Benedictus. Rugaciunile familiei crestine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Benedictus. Rugăciunile familiei creștine

[2011-02-01]
Adresându-se în special credincioșilor din Biserica Romano-Catolică, în structurarea numărului imens de rugăciuni s-a urmărit o ordine practică, pastorală, dar și una teologică-spirituală. Astfel, rugăciunile au fost grupate în șapte secțiuni, în funcție de cui îi este adresată rugăciunea sau de tema rugăciunii. Prima parte conține principalele rugăciuni. Pe lângă acestea, se găsesc și principalele adevăruri și norme de viață creștină, intenții pentru fiecare zi a săptămânii, dar și modele de rugăciuni de dimineață și de seară. La sfârșitul secțiunii se găsesc rugăciuni pentru diferite intenții, cum ar fi: pentru Biserică, pentru vocația proprie, pentru binefăcători, întoarcerea păcătoșilor, pentru cei înaintați în vârstă etc. Partea a doua cuprinde rugăciunile către "Sfânta Treime". În partea a treia sunt incluse rugăciuni pentru Preasfânta Euharistie. Astfel, la începutul acestei secțiuni se găsește ritualul Sfintei Liturghii, împreună cu rugăciuni de spus înainte și după Sfânta Împărtășanie. La ritualul Sfintei Liturghii sunt incluse cele patru rugăciuni euharistice, în limbile română și latină. Urmează rugăciunile necesare pentru "Adorarea Preasfântului Sacrament". Mai departe, se găsesc modele de "Vizite la Preasfântul Sacrament".
Partea a patra este dedicată Sfintei Spovezi, aici intrând rugăciuni de pregătire la Spovadă, modele de "cercetare a cugetului", rugăciuni de spus după Spovadă. Tot în această parte se găsesc și psalmii penitențiali. Partea a cincea conține rugăciuni, consfințiri și oficiile către "Preasfânta Inimă a lui Isus". În partea a șasea, închinată "Inimii Neprihănite a Mariei", sunt incluse formulare de consfințire către Preacurata Fecioară Maria, Litania Inimii Neprihănite a Mariei, precum și diferite rugăciuni către Maica Domnului. Partea a șaptea conține "Rugăciuni pentru anul liturgic". Aici au fost incluse rugăciuni pentru Timpul Adventului, Timpul Crăciunului, Timpul Postului Mare, în care se găsesc trei modele de "Calea Sfintei Cruci", Timpul Pascal, precum și pentru Timpul de peste an. Tot în această secțiune sunt incluse și rugăciuni către sfinți, precum și novene de pregătire la diferite sărbători și solemnități. Pentru a facilita utilizarea acestei cărți de rugăciuni, la sfârșit au fost inserați mai mulți indici: indice general al rugăciunilor, indicele alfabetic al rugăciunilor, indicele de citate biblice, de psalmi, de imnuri, de autori, astfel încât orice rugăciune poate fi găsită foarte ușor.
La capătul mai multor ani de muncă de adunare, selecționare și organizare a bogatului tezaur de rugăciuni a Bisericii Catolice, editorii își mărturisesc intenția ce i-a condus în publicarea unei noi cărți de rugăciune, și anume, să-i ajute pe frații lor în credință să dialogheze cu Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, folosindu-se, mai ales atunci când nu le "vin cuvintele", de cuvintele și experiența celor care "au mers înaintea noastră cu semnul credinței". De asemenea, să stimuleze practica rugăciunii în comun, în biserică, dar și în familie, convinși de ceea ce spunea - în curând "fericitul" - Papa Ioan Paul al II-lea în Familiaris consortio: "Rugăciunea unui tată și a unei mame împreună cu copiii lor este o mare ocazie pentru a experimenta extraordinara apropiere a lui Dumnezeu". (Cosmin Cimpoeșu pentru ITRC.ro)
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 609, Ultimul acces: 2022-11-24 01:44:01