O structura informativa in pas cu timpurile - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O structură informativă în pas cu timpurile

[2011-01-26]
- Mesajul Papei pentru a 45-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale tratează o temă deosebit de actuală: lumea web-ului văzută din perspectiva valorilor. În ce mod vestirea evanghelică poate găsi loc în realitatea virtuală?
- Tema pe care Papa a ales-o - "Adevăr, vestire și autenticitate a vieții în era digitală" - conduce imediat la nucleul mesajului care desfășoară, la nivel foarte înalt, un fel de parcurs pedagogic în jurul unei realități bine schițată din punct de vedere tehnologic dar încă de pus la punct în multe aspecte ale sale. Drumul pe care îl indică Papa Benedict al XVI-lea ne face să percepem, înainte de toate, fascinația parcursului. De fapt, el cheamă spre analiză nu atât capacitățile tehnice sau profesionale - importante și ele - ci întregul ansamblu al acelor resurse care pot să îl ajute pe om să construiască, tocmai prin intermediul web-ului, noi raporturi cu sine și cu alții. Se intră în acest fel, într-o dimensiune culturală pe larg prezentă și subliniată în mesaj. Lumea digitală este pusă în centrul marilor schimbări care, pornind de la comunicație, dau loc la noi condiții de viață și la modele culturale complet inedite.
- Și aceasta va aduce schimbări și în modul de a gestiona întreaga structură a comunicației vaticane care sprijină magisteriul Bisericii?
- Este o întrebare care cere înainte de toate câteva precizări. Comunicația este o slujire, dar atunci când ea se referă la Biserică în toate articulațiile ei și, în formă și mai nemijlocită, la Papa, apare imposibil chiar și numai să se schițeze un bilanț, de exemplu, în termeni de rezultate. Însă aș vrea să subliniez nu numai particularitatea, ci, aș spune, unicitatea unei astfel de slujiri, care - desigur - nu poate să fie măsurată cu metrul rezultatelor, în altă parte normal. Chiar dacă este considerată în ansamblul său, structura de comunicație a Sfântului Scaun, prin fiecare din organele sale, nu poate fi, de fapt, asimilată unui birou de presă tradițional, care se îngrijește de interese specifice și care este înclinat, adesea, să evalueze elemente, ca să spunem așa, de proprie utilitate pentru ceea ce comunică. Primul și unicul obiectiv al comunicației vaticane nu poate să fie decât un element de fidelitate deplină și totală față de mesaj și față de mesaje. Comunicația vaticană este în slujba Evangheliei și vrea să fie ea însăși o formă de vestire. Înainte de toate din această misiune derivă apoi îndatoririle operative complexe și exigente, care o pun nu numai în fața exercitării propriilor responsabilități, ci - aș spune - în căutarea unei forme de coerență de ansamblu față de mesajul sau față de fluxul de informații care trebuie comunitate.
Lucrătorilor din comunicația vaticană - fiecăruia în propriul domeniu, și respectând specificul mijloacelor - le este cerut să transmită mesajul, dar și să îl trăiască și să îl mărturisească în mod concret, întrucât comunicația nu mai poate să fie considerată un sector, ci un element constitutiv și relevant din punct de vedere cultural, în viața Bisericii. Desigur, dezvoltarea noilor tehnologii impune echipamente și, în multe cazuri, atitudini mereu noi. Pot spune că e vorba de probleme foarte prezente și tratate la orice nivel, pornind de la o necesară aprofundare doctrinală și teoretică. În cursul următoarei adunări plenare va fi prezentată schița cât de cât definitivă a unui document care a construit un pic istoria comunicației vaticane, care va actualiza Aetatis novae publicată în urmă cu douăzeci de ani într-un context diferit de cel actual. Comunicația Bisericii a mers înainte sub imboldul câtorva documente fundamentale: sunt sigur că și în acest caz vom găsi noile căi pentru a putea oferi, Sfântului Scaun, o slujire tot mai adecvată exigențelor timpurilor.
- În ce mod dicasterul pe care îl conduceți, prin experiența specifică formată în metodologiile de comunicație, este în măsură să ofere propria contribuție și celorlalte dicastere?
- Particularitatea comunicației vaticane este exprimată îndeosebi tocmai de un astfel de aspect: ea se adresează nu numai în exterior, ci ad intra, în sensul că, deja în linie de principiu, își pune obiectivul de a extinde propria slujire, față de toate celelalte dicastere vaticane. În substanță, angajarea primară a tuturor nu este alta decât evanghelizarea, deci vestirea mereu nouă a Cuvântului lui Dumnezeu. În acest sens suntem chemați cu toții să fim comunicatori; toți convergem spre un obiectiv unic. Un dicaster ca al nostru este în mod specific ca un pol de referință, deci revine Consiliului Pontifical să contribuie la dezvoltarea metodologiilor mai adaptate, știind bine că și acestea trebuie să aibă ca finalitate obiective comune. Nu se comunică pentru sine, deoarece autoreferința este unul din riscurile majore ale întregii comunicații. De acesta pericol Consiliul Pontifical pentru Comunicații intenționează să stea foarte departe.
- În această optică intră și rolul de a structura noul portal al Sfântului Scaun?
- Decizia de a încredința dicasterului nostru nașterea noului portal informativ al Sfântului Scaun este un fapt important pe care împreună cu echipa Consiliului Pontifical îl primesc cu un simț de conștientă satisfacție și responsabilitate. Tocmai pentru că e vorba de o angajare importantă, nu intenționăm să grăbim termenele. De altfel, dacă este complexă faza de așezare tehnică, nu este mai puțin complexă cea editorială. Un fapt este sigur: portalul se va naște dintr-o colaborare strânsă și continuă între toate mijloacele de informare ale Vaticanului care vor păstra în mod logic identitatea lor operativă specifică. Și pe ea se va baza și odată ce va intra în funcțiune.
- Care sunt întâlnirile importante pentru anul acesta?
- Prima mare întâlnire va fi la sfârșitul lunii viitoare, pentru adunarea plenară. Sunt apoi întâlnirile cu Episcopii în vizită ad limina și diferitele întâlniri la nivel internațional. În această optică organizăm la Rio de Janeiro un seminar despre comunicație pentru Episcopii brazilieni, o întâlnire la Minsk și alta în Africa. În partea a doua a anului vom avea o întâlnire latinoamericană în Chile, destinată lucrătorilor din rețeaua informativă a Americii Latine (RIIAL).
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 847, Ultimul acces: 2023-09-20 15:53:15