2010: Rezumatul anului papal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

2010: Rezumatul anului papal

[2011-01-26]
Kevin M. Clarke
Traducător: Renata Oana
Teme: Analize Biserică

Acum când s-a încheiat un an calendaristic, să facem o retrospectivă a călătoriei parcurse de Biserică în anul 2010. Papa Benedict al XVI-lea și-a înfruntat partea de necazuri, dar a îndurat cu o rezistență remarcabilă provocările descurajatoare. Probabil că pășește în noul an cu mai multă forță de luptă. Vă prezentăm în continuare o retrospectivă a anului 2010.

Călătorii, sfinți și fericiți

Papa nu și-a redus călătoriile, ci a vizitat Malta, insula pe care a naufragiat Apostolul Pavel; Portugalia, țara în care Pontiful a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia aniversării aparițiilor Fecioarei Maria, rugându-se pentru "triumful Inimii Neprihănite" și invitându-i pe cei aflați în suferință să devină "răscumpărători în Răscumpărătorul"; a vizitat de asemenea Cipru, unde a prezentat un document special, în vederea Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu; Regatul Unit al Marii Britanii, unde l-a beatificat pe Cardinalul John Henry Newman; precum și Spania, unde Sfântul Părinte a făcut el însuși un pelerinaj la "Casa Sf. Iacob", înaintea Zilei Mondiale a Tineretului din 2011.

Ridicându-l la cinstea altarelor pe Fericitul Newman, Papa Benedict al XVI-lea a elogiat exemplul unui om deosebit de relevant pentru vremurile noastre. Importanța Cardinalului Newman pentru Biserică este subliniată mai ales de învățăturile sale despre dezvoltarea doctrinei, natura educației catolice precum și de faptul că omul însuși este o "punte de legătură" pentru unitatea dintre anglicani și catolici.

În luna octombrie Biserica a recunoscut șase noi sfinți. Primul sfânt al Australiei a fost Mary MacKillop, o călugăriță care și-a dedicat viața educării celor săraci din țara sa. Canada l-a primit pe Sf. Andre Bessette din Congregația Sfintei Cruci, un călugăr simplu renumit datorită vindecărilor miraculoase și misticismului său profund.

Documente și învățături

Prin înființarea în luna septembrie a unui Consiliu Pontifical pentru Noua Evanghelizare, în cadrul Curiei Romane, Papa Benedict al XVI-lea a acordat prioritate revitalizării credinței în întreaga lume, dar mai ales în culturile care suferă din cauza influenței secularizării. Papa și-a exprimat dorința arzătoare ca Biserica să își îndeplinească "mandatul misionar" - avântul de a vesti Evanghelia. Una dintre sarcinile Consiliului va fi să exploreze aplicarea teologică și pastorală a noii evanghelizări.

Publicarea în aceeași lună a Exortației apostolice "Verbum Domini" a marcat un moment semnificativ în învățătura Bisericii despre Sfânta Scriptură și rolul acesteia în Biserică. În anii care urmează, "Verbum Domini" va deveni lectură standard pe lângă "Dei Verbum", Constituția Dogmatică despre Revelația Divină a Conciliului Vatican II, la cursurile despre Sfânta Scriptură din colegiile și seminariile din întreaga lume.

Trebuie remarcate și reflecțiile Sfântului Pontif despre rolul lectio divina în viața Bisericii. Cele patru etape de bază - lectio, meditatio, oratio, contemplatio - culminează cu acțiunea (actio) care "îl determină pe credincios să își dedice viața celorlalți în caritate". În Maria, Mama lui Dumnezeu, găsim "sinteza supremă" a acestei activități a Bisericii, deoarece ea a meditat întotdeauna în inima sa la bogăția Cuvântului lui Dumnezeu ("Verbum Domini", nr. 87).

