Incheierea Octavei de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor in Catedrala Sf. Iosif - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Încheierea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Catedrala Sf. Iosif

[2011-01-26]
Mergând după modelul primei comunități de creștini din Ierusalim, "stăruitori în învățătura apostolilor și în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii și în rugăciune" (Fap 2,42), reprezentanții Bisericilor creștine din București s-au unit în rugăciune comună pentru a implora de Dumnezeu Tatăl ceea ce însuși Fiul său, Isus Cristos, Mântuitorul nostru, a cerut: "ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,21). Astfel s-au rugat împreună reprezentanții Bisericilor Romano-Catolică, Greco-Catolică, Ortodoxă, Armenească, Evanghelică Luterană Germană, Evanghelică Luterană Maghiară, Reformată Calvină, Anglicană și Ortodoxă Coptă, aflăm de pe ARCB.ro. Împreună au plecat frunțile pentru a recunoaște momentele de slăbiciune și greșelile împotriva unității creștinilor, dar au și cerut în rugăciune de la Dumnezeu darul unității.
După procesiunea spre altarul Catedralei și după ritul începutului și rugăciunea penitențială a urmat apoi citirea Cuvântului lui Dumnezeu: din Cartea Genezei (33,1-4), din Scrisoarea a II-a a Sf. Apostol Paul către Corinteni (5,17-21) și din Sf. Evanghelie după Sf. Matei (5,20-26). Pornind de la aceste texte din Sf. Scriptură PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, a ținut un cuvânt de învățătură sufletească în care a subliniat necesitatea împăcării dintre creștini. "Toate textele scripturistice din seara aceasta pot fi considerate ca un jăratec aprins peste capetele noastre care nu ne va îngădui să uităm prea curând dorința pe care am exprimat-o seară de seară vreme de opt zile". Însă Preasfințitul a atras atenția că de multe ori riscăm să uităm ceea ce ne-am rugat timp de opt zile în celelalte zile din an: "Aceste lecturi din seara aceasta evidențiază faptul că, de cele mai multe ori, ceea ce facem noi vreme de opt zile la începutul fiecărui an se estompează foarte rapid în zilele care urmează, continuând ca la o lună sau două după această Octavă să uităm de-a binelea până la începutul anului următor că ne-am rugat împreună ca Dumnezeu să ne ajute să refacem unitatea dintre noi".
La sfârșitul celebrării, nu înainte de recitarea rugăciunii Tatăl nostru, IPS Ioan Robu a mulțumit tuturor pentru participare și pentru angajarea în vederea împăcării și realizării unității. În cuvântul său final Arhiepiscopul a subliniat că tot ceea ce fiecare Biserică lucrează pentru unitate "e greu de arătat ca rod, ca fruct; ceea ce se zidește în lumea invizibilă, sufletească, e greu de măsurat". "Rodul întâlnirilor noastre", a continuat IPS Ioan, "e greu de cuantificat, de măsurat, dar ceva, ceva, se zidește, ceva crește, prin meditarea cuvântului lui Dumnezeu, prin întâlnirile acestea". Această Octavă de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor "este un timp privilegiat care are menirea să ne trezească încă și încă o dată ca să nu uităm că avem această datorie ca să împlinim ceva din cuvântul lui Cristos ca toți să fie una, ca să facem fiecare ceva în acest sens".
(Sursa: ARCB.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 894, Ultimul acces: 2023-09-25 09:12:57