O veste buna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O veste bună

[2011-01-26]
În clădirea recuperată și restaurată din strada Christian Tell s-a redeschis Centrul de Studii Bizantine «Sfinții Petru și Andrei».
În inflația de știri (rele, alarmante, iritante, isterizante) cu care suntem tratați zilnic, nu e loc pentru vești bune. Cu atât mai puțin pentru vești bune care țin de teritoriul diafan al literelor. Dar se întâmplă, la periferia dezastrului, și evenimente care ar merita să fie privite cu atenție, cu simpatie, dacă nu chiar cu un dram de speranță. Un asemenea eveniment s-a petrecut săptămâna trecută (luni, 17 ianuarie) și e încununarea încurajatoare a unei povești care, în deceniul cinci al veacului trecut, sfârșise prost.
Iată, pe scurt, povestea: un ordin romano-catolic înființat la Nîmes în 1850 (Ordinul Părinților Augustinieni Asumpționiști) debarcă, prin câțiva reprezentanți, la Blaj, în 1923, la invitația comunității greco-catolice. La începutul deceniului patru, Ordinul construiește la București, pe strada Christian Tell, o mănăstire în stil neo-gotic, în incinta căreia vor funcționa un cămin studențesc, o capelă și o sală de conferințe, intrată deîndată în circuitul de prestigiu al vieții culturale bucureștene. Printre conferențiari s-au numărat Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Monseniorul Vladimir Ghyka ș.a. În 1938, Ordinul decide aducerea la București a Institutului de Studii Bizantine din Constantinopol, cu o impunătoare bibliotecă de specialitate conținând cca. 25.000 de volume. Institutul va beneficia de colaborarea lui Nicolae Iorga și a lui Nicolae Bănescu și va edita o consistentă revistă de bizantinologie, în tradiția celebrei Échos d'Orient de la sfârșitul secolului 19.
Aceasta e jumătatea frumoasă a poveștii: mediul academic și ambianța intelectuală autohtonă primeau un cadou prețios, de natură să transforme Bucureștiul într-un centru privilegiat de cercetare științifică a culturii Orientului creștin. Urmează dezastrul. În 1947, regimul comunist se grăbește să evacueze Institutul de Studii Bizantine. Biblioteca e salvată, in extremis, prin zelul riscant al părinților asumpționiști, care reușesc să o strecoare, printr-o galerie improvizată, în curtea Ambasadei Franceze. Câțiva dintre membrii români ai congregației ajung în pușcării, alții trec, ascunși, în viața civilă. Desantul generos al Părinților Asumpționiști e spulberat scurt, pentru mai bine de 60 de ani.
Or, dintr-odată, săptămâna trecută, miracolul s-a repetat. În clădirea recuperată și restaurată din strada Christian Tell, s-a redeschis Centrul de Studii Bizantine „Sfinții Petru și Andrei", s-a reconstituit o bibliotecă însumând, deocamdată, 15.000 de volume și s-a refăcut, astfel, tradiția inaugurată în 1934. Patru călugări (doi români, un belgian și un francez) se pun la dispoziția publicului cultivat din București, în perspectiva unei consolidări a relațiilor inter-confesionale și a unei relansări a investigațiilor academice de profil. Conducătorul Centrului de Studii Bizantine va fi Părintele Michel Kübler, fost redactor șef al cotidianului „La Croix". La ceremonia de „reîntemeiere" au participat reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din România. Ministrul român de Externe a vorbit, cu acest prilej, despre „rolul creștinilor în societatea europeană de astăzi". Din punctul meu de vedere, întregul eveniment ar fi meritat să fie tratat de ziare ca o veste bună, sau, măcar, ca o știre între altele. Dar știrile „adevărate" sună altfel. De pildă: „Baconschi a fost huiduit la Iași ". Asta da. E o realizare. România e pe drumul cel bun. Chestia cu studiile bizantine e o diversiune elitistă, organizată ca să ne distragă atenția de la eșecul Schengen...

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 996, Ultimul acces: 2025-03-17 07:55:21