În mod semnificativ, Sfântul Părinte a accentuat și "necesitatea imperioasă" ca teologii să se avânte într-o "investigație mai profundă a legăturii dintre cuvânt și sacrament în activitatea pastorală și reflecția teologică a Bisericii" ("Verbum Domini", nr. 53). Papa a adăugat în lista cu sarcinile Bisericii și crearea unui Directoriu pentru Omiletică ("Verbum Domini", nr. 60).

Într-o epocă a relativismului, Pontiful a revenit asupra temei mandatului misionar al Bisericii, de a-L vesti pe Cel pe care nu îl poate ține închis în conștiința ei: "Nu putem păstra doar pentru noi cuvintele vieții veșnice care ne-au fost oferite în întâlnirea noastră cu Isus Cristos: ele se adresează tuturor, fiecărui bărbat și fiecărei femei. ... Este responsabilitatea noastră să dăm mai departe ceea ce noi înșine am primit, prin harul lui Dumnezeu" ("Verbum Domini", nr. 91).

Controverse și lupte

Anul 2010 nu a fost lipsit de povești controversate. Scandalurile despre abuzurile sexuale au continuat să împovăreze Biserica, mai ales în Irlanda, ducând la un soi de "persecuție" din interior și lăsându-le inamicilor loc să atace. Cu toate acestea, Papa a înfruntat aceste dezvăluiri deplorabile cu cuvinte de alinare pentru victime și pe de-o parte prezentându-și de mai multe ori scuze, iar pe de altă parte rostind cuvinte deschise de asumare a responsabilității din partea Bisericii.

Atacurile mass-media asupra Papei au atins apogeul în luna martie, atunci când cotidianul New York Times a prezentat cazul pr. Lawrence Murphy din Milwaukee, crezând că dezvăluie dovada incontestabilă care ar fi făcut în final legătura dintre Cardinalul Ratzinger și scandalurile despre abuzurile sexuale. Și totuși, în ciuda perioadei îndelungate în care cotidianul The Times a continuat să defăimeze numele Papei și să pună Biserica în dizgrație, nu a putut fi stabilită o legătură directă cu Cardinalul Ratzinger. În schimb, comentatorii catolici au expus amănunțit erorile și neglijența relatărilor din cotidianul The Times.

Trista ironie a atacurilor mass-media a fost amintită de către Arhiepiscopul Timothy Dolan în timpul Săptămânii Sfinte la Catedrala Sf. Patrick: "Nimeni nu a luptat mai mult pentru curățarea Bisericii de efectele acestui păcat dezgustător decât cel pe care în numim astăzi Benedict al XVI-lea". În luna noiembrie, Papa a trecut prin tensiuni cu conducătorii Chinei comuniste privind hirotonirea ilegală a unui Episcop. Relațiile dintre Vatican și China s-au îmbunătățit în ultimii ani, în ciuda lipsei drepturilor religioase și civile ale locuitorilor acestei țări. Noile evenimente au tensionat însă legăturile.

În cele din urmă, mai multe greșeli în relațiile publice în legătură cu Papa i-au făcut pe mulți să se întrebe dacă sunt necesare modificări la nivelul comunicării la Vatican. De exemplu, înainte de publicarea lucrării "Light of the World" - "Lumina Lumii" (publicată la Ignatius Press), în care jurnalistul Peter Seewald prezintă un interviu cu Papa, L'Osservatore Romano a decis să publice comentarii teologice nuanțate ale Papei privind moralitatea folosirii prezervativului de către bărbații care se prostituează. În confuzia care a urmat și controversele privind natura doctrinei răului moral al contracepției, catolicii din sfera publică păreau să susțină cu toții faptul că "una este ca presa seculară să se agațe de un astfel de citat de dragul unui atac care să producă senzație, dar este cu totul altceva când ziarul oficial al Vaticanului cauzează atacul asupra Bisericii, din lipsă de discreție".

După regretabilul episod, Congregația pentru Doctrina Credinței a clarificat faptul că "Sfântul Părinte nu a vorbit nici despre moralitatea conjugală, nici despre norma morală privind contracepția", ci mai degrabă despre "cazul complet diferit al prostituției".

