Colegiul Pio Romeno in Octava de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Colegiul Pio Romeno în Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (I)

[2011-01-28]
Primul moment de rugăciune a fost celebrarea Sfintei Liturghii în Bazilica Santa Maria in Via Lata unde există o tradiție de mai bine de treizeci de ani de a se ruga pentru unitatea creștinilor în această perioadă. Ca în fiecare an, organizatorii acestor momente de rugăciune, care aparțin Centrului Euharistic Ecumenic al Surorilor Fiice ale Bisericii, au invitat în fiecare zi reprezentanți ai diferitelor colegii pontificale orientale din Roma pentru celebrările Euharistice în ritul propriu. Colegiul Pontifical Pio Romeno a celebrat Sfânta Liturghie în data de 20 ianuarie. În omilia pe care a ținut-o pr. Vasile Gorzo s-a subliniat importanța rugăciunii și a dorinței de unitate pe care toți creștinii trebuie să o aibă, având ca model dorința Mântuitorului care s-a rugat pentru ca "toți să fie una", subliniind anumite aspecte particulare ale relațiilor dintre confesiunile creștine din România. "Chiar dacă noi ne-am adunat în această seară pentru rugăciune, nu facem ecumenism deoarece suntem în comuniune. Ne rugăm însă pentru unitatea în credință a tuturor creștinilor de pretutindeni", spunea pr. Vasile. Apoi a mulțumit celor care în fiecare an au această inițiativă de a face posibilă rugăciunea în diferite limbi și în diferite rituri în această biserică. Răspunsurile la Liturghie au fost date în limba română de către Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno, dirijat de maestrul Andrei Roman.
A doua celebrare liturgică pentru unitatea creștinilor a avut loc în parohia S. Maria delle Grazie alle Fornaci. Pr. Cristian Dumitru Crișan a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolică în limba română, răspunzând astfel invitației pr. Mario Castiglione, din Ordinul Preasfintei Treimi, paroh al acestei parohii. Liturghia a fost celebrată în data de 21 ianuarie iar răspunsurile au fost date de asemenea de către Corul Colegiului Pontifical Pio Romeno.
Un alt moment important din octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost celebrarea Sfintei Liturghii în parohia pontificală Sfânta Ana din Vatican. Invitația a venit de la pr. Bruno Silvestrini, paroh al acestei parohii, iar cel care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment a fost pr. Serafim Iulian Vescan, paroh al celei de-a doua parohii românești din Roma. Printre credincioșii italieni prezenți, care au apreciat foarte mult această inițiativă - fiind impresionați de frumusețea ritului bizantin - au fost alături și credincioși români. Liturghia a fost celebrată de pr. Claudiu Lucian Pop, rector al Colegiului Pio Romeno și responsabil cu pastorația românilor din Italia, fiind de asemenea prezent și IPS Francesco Gioia din Vatican. Adresând câteva cuvinte de învățătură celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa s-a arătat foarte încântat de această celebrare, declarându-se cu bucurie "prieten al românilor". A fost de asemenea prezent și Excelența Sa, domnul Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun care, după finalul Sfintei Liturghii s-a întreținut câteva momente cu românii și italienii prezenți. Sfânta Liturghie a fost animată de Corul Colegiului Pio Romeno. (corespondența pr. Anton-Vasile Cioba pentru BRU.ro)
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 875, Ultimul acces: 2023-12-02 16:19:00