliile județene Timiș și Gorj, primăriile Timișoara, Tg. Jiu, Făget, Dumbrăvița, Dudeștii Noi, Orțișoara, Moșnița, Sânandrei, 'Asociația Științifică pentru Consolidare Mediu Asociativ', Liga culturală 'Fiii Gorjului' de pretutindeni - Sucursala Timișoara, Centrul de cultură și artă al județului Timiș, Asociația cadrelor militare în rezervă și în retragere, Asociația învățătorilor bănățeni, Asociația publiciștilor presei rurale în Banat, parohiile 'Badea Cârțan', garnizoanei Timiș, Dumbrăvița și Giarmata Vii, Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 917, Ultimul acces: 2023-12-03 21:04:44