Lipsa educatiei religioase, cauza a crizei duhovnicesti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lipsa educației religioase, cauză a crizei duhovnicești

[2011-01-26]
Începutul degringoladei spirituale a fost dat de perioada comunistă, când oamenii erau împiedicați prin diferite metode să meargă la biserică, iar preoților le era interzisă cateheza. Controlul tot mai intens al organelor de opresiune asupra vieții religioase a transformat omul într-un individ needucat spiritual. "Este o mare deosebire între credincioșii noștri dinainte de 1989 și cei de după Revoluție. În primul rând, atunci oamenii veneau la biserică dintr-un fel de răzbunare, deoarece aici era singurul loc în care puteau găsi un strop de libertate. Oamenii erau sătui de situația apăsătoare la care asistau zilnic, de întreg peisajul pe care îl vedeau, de programele de televiziune mereu aceleași. Veneau la biserică într-un fel de semn de protest. Găseau liniștea de care aveau nevoie și o satisfacție în biserică", spune părintele Nicolae D. Necula, profesor la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din București. "Intensitatea trăirii religioase a credincioșilor din zilele noastre nu este neapărat diferită față de intensitatea celor dinainte de 1989. Ei vin la biserică pentru a face soroacele, adică botez, cununie, înmormântări, însă mai mult de atât nu prea știu. Înainte oamenii erau urmăriți și mulți se temeau să vină la biserică. Acum este libertate, lumea vine la biserică, însă nivelul de cultură teologică, de duhovnicie nu a crescut. Deși avem multă literatură teologică, avem cărți care pot fi citite, oamenii sunt credincioși de tradiție, nu credincioși de educație. Și acest lucru se constată la spovedanie. Li se explică ce înseamnă spovedania, cum se face, care sunt păcatele, însă când vin să se spovedească par a fi niște îngeri care nu au făcut nimic. Dacă îi întrebi însă, vezi că au făcut o grămadă de păcate", mai spune părintele profesor Nicolae Necula.
În ceea ce privește soluția educării credincioșilor, ca prim pas pentru ieșirea din impasul spiritual, părintele Necula este de părere că avem nevoie de un program de catehizare cât mai intens și susținut. Dacă fiecare preot va susține cu regularitate programe de catehizare, în care să explice credincioșilor învățătura de credință, semnificația slujbelor și a gesturilor liturgice și să le cultive o cultură teologică, oamenii ar înțelege mai ușor sensul și rostul slujbelor și importanța acestora în viața creștinului. "Noi suferim de o boală foarte gravă. Cei 50 de ani de comunism ne-au învățat pe noi, preoții, să fim comozi. În perioada comunistă nu s-a făcut catehizare, iar dacă un preot era un bun vorbitor și ținea predici bune, era 'sfătuit' imediat să 'o lase mai ușor'. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis să se facă slujbă în fiecare sâmbătă și în fiecare ajun de sărbătoare și să se facă și cateheze", a mai explicat părintele Necula, care a adăugat că un mare câștig pentru cei mici este ora de religie care se face în școli. S-a ajuns acum ca un copil să știe mai multe decât părinții săi și să îi învețe ei pe părinți.
(Sursa: Ziarul Lumina)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1039, Ultimul acces: 2025-03-24 11:54:54