Sesiune stiintifica ecumenica la Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sesiune științifică ecumenică la Roman

[2011-01-22]
După cuvântul introductiv al pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, a urmat conferința susținută de pr. asist. univ. Cristian Clopoțel, intitulată: "Prima comunitate creștină - model de unitate", prin care s-a urmărit sublinierea importanței cuvântul lui Dumnezeu în viața primei Biserici creștine, comunitate care, de altfel, se prezintă ca o consecință a lucrării Duhului Sfânt și a cărei unitate se creează prin puterea divină, considerând stăruința drept caracteristică comună a celor patru elemente ce caracterizau această comunitate: învățătura apostolilor, comuniunea fraternă, frângerea pâinii și rugăciunea. Prin intermediul conferinței susținute de pr. conf. univ. dr. Mihăiță Popovici: "Ziua Domnului și pericolul post-modernismului", s-a dorit prezentarea situației omului actual care, vrăjit de propriile sale descoperiri și relativizând întreaga realitate, face abstracție de spațiul spiritual, ajungând să simtă o singură tristețe, și anume, aceea de a trăi departe de sfințenie. Dumnezeu este consistența sărbătorii, nu omul; Dumnezeu se face sărbătoare și ne introduce în acest spirit, în lipsa căruia rămânem fără Dumnezeu, fără ceilalți, lipsiți de propria identitate.
După un intermezzo muzical susținut de pr. asist. univ. drd. Cristian Dumea, care a interpretat trei fragmente din operele lui J. S. Bach: BWV 645; BWV 556; BWV 147, a urmat conferința cu titlul: "Cum să abordăm Sfânta Scriptură în mod rodnic în cadrul ecumenismului", prezentată de pr. lect. univ. dr. Damian Pătrașcu, care a evidențiat rolul de "oglindă și normă" pe care îl are Sfânta Scriptură în viața creștină. Fundament al comuniunii și unității creștine, Sfânta Scriptură alături de Sfânta Tradiție reprezintă mărturii puternice în unitatea de gândire. În momentele care au urmat, pr. lect. univ. dr. Corneliu Berea, prin conferința intitulată: "Cei patru pilaștri ai comunității creștine", a prezentat modul în care Biserica este edificată de acești pilaștri prezenți în textul din Faptele Apostolilor 2,42. Cele trei orientări pedagogice propuse pentru unitate: a ne obișnui să-i respectăm pe ceilalți, a cunoaște, a nu lăsa să ne scape ocaziile de a restabili adevărul, reprezintă principii care trebuie puse în practică.
La ora 19.00, după susținerea conferințelor, în capela Institutului Teologic Franciscan a avut loc un moment de rugăciune ecumenică prezidat de pr. Marius Vătămănelu - vicar provincial, în care, plini de credință, participanții s-au rugat pentru darul unității Bisericii, pentru ca astfel, cu toții să fie martori adevărați ai prezenței lui Dumnezeu în lume. La acest eveniment ecumenic au participat preoți, profesori, studenți și elevi din cadrul Institutului și al Liceului Teologic Franciscan din Roman, preoți din diferite comunități catolice și ortodoxe, precum și mulți credincioși. (fr. Andrei Bejan, OFMConv)
(Sursa: OFMConv.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 906, Ultimul acces: 2023-11-28 23:29:51