Previziuni pentru 2011

Catolicii care sunt cu ochii ațintiți asupra Romei așteaptă cu nerăbdare multe momente semnificative pentru anul următor. Iată câteva dintre acestea: în luna martie este programată publicarea de către Ignatius Press a cărții "Isus din Nazaret, Partea a doua, Săptămâna Sfântă: De la Intrarea în Ierusalim la Înviere". După toate probabilitățile, aceasta va fi una dintre lucrările pe care presa seculară nu o va supune controverselor. În ajunul Duminicii Floriilor, Papa Benedict al XVI-lea va împlini 84 de ani; trei zile mai târziu va aniversa șase ani de când este Papă.

În anul viitor și în cei care vor urma, Papa va continua să dezvăluie profunzimile învățăturilor sale despre Sfânta Scriptură cuprinse în "Verbum Domini". De asemenea, autoritatea, rolul și munca Consiliului pentru Noua Evanghelizare vor fi cu siguranță analizate mult mai intens. Iar în ceea ce privește noua evanghelizare, acesta este evident un subiect care va fi în atenție în luna august. Papa Benedict al XVI-lea va merge la Madrid pentru cea de-a 26-a Zi Mondială a Tineretului, o zi pe care o așteaptă "cu mare bucurie". Acesta este după toate probabilitățile cel mai important "eveniment" din agenda pentru 2011 a Bisericii Catolice, Spania primindu-l atunci pe Sfântul Părinte în cea de-a doua vizită a sa în ultimele 10 luni. Pe lângă Spania și obișnuitele călătorii pe care le va face în Italia, Papa se va întoarce și în Africa, pentru o vizită în Benin. De asemenea, el va vizita Croația precum și locurile natale din Germania.

În lumina controverselor din anul 2010, catolicii pot observa câteva modificări ale modului în care Vaticanul gestionează mass-media și problemele arzătoare. În timp ce schimbările complete de personal sunt rare în Vatican, consilierii Papei au multe de îmbunătățit pentru a preveni confuziile și scandalurile. Ei trebuie să dobândească înțelepciunea necesară pentru a preveni tipurile de manipulări mediatice care s-au petrecut în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Scandalurile despre abuzurile sexuale ar putea constitui cel mai important subiect în relatările privind Biserica din presa seculară și în anul 2011. În timp ce Biserica din Europa își începe procesul de vindecare, următorul val de litigii care se apropie ar putea să apese destul de greu. Cu toate acestea, catolicii din Europa au motive puternice să spere, deoarece Episcopii lor sunt avantajați prin faptul că pot urma exemplul de succes la Bisericii din SUA pentru a răspunde la această criză, pentru protejarea copiilor. Date care prezintă practic eradicarea abuzului clericilor din Statele Unite confirmă acest comentariu al pr. Thomas Brundage, JLC, fost vicar judecătoresc al Arhidiecezei din Milwaukee: "În acest moment al istoriei, Biserica Catolică este probabil cel mai sigur loc pentru copii".

Alte titluri, pozitive, pot însă prezenta progresele făcute de comunitățile religioase americane în vizitarea Vaticanului, continuarea noii traduceri a Liturghierului Roman, și probabil o altă enciclică. De asemenea, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de Episcopi și credincioși anglicani care doresc să intre în comuniune deplină cu Biserica Catolică. Astfel de titluri ar putea constitui un fir obișnuit în articolele din anul următor, mai ales odată cu implementarea ecleziastică crescândă a Constituției apostolice "Anglicanorum Coetibus" din 2009.

Indiferent de titlurile din presă, mesajul din acest an al Pontifului către tinerii Bisericii va răsuna în inimile tuturor catolicilor. "Nu vă temeți", le-a transmis în luna august celor pe care speră să îi întâlnească în Spania. Papa Benedict al XVI-lea, păstorul nostru, va avea aceeași încredere calmă și răbdătoare în a conduce Biserica în noul an. Prin urmare, avem multe motive de speranță.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 911, Ultimul acces: 2023-09-28 22:05:56