PS Virgil Bercea despre beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Virgil Bercea despre beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea

[2011-02-01]
Episcopul greco-catolic de Oradea a răspuns: "Canonizarea unei persoane, adică ridicarea ei la gloria altarelor, din partea Bisericii este rodul înlănțuirii mai multor aspecte referitoare la persoana respectivă. În primul rând este un act solemn, un act de cult, prin care Biserica recunoaște că persoana respectivă a intrat în mentalul colectiv al unei comunități, al unei țări sau la nivel de Biserică Universală ca fiind demnă de această slavă. Apoi, acestei persoane i se recunoaște profunzimea credinței pe care a trăit-o și a împărtășit-o în timpul vieții. [...] Condiția ineluctabilă pentru ridicarea la gloria altarelor este sfințenia vieții respectivei persoane verificată prin proceduri canonice formale, prin așa zisul 'proces canonic' sau 'cauza de beatificare, respectiv canonizare' și percepută de poporul credincios. Toate acestea necesită un anumit interval de timp: mai ales receptarea de către comunitate, pătrunderea în mentalul colectiv și acceptarea de către un număr cât mai larg de credincioși că persoana respectivă a trăit o viață sfântă."
Tradiția Bisericii, a continuat PS Virgil, "face ca anumite decizii să nu se ia pripit, ci să se acorde timp pentru ca lucrurile să se verifice și comunitatea Bisericii să confirme sfințenia". "Papa Ioan Paul al II-lea a fost o persoană și o personalitate cu totul ieșită din comun a sfârșitului de secol și a începutului celui de-al III-lea mileniu. [...] Poporul drept credincios, tineri și vârstnici, oameni simpli sau universitari, europeni sau africani, americani sau asiatici cu toții erau convinși că acest om a trăit o viață cu și pentru Domnul, o viață de credință care putea să fie model pentru toți. Acest popor a văzut stilul de viață al Papei, maniera în care și-a asumat misiunea apostolică, precum și felul în care a acceptat suferința și și-a dat seama că este omul lui Dumnezeu, un om al rugăciunii, un om care știe să asculte glasul Domnului și care înțelege lumea contemporană din această perspectivă."
Întrebat despre etapele și condițiile beatificării și, ulterior, canonizării, prelatul a explicat: "Catolică beatifică sau canonizează acele persoane care în timpul vieții au trăit în mod eroic virtuțile creștine sau au murit in odium fidei (din ură față de credință), adică persecutați pentru credință și pentru Hristos. Se ajunge la beatificare și apoi la canonizare numai după ce faima trăirii eroice a virtuților este constatată de către autoritatea ecleziastică prin reputația de sfințenie care a intrat în mentalul colectiv al comunității creștine din care au făcut parte acele persoane și este unanim recunoscută. Apoi trebuie să se adauge argumente irefutabile privind miracolele." A amintit că "procesul de beatificare (poate fi deschis) la nivel diecezan/eparhial, iar acest proces trebuie sa urmeze prescripțiile prevăzute de Constituția Apostolică Divinus Perfectionis Magister, respectiv toate normele și prescripțiile Congregației pentru cauzele sfinților."
De asemenea Episcopul Virgil a vorbit despre miracolul ce permite beatificarea Pontifului de origine poloneză. "Este vorba de însănătoșirea inexplicabilă a măicuței franceze Marie Simon-Pierre care era bolnavă de parkinson. Boala i-a fost diagnosticată în 2001; după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, care și el a suferit în ultimii ani de parkinson, Maica Marie Simon-Pierre a început să se roage Papei Ioan Paul, să îl roage să îi mijlocească de la Dumnezeu harul vindecării, iar acest lucru, conform mărturiei măicuței, s-a întâmplat în seara zilei de 2 iunie 2005. 'În acea seară', spune Maica Marie Simon-Pierre, 'către orele 21 am vrut să scriu ceva și am fost foarte surprinsă să văd că pot scrie fără să tremur. Apoi m-am trezit pe la 4.30 surprinsă că am dormit și că ceva s-a schimbat, că trupul meu nu mai era rigid, încordat ca întotdeauna și că reușeam să mă mișc normal. Eram complet transformată. Am simțit o forță și o pace interioară precum o nou-născută. M-am dus la rugăciune, iar pe la 6 m-am dus cu comunitatea la Liturghie, mi-am dat seama că brațul stâng se mișca și nu mai era blocat. În timpul Sfintei Liturghii am simțit că eram vindecată. Ceea ce am trăit rămâne un mister dificil de explicat în cuvinte'. Și continuă călugărița: 'Benedict al XVI-lea a autentificat această însănătoșire ca fiind miraculoasă. Pentru mine este un mare har, dar în același timp un semn pentru Biserică, pentru Congregația noastră, pentru Franța și pentru lumea întreagă. Sper ca această însănătoșire miraculoasă să fie un semn, iar telecamerele să nu mai vină la mine, ci să se îndrepte către Hristos care a venit pentru noi și pentru toți cei în suferință'."
"Se pare că s-ar mai fi întâmplat alte 251 minuni și însănătoșiri miraculoase atribuite Papei Ioan Paul al II-lea, dar înainte de a striga 'minune', Biserica este foarte prudentă și acestea sunt meticulos studiate prin cercetări medicale și alte studii care să confirme realitatea și adevărul. Ceea ce s-a întâmplat cu călugărița Marie Simon-Pierre este considerat de către Biserică a fi adevărat și a permis Papei Benedict al XVI-lea să promulge decretul de atribuire al miracolului, necesar pentru beatificarea oricărei persoane, și să stabilească data de 1 mai 2011 pentru beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea."
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 595, Ultimul acces: 2022-12-03 13:11:12