Dialogul cu musulmanii trebuie sa continue - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dialogul cu musulmanii trebuie să continue

[2011-02-01]
- Situația din Egipt se agravează. Există îngrijorare din partea Consiliului Pontifical în ceea ce privește dialogul dintre creștini și musulmani?
- Da, pentru că dorim să înțelegem bine care sunt motivele care au putut să determine Consiliul Academiei de Cercetări Islamice din Al Azhar, la 20 ianuarie, să înghețe dialogul cu noi. Cred că o lectură atentă a cuvintelor Papei Benedict al XVI-lea în mesajul pentru Ziua Păcii 2011, precum și a discursului său adresat Corpului Diplomatic din 10 ianuarie, poate ajuta la risipirea înțelegerilor greșite. Din aceste două texte, se înțelege bine că Papa face referință la valorile universale și de aceea, vorbind despre respectarea efectivă a drepturilor și libertăților persoanei umane, el nu comite nici un amestec în probleme care nu sunt de competența lui. Este vorba de a rămâne fideli liniei din Nostra Aetate, care ne îndeamnă pe toți "să uităm trecutul și să exercităm cu sinceritate înțelegerea reciprocă, precum și să apărăm și să promovăm împreună pentru toți oamenii dreptatea socială, valorile morale, pacea și libertatea". Și acest lucru este valabil pentru toți.
- Însă unii afirmă că Papa nu ar iubi islamul.
- Nimic mai fals. Este suficient să citim cuvintele adresate reprezentaților religiilor necreștine chiar la începutul Pontificatului său, la 25 aprilie 2005, în care Papa Benedict al XVI-lea a exprimat aprecierea sa față de "creșterea dialogului cu islamul" și dorința "să se continue stabilirea de punți de prietenie cu toate religiile, în căutarea binelui autentic al oricărei persoane și al întregii societăți". Apoi, cum să nu amintim vizita la Moscheea albastră din Istanbul, la 30 noiembrie 2007. Câteva zile înainte, adresându-se Corpului Diplomatic acreditat în Turcia, a dorit să exprime "încă o dată stima față de toți credincioșii musulmani, invitându-i să se angajeze împreună, grație respectului reciproc în favoarea demnității oricărei ființe umane, și pentru creșterea unei societăți în care libertatea personală și atenția față de celălalt să permită fiecăruia să trăiască în pace și în seninătate". Papa invita la prețuirea diferențelor noastre istorice și culturale, nu pentru a ne confrunta, ci pentru a ne respecta reciproc.
Am fost și martor ocular al respectului cu care Pontiful a vizitat Domul Stâncii, în Piața Moscheilor din Ierusalim. Și în acea împrejurare, cuvintele lui în timpul vizitei la Marele Muftiu au fost elocvente: "Este de maximă importanță ca aceia care îl adoră pe unicul Dumnezeu să poată demonstra că sunt înrădăcinați în același timp în familia umană și că sunt în relație în mod fundamental unii cu alții, ca și creaturi ale unicului Dumnezeu, însemnați cu sigiliul de neșters al divinului, chemați să desfășoare un rol activ, punând zăgaz diviziunilor și promovând solidaritatea umană". S-ar putea aminti și reuniunea din noiembrie 2008, aici, la Roma, cu semnatarii vestitei Scrisori a celor 138 de personalități musulmane adresată conducătorilor religioși creștini. Nu am găsit niciodată în cuvintele Papei Benedict al XVI-lea nici cel mai mic dispreț față de islam. Să ne amintim că nu religiile dialoghează, ci credincioșii, care sunt un amestec de bine și de rău. Nu religiile sunt violente, ci adepții lor.
- Cum credeți că se va ieși din această criză?
- Este vorba de a încuraja toate religiile să trăiască dialogul dintre religii ca o oportunitate. În pofida deficiențelor adepților religiilor, trebuie cu toții să avem curajul de a veghea și de a fi martori pentru a promova iubirea, respectul, pacea. În lumea atât de precară și plină de ziduri de separare, fizice sau morale, mi se pare mai oportun ca niciodată ca religiile, în pofida diferențelor lor, să promoveze împreună iubirea și pacea. Cel care se roagă amintește tuturor că omul nu trăiește numai cu pâine. Dialogul dintre religii este mereu o chemare a lui Dumnezeu de a redescoperi propriile rădăcini spirituale și de a fi credincioși coerenți.
- Dumneavoastră păreți foarte optimist.
- Aș spune că sunt realist. Dacă dorim să înaintăm în dialog, înainte de toate trebuie găsit timpul pentru a ne așeza și a ne vorbi de la persoană la persoană, nu prin intermediul ziarelor. Sper ca acela care citește discursurile Papei Benedict al XVI-lea să fie ajutat să înțeleagă că el cheamă comunitățile de credincioși să devină școli de rugăciune și de fraternitate. Apoi, personal, cred mult în rolul școlii și al universității, unde se impune, după părerea mea, urgența unei noi redactări a cărților de istorie, atât din punctul de vedere al stilului, cât și al conținutului. Astfel, dialogul interreligios rămâne un instrument prioritar pentru promovarea păcii.
Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios va continua să îl primească cu prietenie pe cel care dorește să intre în dialog cu Biserica Catolică și le spunem prietenilor noștri că apreciem ceea ce au făcut și fac cu curaj și statornicie pentru a menține vechile uzanțe de bună vecinătate cu adepții celorlalte religii. Deci, pentru moment, toate întâlnirile noastre rămân valabile, inclusiv cea din februarie cu partenerii noștri din Cairo. Mai mult ca oricând apasă asupra noastră, a credincioșilor, obligația de a redescoperi contemporanilor noștri că există o Iubire mai mare decât ei, și această iubire nu poate decât să ne stimuleze să ducem tuturor, în mâinile noastre dezarmate, lumina unei prietenii pe care nimic nu o poate descuraja.
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 781, Ultimul acces: 2023-12-07 14:24:39